“Kekik çayı nasıl demlenir?” sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.
Kekik çayı yapımı basit ve pratiktir. Kuru kekik çayı hazırlığında soğuk su içine kuru kekik eklenerek kaynatılır. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve içmeye hazır hale gelir.
Dağ Kekiği Çayı çok kolay demlenir. Bir çay kaşığı dağ kekiğini bir bardak sıcak su içinde 3 dakika kadar bekleterek tıpkı yeşilçay demler gibi demleyebilirsiniz.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
1- Günde iki kere: Bu mucizevi etkileri olan çay sabah ve akşam saatlerinde iki kere içilebilir. Aynı zamanda gece yatmadan önce içildiği takdirde yağ yakımını hızlandırdığı söyleniyor. Aşırıya kaçıldığı takdirde sindirim sorunlarına yol açtığı için günde iki fincandan fazla içilmemesi öneriliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Kekik Çayı Faydaları
Dalında kurutulmuş kekik yaprakları demleme şeklinde hazırlanarak tüketilir. Bağışıklığı destekleyici, iltihap söktürücü, ağrı dindirici, vücudu mikroorganizmalara karşı koruyucu etkilere sahiptir. Adet kanamalarında ağrı ve krampların azaltılmasında etkin bir rol oynar.
Kekik çayının şifa dolu bir diğer özelliği gribal enfeksiyona iyi gelmesidir. Solunum yolları hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olan kekik çayı öksürük şikayeti olanlar içinde şifa kaynağıdır.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Kekik çayının en bilinen faydası mide bulantısını geçirmeye yardımcı olur. Anti-enflamatuar özelliği sayesinde iltihabı reaksiyonu önlemeye yardımcı olur. Mide ağrısı yaşayanlar için ağrı kesici özelliği vardır. Yemekler sonrası şişkinlik veya kramp şikâyetiniz varsa çay şeklinde tüketmeniz rahatlatıcı olacaktır.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Vücutta biriken zararlı toksinlerin arınmasına katkı sağlayan kekik, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Düzenli içildiği takdirde şişkinlik, gaz, mide ve bağırsak şikayetlerini de azaltmaktadır.
Kekik çayının ağız gargarası olarak kullanılması durumunda diş ağrısına da iyi geldiği belirtilmiştir. Kekik çayının içerisine bir adet limon sıkılarak içilmesinin balgam söktürücü etkisi olduğu söylenmektedir.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Sindirimi kolaylaştırır ve mide sorunlarına iyi gelir. Adet kanamalarını dengeler ve kramplı adet ağrılarında rahatlatıcı etki sağlar. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay ve gargara olarak kullanılabilir. Kekik, lutein, zeaksantin ve naringenin gibi antioksidan ve polifenoller içerir.
Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Dolayısıyla antibiyotiğin etkili olmasını sağlayabiliyor. Bu nedenle yeşil çay, kekik çayı, adaçayı, ıhlamur gibi bitkilerin çayını hazırlayarak; soğuk algınlığına yakalanmadan önce vücudumuzu korumak amacıyla, hasta olduktan sonra ise tedavinin etkisini artırmak amacıyla mutlaka için.
Kekik çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından kür olarak önerilmektedir. 1 su bardağı su ile 4 çay kaşığı kekiğin 7-8 dakika kaynatılması ile elde edilen kekik suyunun sabahları gargara şeklinde kullanılmasını öneren Saraçoğlu bu kürün diş ve diş eti hastalıklarında mucizevi etkileri olduğunu söylemektedir.
Açık yaralar üzerinde antiseptik etkisi bulunan kekik suyu mikropları temizler, ağız ve diş eti sağlığını uzun süreli korur. Ağızdaki bakterileri yok etmesi için kekik suyu ile sık sık gargara yapılması tavsiye edilir.
Virüslere Karşı Kalkan Olur. Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihabı azaltmada yardımcıdır.
Kekik idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi diye merak ediyorsanız bu bitkinin öncelikle idrar söktürücü olduğunu belirtelim. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler.
Kekik, antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahip olup, soğuk algınlığı ve öksürük için mükemmel bir ilaçtır. Kekik ayrıca bronşit tedavisinde de kullanılır.
Boğaz ağrısına iyi gelir ve öksürüğü engeller. Vücutta bulunan bakterilerle savaşarak antibiyotik görevi görür. Gaz ve şişkinlik şikâyetlerini en aza indirir. A, C ve E vitamini taşıdığından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığın korunması noktasında önemli bir görev üstlenir.
Uykusuzluk Sorunu İçin Kekik: Uyku sorunu çekenler için de kekik alternatif tedavi olabilir. Kekiğin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğundan dolayı uykusuzluğa neden olabilecek sorunları ortadan kaldırabilir. Yatmadan önce tüketilen bir bardak kekik çayı iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri