Kabuk ( SHELL ) başlıklı yazıda kısaca değindiğim TELNET ve SSH karşılaştırmasını hazır yeri gelmişken biraz detaylandırayım 1. Temelde uzak bir sunucuya bağlanma işlevi görerek aynı amaca hizmet ediyorlar. SSH ve TELNET'in farklılığı ise TELNET'in şifresiz SSH 'ın ise şifreli olarak işleyen bir ağ protokolü oluşu.
Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir.
Genel açılımı Secure Shell olan SSH, kullanıcıların sunucularını internet üzerinden kontrol edebilmelerini sağlayan ve sunucular üzerinde çeşitli değişiklikler ve düzenlemeler yapabilme olanağı tanıyan bir uzaktan yönetim güvenlik protokolüdür.
ssh (SSH istemci) uzaktaki bir makinada komut çalıştırmak için uzaktaki makinada bir kullanıcı oturumu açmayı sağlayan bir uygulamadır.
İlgili 42 soru bulundu
SSH Nedir:
Kendisi varsayılan olarak 22. portta çalışır. Telnet'in güvenlik kısmı olmadığı için ilk olarak onun yedeği olarak ortaya çıkmıştır. Şuanda da uzak makine bağlantılarında en çok kullanılan protokoldür. Telnet'in aksine SSH güvenlik konusuna önem vermiş olup iletişimin şifreli olarak iletilmesini sağlamıştır.
Telnet sayesinde kullanıcılar Internet'in büyük gücünü kullanabilmekte yani dünyanın herhangi bir yerinde bulunan ve Internet'e bağlı bilgi bankalarına, kütüphane kataloglarına ve her türlü bilgi kaynağına ulaşabilmektedir. komutu ile kullanılmaktadır.
Eğer Windows kullanıyorsanız, SSH bağlantıları açmak için SSH istemcisi kullanmanız gerekecek. En popüler SSH istemcisi PuTTY'dir. PuTTY hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. SSK anahtar komutu sisteme şifrelenmiş Secure Shell Bağlantısı açmak istediğinizin komutunu verir.
SSH (Secure Shell), ağ üzerinde bulunan bir sunucuya bağlanmaya ve bağlanılan sunucu üzerinde komut çalıştırma, dosya transferi gibi işlemleri gerçekleştirmeye olanak sağlayan bir uzak sunucu bağlantı protokolüdür.
Local veya uzak sunucu IP adresi ve sunucuya ait portu yazarak SSH erişimini gerçekleştiriyoruz. Erişimi sağladığımızda, sizi kullanıcı adı ve şifre gireceğiniz ekran karşılayacaktır. Sunucunuza ait kullanıcı adı ve şifresini yazarak işleminize devam edebilirsiniz.
En ünlü Secure Shell istemcisi, ücretsiz olarak kullanılabilen ve Windows'a yüklenebilen bir protokol olan PuTTY'dir. Uzak bir SSH sunucusuna bağlanmak, IP adresini veya alan adını yazmak ve ardından açmak kadar basittir. Uzak SSH sunucusuna bağlanmak için kullanıcı adınız ve parolanız istenebilir.
SSH, şifreleme olmadan veri aktaran bir uygulama katmanı protokolü olan Telnet'in yerine tasarlanmıştır. SSH'ın güvenli olmasının nedeni şifrelemenin söz konusu olmasıdır. Bu nedenle iki makine SSH üzerinden bağlandığında veri alışverişi şifreleme ile gerçekleşir.
Telnet parolaları, geleneksel istemci ile sunucu arasında gönderildiklerinde şifrelenmez. Bağlantı yöntemlerinize bağlı olarak sisteminiz, satır koklama yoluyla parola hırsızlığı için tehlikeye açık olabilir. (Elektronik ekipmanı kullanarak bir hatların izlenmesi genellikle kokmak olarak adlandırılır.)
Vu PLUS' a bağlanmak için bilgisayarımızdan başlat çalıştır kısmına gelip cmd yazıp enter tusuna basıyoruz. Karşımıza siyah ekran gelecek orada telnet 192.168.1.2 (bu ip Vu plus' ın ipsidir sizin cihazınızın ip si olacaktır.) Size bir program önereceğiz PUTTY buradan bilgisayarınıza indiriniz.
SSH, uzaktan çalışma veya sunucu yönetimi gibi senaryolarda güvenli uzaktan erişim olanağı sunar. Kullanıcılar, internet üzerinden güvenli şekilde uzak sunuculara bağlanabilir, işlemlerini gerçekleştirebilirler. Şifreleme özelliği ise ağ trafiğini güvenli hattan geçirdiğinden, bilgilerin çalınmadan taşınmasını sağlar.
SSH (Secure Shell), ağ protokolü ve teknolojik bir programdır. En önemli görevi bilgisayarlar arasında güvenli bir şekilde iletişim sağlamaktır. SSH'nin ana amacı, verilerin şifrelenmiş bir şekilde iletilmesini ve uzak sistemlere güvenli erişim sağlamayı içerir.
Putty windows yüklü bilgisayarlarda, ağ üzerinden Linux işletim sistemli sunuculara, ssh protokolü ile terminal bağlantısı sağlayan bir programdır. Boyut olarak oldukça küçük, kurulum gerektirmeden de çalışabilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Putty programını buradan indirebilirsiniz.
SSH programının ana ekranında Start WinSSHD tıklanarak Windows SSH server çalıştırılır. SSH Secure Shell Client programı çalıştırılarak Windows SSH Sunucusuna bağlanılır. Çıkan ekrana makinenin IP numarası ve kullanıcı adı girilip Connect tıklanır. Çıkan ekran Yes diyerek geçilir.
SSH anahtar; farklı şifreler girmek ve bu farklı şifreleri hatırlamak zorunda kalmamak için oluşturulan bir anahtardır. Kullanıcılara ait parmak izi niteliğinde olan bir anahtar olma özelliğini taşımaktadır. Bu durumda yapılabilecek en güvenli işlem SSH Public key kullanımı olacaktır.
Denetim Masası'ndaki Programlar ve Özellikleri aç Sol menüden Windows Özelliklerini Aç veya Kapat'ı seç Çıkan listeden telnet'i bul. Eğer kutucuk seçili değilse kutuyu işaretle ve tamama bas.
Windows ortamında, Telnet bağlantıları için adresleme parametreleri, menu <Connect/Network system> içinde girilir. Diyalog kutusu içerisinde, Telnet sunucusunun IP adresi “Hostname” altına girilir; gerekli port numarası ise, “Bağlantı” (Connection) altına girilir.
Başlat menüsüne tıklayın ve arama bölümüne “komut istemi” veya “cmd” yazarak komut istemi uygulamasını açın. Açılan ekranda “telnet” komutu boşluk ip adresi boşluk port numarası şeklinde (telnet 192.168.1.1 80) bir komut yazarak o portun açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri