Tematik haritalar belirli bir konuya odaklı olan herhangi bir mekânsal verinin dağılışını gösteren haritalardır.
Tematik harita, vektör veri üzerinde mekana ait bilgilerin seçilen konu ile ilişkili olarak sınıflandırılması, renklendirilmesi ve semboller kullanılarak gösterilmesidir. Tematik haritalar, veri analizinin en anlaşılır, en güçlü yöntemlerinin biridir.
Birinci grupta, tematik haritalar (Türkiye fiziki, Dünya fiziki ve siyasi, şehir planları, fiziki plastik kabartma haritalar vd.) yer almaktadır. Tematik haritalar, satışa sunulan tüm ürünlerin küçük bir kısmını oluşturmaktadır.
Konularına Göre Harita Çeşitleri
Konularına göre haritalar, kullanım amaçlarına göre genel haritalar ve özel haritalar olarak ikiye ayrılır.
İlgili 31 soru bulundu
Tematik haritalar: Belirli bir yerin si- nırları içerisinde herhangi bir konunun gösterilmesiyle hazırlanır. Bitki, toprak, nüfus, ekonomi, jeoloji ve klimatoloji haritaları tematik haritalara örnek veri- lebilir.
Yerci (1991) göre tematik haritalar, temel olarak nitel ve nicel haritalar şeklinde ayrılır.
Kuşbakışı düzlem üzerine çizilen haritalardan olan siyasi haritalar, bir bölgenin siyasi sınırlarını gösteren haritalardır. Türkiye siyasi haritası, Türkiye'nin diğer ülkelerle olan sınırlarını, kıta düzeylerini, şehir, ilçe ve köy gibi idari alanlarını göstermektedir.
Fiziki haritalar ve siyasi haritalar farklı amaçlar için kullanılır. Siyasi haritalar komşu ülkeleri, kıtaların ve ülkelerin sınırlarını göstermektedir. Ülkeler için renklendirme kullanıldığında her şehir, dünya için renklendirme kullanıldığında her ülke farklı renkte gösterilir.
Bu haritalardan uzunluk ve alan bulmada yararlanılır. Ancak yer şekilleri hakkında bilgi edinilemez. Kısaca dünya üzerindeki ülkelerin sınırlarını, komşularını, ülkeler içindeki idari bölünüşlerini gösteren haritalardır.
C. Konularına Göre Harita Çeşitleri
Konularına göre haritalar, kullanım amaçlarına göre genel haritalar ve özel haritalar olarak ikiye ayrılır.
Kabartma haritalar; arazinin yapısını, doğada olduğu gibi üç boyutlu olarak yansıtan, karton, branda bezi; balmumu, balmumu reçine karışımı, alçı veya plastik ağırlıklı malzemeden çeşitli yöntemlerle yapılmış haritalardır. Arazi, bu haritalarda belli bir yükseklikten bakılıyormuş gibi üç boyutlu olarak görünür.
Coğrafi konum bir yapı ve etmenin bulunduğu yerin paralel, meridyen gibi ölçü birimleri ile gösterilmesi ve yerinin belirlenmesidir. Herhangi bir noktanın Dünya üzerinde kapladığı alan olarak da tanımlanır.
Tematik bir harita, belirli bir coğrafi alan için özel olarak temalı bir harita olarak tanımlanabilir. Tematik haritalar, belirli konular hakkında olma eğiliminde olan haritalardır. Harita yapım sürecinde konu ve konum belirlenir ve tüm tematik haritaların yapılması için gereklidir.
Üç tür sayısal harita vardır: Vektör harita raster harita ve matris harita.
Küçük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar 1/100.000 1/10.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/5.000 ve daha büyük ölçekli haritalardır.
Yerkabuğunun dış yüzeyinde (karalar üzerinde ve denizler altında) oluşan yerşekillerini, onları oluşturan ve değişikliğe uğratan etken ve süreçleri araştıran, dağılışlarını haritalayan, bu bilgileri kullanarak toplumun yaşam kalitesine katkı sağlamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Siyasi haritalar, fiziki haritaların aksine yer şekilleri hakkında bilgi vermez. Haritada bulunan ülkelerin sınırlarını, yerleşim merkezlerini gösterir.
Doğal çevre ile nüfus arasındaki ilgiyi araştırır. Kıta ülke, bölge, bölüm ve yöre ölçeğinde nüfusun dağılışı ile dağılışı etkileyen doğal ve beşeri faktörleri araştırır. Nüfus coğrafyası, nüfusun özellikleri, dağılışı, sık-seyrek nüfuslu bölgeleri belirlemek için verileri demografi biliminden alır.
(6) Kıt'a haritaları :1/20.000.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. (1) Plânlar:1/10.000 dahil büyük ölçekli haritalardır. (2) Topografik haritalar ve Detay haritaları:1/10.000 den küçük olan 1/100.000 dahil ölçekli haritalardır. (3) Coğrafya ve Genel görünüm haritaları:1/100.000 den daha küçük ölçekli haritalardır.
Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.
Geniş bir saha üzerinde, önceden tayin edilmiş olan zamanda yapılan rasatlardaki meteorolojik elemanların dağılımını gösteren (Lambert projeksiyon) haritalara, Sinoptik Harita (Synoptic Chart), veya Hava Haritası (Weather Map) denir. Bu haritalar aynı zamanda Deniz Seviyesi Basınç Kartı olarak da tanımlanır.
Alan kartogramlar boyut veya mesafenin yeryüzünün boyutu veya uzaklık birimi dışındaki bir değişkene göre ölçeklendirildiği bir tematik harita çeşidi olarak tanımlanabilir. ayıran en önemli özelliktir.
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
Vektör haritaların işleyişi
Raster haritaların aksine, vektör haritalar farklı katmanlardan oluşur. Her katman farklı bilgiler içerir. Bu bilgiler, haritanın yakınlaştırılma seviyesine göre gösterilir veya gizlenir ve bu da, görünümü daha açık bir hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri