Ve benzeri TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Sayılan birkaç şeyin benzerlerinin de bulunduğunu belirtmek için kullanılan bir söz, vesaire.
Başka bir şeyle en az bir ortak özelliği bulunan şeyler "benzer" olarak nitelendirilir. "Adeta", "Sanki" ve "Gibi" benzerlik edatları olarak cümle içerisinde kullanılır. Birbirinin neredeyse aynısı olan sanat eserleri "replikas" olarak tanımlanır.
vesaire teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
Sayılan birkaç şeyin benzerlerinin de bulunduğunu belirtmek için kullanılır (vs.), ve benzerleri (vb.)
Yani “neden” insan zihnini, “niçin” ise eylemin amacını anlama çabasıdır.
Seyreden, hareket eden, yürüyen.
İlgili 41 soru bulundu
şari teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Şeriatı meydana koyan, teşri eden.
Muvazene kelimesi denge ya da dengeleme şeklinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda aynı zamanda muvazene etmek kelime grubu üzerinden de ifade edildiğini söylemek mümkün. Türkçe karşılığı ise, 'Dengelemek' biçiminde öne çıkmakta ve kullanılmaktadır.
1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
Çok kabaca, “Neden?” öncesine yönelik, “Niçin?” ise amaca ve niyete yönelik.
[1] Aralarında aykırılık bulunan cümleleri bağlamaya yarayan bir söz, ama, fakat, lakin, gelgelelim.
Avarya, deniz ticaretinde gemiye ya da yüke gelen zarar.
TDK'de avane olarak geçiyor, Kubbealtı ve Ötüken'de avene. Kökeni Arapça yardımcı anlamındaki avn. Aˁvān ise yardımcılar demek.
Günlük yaşam içinde en fazla duyulan kelime ve gerçekleştirilen eylemlerden birisi de sebilden su içmektir. Günümüzde sebil kelimesi halk arasında özel malzemeler kullanılarak yapılmış olan su cihazı olarak geçmektedir. Sebilden su içmek ise bu cihaz üzerinden su tüketmek anlamına gelmektedir.
Ebrar isminin kelime manası “hayır sahibi kişi, iyi, dindar ve özü sözü bir” anlamı taşımaktadır. Kur'an'ı kerimde bu vasfa sahip kişilerin ödüllendirileceğine yer verilmiştir. Bu sebeple Ebrar ismindeki kız çocukların dürüst ve güvenilir olduğuna inanılmaktadır.
Benzer Kelimesinin Eş Anlamlısı Sözcükler
Benzer kelimesi anlam olarak hem görünüş hem de nitelik bakımından başka birine benzetilen yani ona eş olan anlamlarına gelir. Eş anlamlı kelimeleri arasında ise; tıpkı, gibi, emsal, tıpatıp kelimeleri kullanılabilir.
Pedal kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Pedal kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı pédale şeklindedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir kaç şeklindedir.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
22. Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Mülahaza kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Lehez" kelimesinden türetilmiştir ve "düşünme, göz önüne alma, düşünüp değerlendirme" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla mülahaza, bir konuyu düşünme, değerlendirme veya göz önüne alma eylemini ifade eder.
Yargılama hukuku ve yargı kararı anlamında fıkıh terimi. Yargılama hukuku ve duruşma anlamında hukuk terimi.
Kökeni: "Müşterek" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مشترك" (muşterik) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anlamı: "Müşterek" kelimesi, birden fazla şeyin veya kişinin ortak veya aynı olma durumunu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri