Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
Yeni dökülen beton, döküldükten sonra bol su ile minimum 7 gün süresinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa sulanmalıdır. Yeni dökülen betonlarda birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeni dökülen beton belirli periyotlarla sulanarak, beton sürekli olarak nemli görüntüde kalmalıdır.
İlave su beton dayanımını olumsuz etkiler. Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Beton sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir. Kür süresi en az 4-7 gün olmalıdır. Beton yüzeyi devamlı nemli kalacak şekilde farklı metotlar ile kür yapılabilir. Beton dökümünün bitiminden takriben 12 saat sonra kür işlemine başlanmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Bunun için beton günde en az 10 defa sabah, öğle ve akşam olmak üzere ıslatılmalıdır. Sıcaksa ya da sıcak hava dalgası varsa gündüz beton sulaması yapılmaz. Aksi halde, betonlarda yanma yahut kırılmaya ve çatlağa neden olacaktır.
Temel altı ortalama 7 – 10 cm dökülmelidir. Dökümünden önce projenin aplikasyonu yapılarak buna göre kalıp çakılmalıdır. Kalıp açılmayacak şekilde yapılmalıdır.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.
Beton ne zaman tamamen kürlenir? Beton 28 gün sonra veya birkaç gün bekledikten sonra düzgün bir şekilde sertleşmez. Betonun tamamen kürlenmesi genellikle yıllar alır. Oluşturulan yüzey üzerine inşaat yapmak veya oluşturulan bileşenlerle inşaat yapmak standart mukavemet ile mümkündür.
Döküm yerine ulaşan beton bekletilmeden yerleştirilmeli ve vibrasyon kısa sürede tamamlanmalıdır. Erken su kaybı betonda plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeylerinin ıslak bezlerle örtülmesi gereklidir.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Bu çatlamaların nedenleri arasında donma ve çözülme, alkali - aktif silis reaksiyonu, karbonatlaşma, donatının korozyonu/paslanması, sülfat - asit -tuz gibi beton için zararlı maddelerin yol açtığı reaksiyonlar sayılabilir.
Taze beton dökümü bitirildikten sonraki 12 saat sonrasında kür işlemi başlatılmalı ve rutin aralıklarla devam ettirilmelidir. Belirtmiş olduğumuz süre zarfında gün içerisinde minimum 2 defa sulama yapılmalıdır. Sulama için sabah erken saatler ya da akşam güneş batımı saatleri idealdir.
Beton dökümünün ilk başlarında yağmur yağmaya başlarsa, sular tamamen betona karışmaktadır. Bu durum fazlası ile riskli sonuçlar doğurabilir. Sonuç olarak beton agregalarının dibe çökmesi ve de şerbet karışımın üst bölüme yığılması yaşanabilir. Kalıbın doğru çakılmaması durumunda kalıp arasında sızıntılar yaşanabilir.
Sıcak hava şartlarında betonun sulanması çok uygundur. Ancak soğuk hava koşullarında betonun sulanması uygun olmayabilir. Sıcak olmayan havalarda en ideal kür uygulaması, beton yüzeylerini su kayıplarından ve soğuktan muhafaza edecek yalıtımlı ekipmanlar kullanılarak kolaylıkla yapılabilir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Genelde öğle sıcağında betonun sulanmaması ve sadece serin havada betonun sulanması gerektiği söylenmektedir. Bu durum beton için çok tehlikeli olup bizim esasen sürekli betonu sulamamız ve beton yüzeyinin sürekli ıslak kalmasını sağlamamız gerekmektedir.
Betonun plastik halde iken kuruması plastik rötre çatlaklarına neden olur. Sıcak havalarda betonun nemledirilmesi uygun iken soğuk havada uygun değildir. Çünkü beton içindeki su donma sonucu hacimce artar ve betonda gerilmeye neden olur.
Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir. Ancak betonun dayanım kazanması 28 gün kadar sürmektedir.
Gibi sorularınızı sizler için bu yazımızda cevaplandırıyoruz. Harç, beton ve çimento da sıcaklık artışı kuruma süresini azaltmaktadır. Harç hava sıcaklığının 26 °C olduğu ortam koşullarında 24 saat sonra kurumaktadır. Yine aynı bu koşullarda beton ise 24 saat sonra sertleşir.
Şap Betonu Sulanır mı? Evet, şap dökülecek alan temizlendikten sonra beton dökülmeden 15-20 dakika önce zemin su ile nemlendirilmelidir. Ancak uygulama esnasında zeminde su birikintileri olmamalıdır.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Hava sıcaklığına dikkat edilmelidir. Hava sıcaklığı çok fazla ise su buharlaşacağı için tesviye betonun belirli bir kısmı döküldükten sonra kuruyan yerler yeniden sulanmalıdır. Yüzey çok fazla sulanmamalıdır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri