Anakart (Motherboard), bir bilgisayarın en temel bileşenlerinden biridir ve diğer donanım bileşenlerini bir araya getiren bir devre kartıdır. Anakart, CPU (işlemci), bellek (RAM), grafik kartı, depolama birimleri, genişletme yuvaları ve diğer bileşenleri birleştiren bir platform sağlar.
Temel Kart, müşterilerimize yapmış oldukları her indirimsiz alışverişte %5 para puan kazanma imkanı tanıyor. Bünyemizde bulunan bütün markalarımızda (Mavi hariç) kazanılan puanlarını nakit para olarak kullanma imkanına sahip olabilirsiniz.Nike da biriktir De Facto da harca, Us Polo da biriktir Koton da harca..
DxDiag ile anakart modeli bakma 🔳
Klavyenizdeki Windows logosu ile R tuşuna (Windows + R) aynı anda basın veya Windows 11, 10 sürümünüze gömülü olan arama çubuğuna DxDiag yazın.
Windows+R tuşlarına beraber basın ve açılan pencereye dxdiag yazın, sonrasında Enter tuşuna basın. Önünüze gelen pencerede bilgisayarınızın bütün sistem verileri bulunmaktadır.
Windows+R tuşuna basıp, açılan pencereye regedit yazın ve Enter tuşuna basın. Açılan pencereye sırasıyla HKEY_LOCAL_MACHİNE> Hardware > Description > System > BIOS yolunu takip ettiğinizde en sondaki BIOS kısmında anakartınızla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak anakart, üzerinde chipset veya CPU içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır. Anakarta biri aracılığıyla: PCI Express. PCI.
Anakartlar, en önemli bilgisayar bileşenlerinden biridir ve anakart seçimi, bilgisayarların performans ve işlevselliklerinde ciddi oranda rol oynar. Çünkü edinilen işlemcilerin, belleklerin ve daha birçok bilgisayar parçasının potansiyellerinin en iyi şekilde kullanılabilmesi, anakartlar sayesinde olur.
Anakart seçimi yaparken, bellek desteği ve bağlantı noktaları da önemli kriterler arasındadır. Bellek desteği, anakartın kaç GB bellek desteklediği ile ilgilidir. Bellek desteği ne kadar yüksekse, bilgisayarınızın performansı o kadar iyi olacaktır. Ayrıca, bağlantı noktaları konusunda da dikkatli olmanız gerekir.
Özetle, doğru anakart seçimi için işlemci soketi, bellek desteği, genişleme yuvaları, boyut ve bağlantı noktalarına dikkat edilmelidir. Bu faktörlere dikkat edilerek doğru bir anakart seçimi yapmak, bilgisayarın performansını artırarak daha verimli bir kullanım sağlar.
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
Uygulamasız anakart modeli öğrenme
Karşınıza çıkan Sistem Bilgisi ekranı içerisinde sol tarafta bulunan Sistem özetini tıklayın. Sağ tarafta çıkan veriler arasında Sistem Üreticisi ve Sistem modeli şeklinde 2 seçenek olacak. Burada anakartın üretici markasını ve model numarasını görebilirsiniz.
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir. Aynı zamanda her bir parçanın verimli çalışmasını sağlar. Anakart, yalnızca bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda kullanılmaz.
İşlemcide veya anakartta dahili grafik birimi yoksa bilgisayar açılmaz.
Her anakarta her işlemci uymaz. Soketleri aynı olsa bile birbirini desteklemeyen anakart ve işlemciler vardır. Anakartınızın internet sitesinden desteklediği işlemcilere bakabilirsiniz.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Bilgisayarların temel bileşenleri arasında yer alan laptop anakart önemli bir devre kartıdır. Bilgisayarın ana iletişim yolu olarak görev yapan aygıt, veri aktarımını yönetir. Laptop anakart özellikleri modeller arasında değişiklik gösterebilir.
Anakart Ne İşe Yarar? Anakart, bilgisayarların yanı sıra cep telefonu ve tablet gibi elektronik cihazların tamamında yer alan bir devre kartıdır. Farklı donanımlar içeren kompleks teknolojik cihazlarda anakartın görevi donanım ile işlemci arasındaki iletişimi kurmak ve cihazın çalışmasını sağlamaktır.
hocam anakart değişince driverlar hata vericektir. sağlıklı olan temiz sistem kurmaktır. Yada Güncelleme çekip driverları güncelletmek. işletim sistemi ssd / hdd ye kurulur. yani onlara dokunmadığınız sürece gitmez.
Anakart, bilgisayarın içinde ya da dışında yer alan tüm parçaların ve donanımların birbirine bağlandığı ve yine birbirleriyle iletişim kurarak koordineli bir biçimde çalışmalarını sağlayan, elektronik devrelerden oluşan bir iskelet donanımdır.
Anakartınızın seçtiğiniz işlemci ile uyumlu olması gerekir. İşlemcinizin soket türünü ve neslini kontrol edin, anakartın desteklediği işlemciler listesini inceleyin. İhtiyacınıza uygun miktarda bellek yuvası, desteklenen RAM kapasitesi önemlidir.
işlemcisiz işlem yapmaz ama biosunu guncelleyebilenler var arkadasinda dedigi gibi.
Anakart ve İşlemci de gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri