Doğrudan (Temel) Ölçme Bir değişkenin başka değişkenler araya konulmadan ölçülmesine, doğrudan ölçme denir. Doğrudan ölçmede özelliğin bizzat kendisi ölçülür. Araç kullanılarak veya kullanılmadan doğrudan ölçme yapılabilir.
ÖLÇME TÜRLERİ Doğrudan (Temel) Ölçme Ölçülecek özelliklerin, araya başka bir değişken girmeden doğrudan doğruya gözlenmesi sonucu yapılan ölçme türüne “doğrudan ölçme” denir.
Ölçme Kuralı
Ölçme işlemi yaparken, ölçmeye konu olan özelliğin hangi miktarına ne değer verileceğinin belirlenmesidir. Örnek: 10 soru üzerinden sınav yapan bir öğretmenin her bir soruya 10 puan vereceğini söylemesi.
Mutlak Ölçüt Ölçme sonuçlarının hangi kritere göre değerlendirileceğinin ölçme işlemi yapılmadan önce belirlenmesidir. Sınavdan 70 alan herkes geçer. (Buradaki 70 rakamı daha önceden belirlenmiştir.) Yüksek lisans yapabilmek okul ortalamasının en az 2,50 olması gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Ölçme işleminin yapılacağı grup için kesin, net ve standart olarak belirlenmiş olan kritere “mutlak ölçüt” denir. Tarih dersinden geçmek için 60 ve üzerinde puan almak gerekir. Şehir içi hız 50 km/h'dır. 18 yaşından küçükler giremez.
Mutlak Değerlendirme: Daha önceden tanımlanmış, kesin, belli normalara göre değerlendirmedir. Eğitim sistemimizde genellikle mutlak değerlendirme uygulanmaktadır. Okullarda uygulanan geçme notu mutlak değerlendirmedir. Bağıl Değerlendirme: Grubun başarısından çıkarılan norma göre değerlendirmedir.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
DOĞRUDAN ÖLÇME (Ortalama okuma süresi 2 dakika, 7 saniye.) Metre aracılığı ile bir yazı tahtasının uzunluğu ölçülmek istendiğinde yapılan ölçme işi doğrudan ölçmedir. Bu örnekte ölçülmek istenen özellik tahtanın uzunluğu, ölçme aracı ise kendisi de bir uzunluk olan metredir.
Nominal, Ordinal, Aralık ve Oran, her biri çoktan seçmeli bir soru olan anketler ve soru formları şeklinde veri toplamak için kullanılan dört temel ölçüm ölçeği seviyesi olarak tanımlanmaktadır.
Başlıca geleneksel ölçme ve değerlendirme araçları; yazılı ve sözlü yoklamalar, çoktan seçmeli testler, doğru - yanlış soruları, kısa cevaplı sorular, boşluk doldurma ve esleştirme sorularıdır.
Mutlak değerlendirme (kriter dayanaklı): Mutlak ölçüt kullanılır. Örnek: “60 puan alan sınıfı geçer”. Ölçüte diğer öğrencilerin etkisi yoktur. Ölçüt sınavdan önce belirlenir.
Ölçme Türleri(Yapılış Biçimine göre)
Ölçülecek niteliğin (özelliğin) doğrudan gözlenmesi sonucu yapılan ölçmedir. Ölçülen özellik ile ölçmede kullanılan aracın niteliği aynı ise bu tür ölçme doğrudan ölçmedir.
Bir basketbolcunun potaya attığı basket sayısını sayma işlemi doğrudan ölçme iken potaya atılan basketin puanlanması dolaylı ölçmedir. Sayma işleminde niceliğe bakılması beceriyi dikkate alınmadığını ifade ettiğinden doğrudan ölçmedir.
Ölçme Nedir ? : Ölçme , bir niteliği izleyip ve gözlemleyip çıkarılan sonuçları sayı veya semboller ile ifade etmektir. Ölçme Kuralı : Ölçme işlemi yapılacağı esnada ölçülecek olay veya nesnenin hangi miktarda ne değer verileceğini belirlemektir.
Elde edilen iki ölçme sonucundan yeni bir ölçme yapmadan, bir bağıntıdan (formül) faydalanarak yeni bir ölçüm elde edilen ölçme türüdür. Alan, hız, yoğunluk, not ortalaması, IQ, Nüfus yoğunluğu, Kişi başına düşen gelir gibi ölçümler türetilmiş ölçme ile elde edilir.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir.
Eşit Oranlı Ölçek
Eşit oranlı ölçeklerde birimler eşittir ancak sıfır mutlak olmalıdır. aralıklara bölümlendiği için bu ölçekte elde edilen veriler üzerinde her türlü matematiksel işlem yapılabilir. geliştirilmiştir (fen bilimleri). • Cetvel, terazi, kronometre ile süre tutmak örnektir.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Değişkenin değerleri belirli bir özelliğe veya yargıya göre aralarındaki uzaklığı tanımlamadan bir sınıflama belirten bir ölçek türüdür. Örneğin; Başarı durumunu gösteren değişken; zayıf(1), orta(2), iyi(3), çok iyi(4) gibi isimsel veya rakamsal değerler alabilir.
Bağıl ölçüt nedir (Ortalama okuma süresi 21 saniye.) Bağıl ölçütte genellikle aritmetik ortalama, standart sapma, varyans, t puanı, z puanı gibi istatistiki ölçütler kullanılır. İlk %20'lik dilime girenler başarılı olacak deniliyorsa buradaki ölçüt bağıl ölçüttür. Çan eğrileri de bağıl ölçüt içinde yer alır.
Öğrenci ürünlerinin en iyisini seçme. Okulda dereceye girecek öğrencileri belirleme, Sınıfın aritmetik ortalamasının altında kalanları başarısız kabul etme. Çan eğrisi uygulamasıyla yapılan değerlendirmede grubun ortalaması ve standart sapması kullanıldığından bağıl değerlendirmedir.
Öğretmen kanısı ve program hedeflerinin ölçüt alındığı değerlendirmeler mutlak değerlendirmedir (Turgut, 1990, 231).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri