İşitme engelli araba satın alırken gereken evraklar; %90 altında raporu olan kişilerin tam teşekküllü bir hastaneden alacakları, kişinin araba kullanma durumunu ve engel statüsünü belirten engelli raporu ve H sınıfı ehliyeti gerekir. %90'ın üzerinde bir engel durumu varsa yalnızca engelli raporu yeterli olacaktır.
Aslında diğer Engelliler gibi, hatta Engelli olmadığı halde ÖTV' den muaf olarak bir yakını üzerinden de olsa araç alabilenlerle beraber, İşitme Engelliler de hiçbir ayrım gözetilmeden ÖTV' den muaf olarak araç alabilmeliler.
İşitme engelliye uygun olmuyor. sonuç olarak: ÖTV de mevzuatta hareket ettirici tertibat olması şart koşuyor: İşitme engelliler bu nedenle faydalanamıyor. %90 üstü rapor alamadıkca....
Bir kulağın duymaması durumunda verilen oran %12'dir. - Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Burada engel durumuna göre ödemeler vardır. Bu bağlamda %40 ile 69 engel varsa 657 Türk Lirası ödenir. Eğer engel durumu yüzde 70 ve üzeri ise, 754 lira 1,024 kuruştur.
İşitme engeli raporu almak için devlet hastanesi ya da araştırma hastanelerine başvurarak bireylerin işitme testlerine girmeleri gerekmektedir. Sonuçların değerlendirilmesi ile işitme engeli yüzdesi belirli bir oranda ise işitme engeli raporu alabilirler.
%41 oran ile malulen emekli olunmaz, Malulen emekli olabilmek için en az %60 ve üzeri almanız gerekli. İşitme sorununuzdan en fazla %52 oranında rapor alabilirsiniz.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
İşitme cihazı kullanan bireyler B sınıfı sürücü belgesi alabilirler fakat ticari araç kullanmayacakları sürücü belgelerine işlenmektedir. İşitme kaybı yaşayan bireylerde bir kulak normal duyuyorsa işitme cihazı kullanılan kulakta işitme seviyesi 50 dB olmak şartıyla B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır. Bu aralıkta özür oranına sahip olan kişiler de engelli raporu alabilirler.
İşitme engellilerin otomatik araç şartı asla söz konusu değil. İster manuel ister otomatik ne istersen kullanabilirsin.
İşitme engelli raporu, duyma yetisini büyük oranda veya tamamen kaybetmiş kişilerin alabileceği bir rapordur. Odyometri testi aracılığıyla bireylere, farklı frekanslardan oluşan kelimeler verilir ve bu yolla, duyma testi gerçekleştirilir.
Desibel cinsinden işitme kayıplarının yüzdesel olarak ifadesi yaklaşık şu şekildedir: 20-25 dB – %0. 30 – dB – %8. 35 – dB –
Kulak burun boğaz engel oranının belirlenmesi
Engelli sağlık kurulu raporu almak amacıyla polikliniğe başvuran tüm hastaların detaylı fizik muayeneleri rutin olarak yapılmakta, gerektiğinde endoskopik ve radyolojik değerlendirilmelerden yararlanılmaktadır.
Yukarıdaki maddede yazıldığı gibi, işitme kaybı değil, işitme kaybına neden olan halden dolayı ayakta durmayı zorlaştıran denge kaybı olursa malulen emeklilik mümkün.
41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. 56 - 70 dB HL arasındaki kayıpları orta derecede işitme kaybı olarak adlandırıyoruz. Bu tip kayıplarda işitme cihazı takılır.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
2023 Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
%40 engelli raporu ile araç alabilmek için aşağıdaki kriterler aranıyor: Engelli kişinin en az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır. Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri