Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Sorumluluk aynı zamanda kurallara uymak demektir. Kurallar evde başlayıp okulda devam eder. Aynı zamanda trafik kuralları, hijyen kuralları gibi toplumun güvenliğini ve sağlığını ilgilendiren konularda da hassas olmak gerekir. Kurallara saygı göstermek, her bireyi sorumluluk sahibi yapar.
Bireyin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Aynı zamanda kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkisinin sorumluluklarını üzerine alması demektir. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alması ve başkalarının haklarına saygı göstermesi anlamını da gelir.
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
Kişinin en temel sorumluluğu kendini geliştirmesi ve insanlığa bireysel katkı sağlamasıdır. Nitelikli bireylerin oluşturacağı bir toplum, sorumluluk sahibi kimseler sayesinde oluşturulabilir. Gerçekleştirilen etkinliklerin ve eylemlerin aynı zamanda diğer insanların yararına olması göz önünde bulundurulmalıdır.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Vatandaşlık görevleri; kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak ve vergi vermek şeklindedir. Bu vatandaşlık görevleri yazılı olan görevlerdir.
Sorumluluk: Kişilerinin yaptığı tüm eylemler sonucunda yapılan eylemleri sonuçları ile beraber değerlendirerek sonuca katlanmasıdır.
- Odamızı her zaman temiz tutmalıyız ve eşyalarımızı yerli yerine koymalıyız. - Gürültü yapmamalıyız. Evimizin içerisinde birbirimizi rahat edecek davranışlardan mutlaka kaçınmalıyız. - Aile bireylerine karşı her zaman saygılı ve hoşgörülü olmalıyız.
Odasını, masasını düzenli tutmak, yardımsız banyo yapmak gibi eylemler 8-9 yaş çocuğunun sorumluluklarındandır. 10-12 yaş çocukları evde tek başına kalabilir, otobüs, minibüs gibi toplu ulaşım araçlarını kullanabilir. Okulla ilgili tüm görevlerini tek başına yürütebilir.
Sadece lise öğrencileri için yapılan sorumluluk sınavı öğrencilerin başarısız oldukları dersten geçebilmeleri için yapılmaktadır. Öğrenciler dönem içerisinde başarısız oldukları dersin ortalamasını yükseltmek için ya da alt sınıftan aldıkları dersi tamamlamak için sorumluluk sınavına katılır.
Öğrencilerin başarısız oldukları dersleri telafi etmek için yapılan ek sınavları ifade eder. Başarısız olduğu bir veya daha fazla dersi olan öğrencilere, bu sınavlara katılarak dersi geçme veya notunu yükseltme fırsatı verilir.
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Sorumluluk nedir? Kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesidir.
8-10 yaş: Bir buçuk saatten fazla yalnız bırakılmaması yönündedir, sadece gündüz hava aydınlıkken ve akşam erken saatleri içerir. 11-12 yaş: Üç saate kadar yalnız bırakılabilir ancak bu gece geç saatlere kadar olmamalıdır. 13-15 yaş: Denetimsiz bırakılabilir, ancak tüm bir gece bırakılmamalıdır.
Okul öncesi dönem çocukları evde yalnız kalamaz. Olağan şartlarda 8-10 yaş arası çocukların da gündüz bir buçuk saatten fazla evde yalnız kalmaları önerilmez. İdeal yaş sınırı 12'dir.
İş Kanunu'nun 71. Maddesine göre On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri