Ayrıca engebeli ve tümsek yollarda aracın alt kısmı şafta hasar verecek kadar büyük bir darbe aldıysa şaft kırılabilir. Şaftın kırılması ya da aşırı derecede hasar alması şaftın görevini yapmasını engeller ve değiştirilmesi gerekir.
Genel olarak kardan mili arıza yapınca düzeltilmezse diferansiyeli bozar. Diferansiyel arıza yapınca düzeltilmezse de şaftı bozar. Şaftın bozulmasının bir başka nedeni de aracı uygun olmayan yol koşullarında kullanmaktır.
4-Şaftın Kopmuş Olması: Bu durumun meydana gelmesi halinde aracınız çalışmayacaktır. Aracın çok zorlanması halinde meydana gelebilir. Ancak yeni bir şaft alarak bu durumu çözümleyebilirsiniz.
Şaft yani kardan milinden normalin dışında seslerin gelmesi bir sorun olduğunun işaretidir. Bu gibi durumların ise çözümleri vardır. Özellikle aracı kaldırırken ve frenleme yaparken tak diye darbeli bir ses gelmesinin nedeni, mafsalların bozulmuş olup boşluk yapmasından kaynaklanmaktadır.
Şaft; şanzımanı diferansiyele aktaran ve gücü iletmeye yarayan parçadır.
İlgili 26 soru bulundu
Çoğunlukla şaft olarak adlandırılsa da kimi kesimler tarafından da kardan mili olarak isimlendirildiğini söylemimizde fayda var. Şaft yapı itibari ile uzun, kalın bir mil görünümündedir. Görevi, vites kutusunun çıkış milinden almış olduğu hareketi diferansiyele aktarmak.
Pompa şaftı sızdırmazlığı, iki halkadan ve halkaları birbirine bastıran bir yaydan oluşan mekanik salmastra ile sağlanmaktadır. İnce bir su filmi salmastrayı yağlamakta ve soğutmaktadır.
Tesisatın açıkta kalması bina sakinleri için tehlike yaratacağından dolayı bu tesisatın şaft boşluğunda yer alması önemlidir. Buna ek olarak havalandırma şaftı da bina içerisinde havalandırma sağlar ve zararlı gazların birikmesini engellemeye yardımcı olur. Şaft boşluğu, teknik projede detaylı bir şeklide gösterilir.
Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Pompanın ürettiği basınç sürekli izlenir ve pompa hızı gereken basıncı verecek şekilde ayarlanır. Talep arttıkça basınç düşmeye başlar ve bunu telafi etmek için pompanın hızı arttırılır. Talep düştüğünde basınç artar ve doğru basınç seviyesine ulaşmak için pompanın hızı düşürülür.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Direksiyon simidi aracınızın direksiyon milini döndürerek sürüş yönünü belirleyen, yönünü değiştiren, aracınızın tekerleklerinin kontrolünün sağlandığı parçadır.
Diferansiyel, motordan çıkan gücü tekerleklere iletir. Motordan gelen dönme aksiyonu şanzıman tarafından diferansiyele ulaştırılır ve buradan da tekerleklere iletilir. Diferansiyel bu gücü dönme açısıyla birlikte tekerleklere ulaştırarak virajın alınmasını sağlar.
Diferansiyel, bir akstaki iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlara sol ve sağ tekerler farklılık gösterdiği için gereklidir. Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir.
Ortalama bir diferansiyelin 4 yıl ya da 100.000 Kilometrede bir yağının değişmesi gerekiyor.
Bunlar yanlış yağ kullanımı, yağın gereğinden fazla kullanılması ve yağ contalarında, keçelerinde meydana gelen bozulmadır. Yanlış yağ kullanmak diferansiyele zarar verdiği için mutlaka uygun yağ kullanılmalıdır.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
Direksiyonun dönmemesi, ağırlaşması, sertleşmesi sorunu sıklıkla yaşanır. Bunun nedenleri kabaca şöyle sıralanabilir: Direksiyon sistemindeki mekanik bağlantılarda meydana gelen bir arıza olabilir. Hidrolik – elektrikli direksiyon sisteminde meydana gelen bir sorun olabilir.
Bunun için ilk olarak lastik basınçlarının kontrolü gelir. Sonrasında ise hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmelidir. Yağ azaldıysa, ilave edildiğinde sorun ortadan kalkar. Kontrol edilebilecek bir diğer nokta da ön rot ayarlarıdır.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Hidrolik pompaların yağ emisi sırasında yağ ile beraber havayı da emmesi sonucu pompa parçaları üzerinde oluşan parça kopmalarıdır. Hava emen hidrolik pompada; pompa basınca çıkarken veya düsük basınca maruz kaldığında çarpma veya vurma sesine benzer sesler çıkarmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri