Temel altı grobeton, temel perde sınırından 60 cm dışarıda ve iç tarafa doğru şevli yapılmalıdır. Polimer bitümlü örtü(polyester keçe taşıyıcılı), sürme esaslı su yalıtım malzemeleri, plastik/kauçuk esaslı sentetik örtüler su yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.
Temellerin sudan etkilenmemesi için, su yalıtımını temelin dışından yapmamız gerekir. Bunun için de temel betonundan önce, üzerine yalıtım malzemelerini uygulayacağımız yaklaşık olarak 10cm kalınlığında demirsiz betonu yani grobetonu dökmemiz gerekir.
Membranlar 2-3-4 mm kalınlıklarındadır. 3.5 ve 4.5 kalınlıklarında bazı özel membran türleri de vardır.
Binaların ilk yapılarında, kazı imalatının ardından temel betonu dökmeden önce, grobeton uygulamasıyla zemin düzeltme beton uygulaması yapılır. Grobeton üzerine yapılan yalıtım sonrasında ise temel beton uygulaması gerçekleştirilir. Temel su yalıtım malzemesindeki en yaygın tercih bitüm memranlardır.
1 Haziran 2018 tarihi itibariyle yürürlükte olacak yönetmelik ile yeni yapılacak binaların toprakla temas eden temel, döşeme ve bodrum duvarlarında, çatılarında, balkon ve ıslak hacimlerinde su yalıtımı yapılması zorunlu olacak.
İlgili 29 soru bulundu
İzolasyon yapılmayan bir duvar nemli zemin ile temasa geçtiğinde bina temeline zarar verir. Bu yüzden binanın temelinde nem ve rutubet oluşur. Bu yüzden temel izolasyonlarında rutubet ve neme karşı içten ve dıştan yapılabilen bohçalama yöntemi kullanılır.
Uygulama garantisinin, uygulamayı yapan firma tarafından verilmesi gerekir. Uygulama garantisi ise genellikle 3 yıl olarak verilmektedir. Su yalıtımının ömrü tamamen kullanılan malzemenin kalitesine bağlıdır. Standartlara uygun olarak üretilmiş kaliteli su yalıtım malzemeleri uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korur.
Islak hacimlerde su yalıtımı şu şekilde yapılmaktadır:
Çimento esaslı su yalıtım malzemesi henüz yaşken alkali dayanımlı sıva filesi, zemine döşenir. ilk kat kuru-yaş (yüzey kurusu) duruma geldiğinde ikinci kat çimento esaslı elastik su geçirmez yalıtım malzemesi sürülür ve yalıtım tamamlanır.
Grobeton üzerine yapılacak olan yalıtımı sonrasında temel beton uygulaması yapılmaktadır. Temel su yalıtımında en fazla kullanılan malzemeler ise genellikle bitün membranlar ile temelde membran uygulaması yapılmaktadır. Bununla beraber sentetik örtülerde (PVC, TPO, ECB gibi) çok fazla kullanılmaktadır.
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir denildiğinde ilk akla gelen geleneksel yalıtım malzemelerine alternatif olması ve uygulamasının kolay olması ile tercih sebebi olan PERMODUR olacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı PERMODUR ince, sıvı karakteri sayesinde geleneksel yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Yapıların servis ömürlerini arttırmak, aşınma, korozyon veya sızıntılara karşı dirençli bir hale getirmek için çeşitli yapı kimyasalları aracılığı ile yapılan uygulamalara su yalıtımı denilir.
Su izolasyonunda kullanılan membranlar yapıların su geçirmeye ve rutubete karşı korunmasında önemli bir rol üstlenirler. 1 top PVC membran 44 m2 , TPO membran ise 32 m2 yer kaplamaktadır. Ancak bini mesafelerinin dikkate alınmasıyla yaklaşık olarak bu değerler PVC membranda 38 m2 TPO membranda ise 28 m2 olmaktadır.
Betonları su geçirimsiz duruma getirmek amacı ile su yalıtımı sağlayan akrilik ya da poliüretan içerikli malzemeler beton üzerine direk uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento çeşitleri kullanılarak betonun su geçirmemesi sağlanabilmektedir.
7- Temel altı bohçalama yalıtım ve koruma betonu: Radye temel altında kalacak olan bohçalama yalıtımı membran türü yalıtım malzemesi ile yapılır ve üzerine 5 cm koruma betonu atılır.
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir diye soranların değerlendirebileceği bir basa ürüne gelelim simdi… Silikon dolgu, su yalıtımı icin etkili olan malzemelerden bir tanesidir. Silikon dolgu macunları, betonu korumak ve su geçirmez hale getirmek amacı ile etkin bir şekilde kullanılabilir.
BITULINE, temellerin ve bodrum katlarının su yalıtımını sağlayan, modifiye bitüm esaslı su yalıtım membranıdır.
Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur. Binalarda güvenlik kaybı oluşur.
Drenaj hattı sayesinde, su kaçağı olduğunda veya yağmur suyudan dolayı bina temeline gelecek olan su drenaj boruları aracılığı ile bir kuyuya aktarılır. Bu işlem, bina inşaat halinde iken ve temel atılacağı sırada yapılmalıdır. Bina bitmişse ve kullanılıyorsa, bodrum kata bir kuyu kazılır.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
Temel beton imalatlarında su yalıtımı betonun içerisine karıştırılabilecek bazı ürünlerle ( Örneğin, Su geçirimsizlik Harç katkısı Weber 20 Extra ) zemine ve perdelere dökülecek beton mikserlerine katılarak uygulana beton su geçirimsizliğini artıran yöntem ile yapılabilir.
Hava koşullarına bağlı olarak yaklaşık 1-2 saate kurur. Nemli ancak yaş olmayan yüzeylerde uygulama yapılabilir. Yağışlı havalarda veya +5 dereceden düşük sıcaklıklarda uygulanmamalıdır. En az iki kat uygulanmalı, katlar arasında minimum 4 saat beklenmeli, bir kat tam kurumadan, diğer kat sürülmemelidir.
Islak hacim su yalıtımı genellikle elastomerik reçine esaslı veya çimento esaslı su yalıtımı ürünleri ile yapılmaktadır. Elastomerik reçine esaslı ve çimento esaslı su yalıtımı ürünleri fırça veya rulo ile sıva, şap gibi yüzeylere uygulanmaktadır.
Membran, yapıları suyun neden olduğu olumsuz etkilere karşı korumaya yarayan bir su yalıtım malzemesidir. Yaşam alanlarına konforlu bir su yalıtımı sağlanması amacıyla kullanıllanılır. Yapıların taşıyıcı bölümlerindeki donatıların korozyona uğraması sistemin yük taşıma kapasitesinin önemli ölçüde azalmasına neden olur.
Dayanıklı olması kumlu kaplama çatı türlerinin öne çıkan avantajları arasındadır. Siyah yüzey üzerine su yalıtımı amacıyla uygulanan kumlu membran çeşitleri sıvıya karşı geçirmez bir bağa sahiptir.
İçeriklerine göre çimento, akrilik, çimento+akrilik, bitüm ve poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri olarak sınıflandırılabilir. Çimento esaslı su yalıtım ürünleri, uygun miktarda su ile karıştırılarak uygulanan malzemelerdir. Kristalize olan ve olmayan iki türü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri