Tarih kitaplarında ve günümüzde Ergani bademinin çok meşhur olduğu yazılmakta ve söylenmekte, dahası ağızları tatlandıran, yaşamı renklendiren şarabı çok meşhurmuş.
Ergani ve çevresinde daha çok koyun ve keçi eti tüketilir. En makul sayılan et ise kuzu etidir. Sonbahar ve kış mevsiminde taze etten çok kavurma yenir. Bütün sulu yemek çeşitlerinde tutun da çorba ve bulgura kadar hemen hemen her yemeğe et veya kavurma konur.
Ergani, Yukarı Mezopotamya'nın sayılı yerleşim birimlerinden biri olup, Akranya, Erkenin, Erkanikana, Yanari, Zülkarneyn , Arsania, Urhana, Aşat isimleri ile anılmıştır.
* İlçe Dicle havzasında olup, kuzeyi dağlık, güneyi de düzlüklerden oluşmaktadır. Kuzeyindeki engebeli yapı, Güneydoğu Torosların uzantısıdır. Dicle Irmağı ve kollarının suladığı ilçe topraklarının en önemli düzlüğü Ergani (Gevran) Ovasıdır. qİlçe, idari bakımdan 102 mahalleden oluşmaktadır.
Hz. Zülküf'ün makam yeri olduğu için 'Makam Dağı' olarak isimlendiren dağın üzerinden ilçenin etrafı tam olarak görünüyor. Zülküf Peygamberin uzun yıllar kaldığı Makam Dağı Diyarbakır'ın Ergani ilçesine 5 km uzaklıktadır. Makam dağı bin 515 metre yüksekliktedir.
İlgili 21 soru bulundu
Ergani ya da eski adıyla Osmaniye Diyarbakır ilinin bir ilçesidir. Dicle'nin sağ kıyısına 10 km uzaklıkta ve halk arasında Zülküf Dağı, Zülküf (Zülkifl) Peygamber Dağı, Makam Dağı olarak isimlendirilen 1537 metre yüksekliğindeki Zülküf Dağı'nın güney eteğine kurulmuş olup Diyarbakır'ın önemli ilçelerinden biridir.
İnanç önderlerini bağrından çıkaran Urfa, peygamberlere izafe edilen makamları ile tarih boyunca "Peygamberler Şehri" veya "Peygamberler Diyarı" adıyla da anılmaktadır.
Eski adı olan Zımayık'ın kelime anlamı Kürtçe olup zımagdan (yamaç) gelmektedir.
Diyarbakir - Ergani arası ortalama otobüs bileti fiyatı ₺74. Genellikle seyahat tarihi yaklaştıkça bilet fiyatları artma eğilimindedir.
Ergani - Elâzığ arası mesafe
Arabayla kaç saat: 1 Saat 19 Dk.
Ergani ilçesi de geçmişte Türk nüfusun çoğunluk olduğu bir ilçe idi. Ancak burada da Türkmen nüfusu 4 te bir oranında kalmıştır. Halen Merkezde ve birçok köyde Türkmen nüfusu yaşamaktadır. Diyarbakır'da Türkmen nüfusunun diğer bileşenleri de Türkmen alevilerdir.
Ergani ilçesi tıpkı Diyarbakır Merkez gibi Türk nüfusunun çoğunluk olduğu bir yerdi. İlçe Merkezinde yerli nüfus olan Kakolar denilen Türkmenler yaşamaktaydı. Kako ismi Elazığlılara nasıl Gakko diyorlarsa Erganili Türklere de bu lakap takılmıştı.
Ergani ilçesi çimento hammaddeleri ve manganez cevherleşmesi bakımından önemlidir. İlçede çimento hammaddesi olarak kullanılmaya elverişli yaklaşık 463 milyon ton kireçtaşı ve 58 milyon ton kil rezervi ile % 39.49 Mn içerikli 19.000 ton görünür+muhtemel manganez cevherleşmeleri mevcuttur.
Bismil, ayrıca nüfus bakımından da Ergani'den sonraki en büyük ilçedir.
Diyarbakır - Ergani arası mesafe
Arabayla kaç saat: 54 Dk.
Diyarbakır'a geldiğinizde deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında, kaburga dolması, mumbar, nardanaşı, ayvalı kavurma, meftune, duvaklı pilav, patlıcan dizme, cartlak kebabı (ciğer kebabı), habenisk, mahlepli Diyarbakır çöreği gibi lezzetler var. Finalde de burma kadayıf ve tabii ki karpuz.
Ergani Elazığ otobüs bileti, En ucuz fiyat ₺43 | Busbud.
Ergani nüfusu 2021 yılına göre 135.514. Bu nüfus, 68.817 erkek ve 66.697 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,78 erkek, %49,22 kadındır.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Diyarbakır (Rûdaw) – Davutoğlu'nun Diyarbakır'ın Kürtçe ismi olan Amed'i kullanabileceğini söylemesi üzerine başlayan tartışmalar devam ederken pek çok kesim kentin kadim isminin Amed olduğunu ve bu ismi kullanmanın bir sorun olmadığını belirtti.
Diyarbakır'ın nüfusu bir milyon 607 bin 437, Şanlıurfa'nın ise bir milyon 801 bin 980 oldu.
Bu şehir önce Arach ve daha sonra zaman süreci içinde Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerini almıştır. Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Geçen yıl Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açılışı yapılan, Zülkifl ile Elyesa peygamberler, Nebi Harun ve Nebi Ömer'in mezarına ev sahipliği yapan Ziyaret Tepe bu özelliğiyle Türkiye'de tek olma özelliğine sahipken manevi huzuru arayan yerli ve yabancı ziyaretçilerle de dolup taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri