Form. Görsel tasarımda form, tasarımcının bir kompozisyonun bütününde elemanları düzenleme şekli olarak tanımlanır. Herhangi bir üç boyutlu nesne olarak da tarif edilebilir. Form yükseklik, genişlik ve derinlik ile ölçülebilir.
Form ya da diğer bir adıyla biçim, çizgi, renk ve açık koyudan oluşan yapıdır. Formu meydana getiren bu elemanların tümü aynı anda bulunabilir veya bunlardan herhangi biri biçim üzerinde eksik de olabilir (Işıngör-Eti-Aslıer,1986:14).
Şekil iki boyutlu, biçim ise üç boyutludur. Şekil tek yüzeyli, biçim çok yüzeylidir. Şeklin hacmi yoktur, biçimin hacmi vardır. Form; çizgi, renk ve ışıktan oluşmuş yüzeydir.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Doğal Dil Akışındaki Formlar (Natural Language Forms), arayüzde kullanılan iletişim dilinin doğal akışında, kullanıcıdan standart karşılıklar yerine hikaye anlatımında boşlukları doldurtma şeklinde bilgi almayı hedefleyen yeni nesil kullanıcı dostu form modelleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Form, şekil, biçim; Bir şeyin istenilen ve olması gereken durumu; İstenilen şeylerin yazılması, doldurulması için hazırlanmış basılı belge.
Formlar genel ve özel olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır. Bütün kuruluşlarda aynı amaçla kullanılan formlar genel form, sadece bir kuruluşta kullanılan formlar da özel formlardır. Formlar ayrıcı kutu form veya çizgi form olmak üzere iki şekilde çizilebilir.
Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir. yerleştirilmesidir.
Biçim (Form) çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu olan, hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Parçaların amaca uygun olarak, çevresi ve kendi içinde uyumlu, dengeli, göze hoş gelecek, estetik bir şekilde planlanması ve uygulanmasıdır.
AÇIK KOMPOZİSYON (Open Composition) : Resim düzlemi üzerinde betimlenen gerçekliğin, gerçekte resmin sınırları dışında da sürüp giden doğal gerçekliğin bir parçası olduğu izlenimini verecek şekilde kompoze edilmesi. Kapalı kompozisyonun tam karşıtı bir sanatsal davranış biçimidir.
Bir cismin ya da varlığın dış görünüşüne biçim denir. Edebiyatta hem manzum hem de mensur (düz yazı) eserler biçim ve içerik olarak ikiye ayrılır. Bir eserde ele alınan konu ve öne sürülen fikre içerik ya da muhteviyat denir. Yazarın konuyu ele alış şekli ise biçim olarak adlandırılır.
Desen. İki boyutlu ya da üç boyutlu olabilen desen, tasarım elemanları arasındaki son ögedir. Tasarımda bütünü oluşturan ana unsur olan desen, farklı dokulara, renklere, şekillere ve hacimlere sahip olabilir. Tasarım ve çalışmalardaki algıyı doğrudan etkiler ve yönetir.
Tasarımın temel ilkeleri arasında önemli bir kural olan zıtlık yani karşıtlık, tasarımı göz alıcı hale getirmek için kullanılır. Hazırlanan görsel çalışmayı ilgi çekici yapabilmek için karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Ritim, tasarımdaki genel uyumu ifade eder.
Sanatta şekli, bir alanı çevreleyen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Şekiller daire, kare, üçgen gibi basit formlar ya da daha karmaşık formlardan oluşabilirler. Şekiller kimi zaman herhangi bir cismin sadece kenar çizgileri ile görüntülenmesinde kullanılırlar. Bunu siluet olarak ifade etmek de mümkündür.
Bir alan, değer, renk ve doku farklılıkları nedeniyle sınırları belirlenmiş olarak algılanır ki buna biçim denir. Biçim, çizgi, renk açık ve koyudan oluşmuş yüzeydir. Lekelerle bir biçim oluşturabildiği gibi, kolaj tekniğiyle de biçimler oluşturulabilir. Diğer bir deyişle biçim, bir nesnenin dış sınırlarıdır.
BİÇİM(FORM)
Biçim çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu oluşan,hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu olarak incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Objelerin kenar konturları belirtildiğinde, burada oluşan şekillerin kendi aralarında ve çevreyle bir birlikteliği vardır. Her bir objenin bütün konturlarını kapsayan bir çizgi çizildiğinde, bu çizginin meydana getirdiği, çevresini dolaştığı alan bir biçim oluşturacaktır (Odabaşı, 2002:57).
Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Buna göre ölçü; iki büyüklük arasındaki birimsel ilişkidir diyebiliriz. Tasarımda önemli olan biçimlerin amaca uygun olarak uyumlu ve dengeli ve estetik düzeni ortaya koyabilmesidir. Küçük ölçüler, görsel algıda uzaklık etkisi yaratır. Büyük ölçüler ise yakınlığı ifade eder.
Form Sistemi Nedir? Web ortamında kullanabileceğiniz form sistemini oluşturan ve karşılığında script kodu vererek entegrasyonu kolaylaştıran yazılımdır.
Form, istenildiği şekilde cevapları elde etmek için içerisinde sorular ve boşlukların yer aldığı kullanıcıların girişler gerçekleştirdiği veri giriş elementleridir. Form, bir web sayfası şekli olan forum ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri