Nokta ilk düzen elemanıdır. (Tasarım ve düzenleme çabasının ilk basamağını nokta elemanı oluşturur. Sonrasında nokta çizgiye, çizgi şekle, şekil forma dönüştürerek tasarım karmaşıklaşmaya doğru gider.)
Geometrideki tanıma göre nokta, iki doğrunun kesişmesinden oluşur. Nokta tasarım elemanlarının en önde gelenlerinden birisidir. Görsel düzenlenmede elde edilebilecek en basit nokta, kalemin hiçbir yöne hareket ettirilmesizin kağıt üzerinde sabit dokunuşuyla oluşturulur.
Çizgi, noktaların birleşiminden oluşan bir tasarım elemanıdır. Çizgi hareket eden bir nokta olup birbirine yakın olan iki ya da daha fazla noktanın birleşimidir. Aynı zamanda uzunlu-ğu ve genişliği olan bir formdur. Görsel anlatımda kalın-ince, düz-eğri, kırık-kavisli, kesikli gibi çeşitli çizgiler kullanılmakta-dır.
Nokta: Görsel anlatım en temel öğelerinden biridir. Diğer öğelere başlangıç sağlar. Tasarım yüzeyindeki noktanın büyüklük-küçüklük, açıklık-koyuluk, sıklık-seyreklik, uzaklık-yakınlık ilişkilerini, renk ve konumu farklı algılanmalarını sağlar. Dairesel ve boyutsuzdur.
Nokta en küçük yapıtaşıdır. Noktanın boyutu yoktur. (Noktanın büyük veya küçük olması karşılaştırma sonucunda ortaya çıkabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Nokta: Boyutsuz, yer belirleyici bir işaret olan tasarım elemanıdır. Nokta açık, koyu, büyük, küçük, dağınık, planlı, yan yana gelerek çizgi, eşit aralıklarla kullanılan noktalar yüzey oluşturabilecek etkinlikte kullanılabilir.
Nokta Nokta, boyutsuz tasarım elemanıdır. Noktalar farklı aralık ve ölçülerde oldukları zaman durağan ya da hareketli kompozisyon türleri oluştururlar Çizgi Çizgi, plastik ve geometrik bir kavram olmakla birlikte görsel anlatım dilinin temeli, başlangıcı ve önemli bir denge unsuru olan temel tasarım öğesidir.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Plastik sanatlar alanında, plastik ve geometrik bir kavram olan çizgi, sanat eserinin oluşmasında temeli teşkil eden, onu biçimlendiren, görsel hale dönüştürerek eseri var eden elemandır. Plastik sanatlarda bir resmin oluşmasındaki en önemli unsur yapılacak konunun kompozisyon bütünlüğü içinde tasarlanmasıdır.
Bir başka tanımla, temel tasarım, çeşitli sanat dalları arasındaki ilişkileri ve bunlara ilişkin ortak yasaları, kuralları, yöntemleri göz önünde bulundurarak belirli bir sanat dalındaki ilkeleri amaç edinen disiplindir (Hasol, 1990).
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Görsel sanatlarda ritim; bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir. Görsel tasarımda ritmin ne olduğunu daha kavramak için parçadan bütüne doğru mantığı ile ilerlemek yararlı olacaktır. Ritim görsel elemanların tekrarıdır. Ritim benzerliklerin tekrarıdır.
Tasarım ögeleri, görsel kurguyu oluşturan parçaları, tasarım ilkeleri ise bu parçaların estetik olarak birleşiminin dayandığı ilkelerdir. Tasarım elemanları nokta, çizgi, renk, biçim, yön, ölçü, aralık ve dokudur.
Çizgisel elemanlar sadece ızgara sistem için değil aynı zamanda bir grafik eleman olarak da kullanılabilir, çizgiler hareket ve yön hissi uyandırırlar, statik değil dinamik yapılardır. Bir nokta konum belirtirken çizgiler hareketi ve dinamizmi yansıtır.
Sanatta şekli, bir alanı çevreleyen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Şekiller daire, kare, üçgen gibi basit formlar ya da daha karmaşık formlardan oluşabilirler. Şekiller kimi zaman herhangi bir cismin sadece kenar çizgileri ile görüntülenmesinde kullanılırlar. Bunu siluet olarak ifade etmek de mümkündür.
Ton, altı ana rengin birbirleriyle karışması sonucu ortaya çıkan yeni renklerdir.
Teknik Resim çizimlerinde; sürekli çizgi, kesik çizgi, noktalı kesik çizgi ve serbest el çizgisi gibi değişik çizgi türleri kullanılır. herhangi bir Teknik Resim çizilirken öncelikle birçizgi türü seçilir. Çizimler de bu çizgi türlerine ait olan kalınlıklarda çizilirler.
Çizgi çalışmalarının yanında sınırlı boyama çalışmaları ile küçük kas gelişimi ve konsantrasyon gelişimine destek olabilirsiniz. Küçük kas motor becerileri desteklenir. El göz koordinasyonu sağlar. Dikkat ve konsantrasyon gelişimi desteklenir.
Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir. Renkler, ışıkla birlikte var olurlar ve izleyenler üzerinde bir çok etki uyandırırlar. Doğadaki varlıkların kendilerine özgü renkleri yoktur; yani renksizdirler.
Buna göre ölçü; iki büyüklük arasındaki birimsel ilişkidir diyebiliriz. Tasarımda önemli olan biçimlerin amaca uygun olarak uyumlu ve dengeli ve estetik düzeni ortaya koyabilmesidir. Küçük ölçüler, görsel algıda uzaklık etkisi yaratır. Büyük ölçüler ise yakınlığı ifade eder.
Nokta, noktalama işaretlerinden birisidir. Genellikle cümle bitişlerinde kullanılan nokta işareti aslında sadece cümle bitişlerini göstermez. Cümlelerde ve sadece kelimelerde farklı görevlere sahiptir. TDK'ya göre "Nokta" cümlelerin bittiğini gösteren bir noktalama işaretidir.
İki çizginin birleştiği ya da kesiştiği noktayı gösterirken, aynı zamanda düzlemin köşesi ya da yeri ve kenarını anlatabilmektedir. Herhangi bir yüzey için doğru yerden başlamak suretiyle sayıları attığı sürece, istenilen görselin ortaya çıkması ise nokta çalışması olarak bilinir.
Nokta ( . ) 1. Cümlenin sonuna konur: Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri