Yoğunlukla Kars'ta üretilen, karlı havayı gördükten sonra kesilip işlenmesinin ardından dondurularak ülkenin dört bir yanına gönderilen kazın tanesi, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180 liraya alıcı buluyor.
Kazın tanesini 180-250 liradan satışa sunduk.
Tüketici tarafından yüksek bir temin gücüne sahiptir. Türkiye'nin her bölgesine kaz satışı gerçekleştirilmektedir. Satışı yapılan kazların kilosu 2 ile 5 kilogram arasında değişim göstermektedir.
Kazı görünce çok şaşırdığını ve bunu deve kuşuna benzettiğini söyleyen Kayatürk, “Köyüler bizlere yetiştirdikleri kazları getirirler. Normal bir kazın ağırlığı 1.5 kilogram ile 3.5 kilogram arası değişir.
İlgili 22 soru bulundu
Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
Magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri sayesinde kaslara ve kemiklere oldukça faydalıdır. Kemik erimesini önler ve dişlerdeki bakteri oluşumunu azaltır. Kaz etinin içerisindeki yağlar enerji vericidir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucudur.
Aile fertlerinin sayısına göre bütün kaz veya yarısı kullanılır. 2-3 kişilik aile için kazın yarısı yeterlidir.
Büyük oranda Kars'ta üretilen, karlı havada kesilip işlendikten sonra dondurularak tüm Türkiye'ye gönderilen kazların her biri, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180 liraya kadar alıcı buluyor.
- Kars'ta özellikle Kasım aylarında kazlar kesilerek etleri de satışa sunulur. Özellikle de kar yağışının ardından kazlar pişirilir.
Kaz yumurtası fiyatları adet olarak 15-20 TL civarındadır.
Kars'ta yetiştirilip, karın yağması ile kesilen ve daha sonra da evlerin çatı saçaklarında kurutulan kazlar lezzeti ile tüm Türkiye'de biliniyor.
Normal bir kazın ağırlığı 1.5 kilogram ile 3.5 kilogram arası değişir. Ancak bu kazın büyüklüğü beni şaşırttı. Normal kazın 2-3 katı büyüklüğündeki kaz tam 6 kilo 80 gram ağırlığında. Bunu yetiştiren köylüye teşekkür ediyorum.
Kaz Evi işletmecisi Nuran Teyze, Kars kazını, Orta ve Doğu Avrupa'nın yanı sıra Rusya ile Macaristan'da üretilen kazlarla karşılaştırarak, Kars kazının ayırıcı en büyük özelliğinin rakım, iklim ve tabiattaki çiçekler ile organik oluşu olduğunu, bunun da lezzetle ortaya konduğunu söyledi.
Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde Kars ve çevre illeri önemli yere sahip. Kış aylarında kesime hazır hale gelen kaz eti, damakta eşsiz lezzetler bırakıyor. Yurt dışından da yoğun ilgi gören kaz etine her geçen gün talep artıyor.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır. Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Bu nedenle eti tavuktan daha zengin bir tada sahiptir. Kaz etinin rengi diğer kümes hayvanlarına göre daha koyudur ve sığır etine biraz benzer. Kazlar çok hareketlidir ve kas kütlelerinde çok sayıda kan damarı bulunur. Bu kuşun etinin tadı biraz tatlı, narin ve suludur.
Altı kilogramlık canlı bir kazdan 4 kilogram et çıkar.
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
Bir kazdan ortalama 100 gram tüy çıkıyor. Bir yastık üretmek içinse yaklaşık 1000 gram tüy gerekiyor. Kazın özellikle Fransa'da çok tüketildiğini belirten Demirel, Türkiye'de bazı doğu illerinin dışında kaz tüketiminin olmadığını söylüyor.
Tuzlama işlemi, etin her yerine eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Kaz eti, bir yere asılarak 2 gün boyunca dinlendirilir. Böylece kurutulur ve daha lezzetli bir hale gelir. Eti fırında pişirirken isteğe göre yanına patates ve biber de ekleyebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 130 derecelik fırında 1 saat pişiriyoruz. 1 saatin sonunda kazı fırından alıp ters çeviriyoruz ve çevirdiğimiz tarafa tuz ve karabiber serpiştiriyoruz.
Yağlı bir yapıya sahip olan kaz etinin hazmı zor olabileceğinden alışık olmayanlar için etin yanında hazım kolaylaştırıcı olarak toz şeker servis edilmektedir. Doğu Anadolu'da ise kaz etinin yanında hoşaf ya da ayran tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri