Oran-orantı, tasarım elemanlarının birbirleri ile olan ölçü ilişkisine verilen addır. Oran- orantı ilkesi kullanıldığında boyutlar, renkler ve ölçüler arasında dengeli bir dağılım ortaya çıkar. Kusursuz bir gerçeklik için doğru oran-orantı kullanılmalıdır.
Görsel sanatlarda oran; «parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri» olarak ifade edilmektedir (TDK). Kısaca; oranı iki büyüklük arasındaki karşılaştırma, orantıyı ise iki oran arasındaki karşılaştırma diyebiliriz.
Buna göre ölçü; iki büyüklük arasındaki birimsel ilişkidir diyebiliriz. Tasarımda önemli olan biçimlerin amaca uygun olarak uyumlu ve dengeli ve estetik düzeni ortaya koyabilmesidir. Küçük ölçüler, görsel algıda uzaklık etkisi yaratır. Büyük ölçüler ise yakınlığı ifade eder.
Vurgu: farklı tasarım elemanları arasındaki farklılıkların anlatılmasında kullanılır. Zıtlığı barındırır. Farklılıklar ölçüde, ölçekte, biçimde, yönde, dokuda, renkte vb. olabilir. Tasarımdaki elemanların farklılığının belli bir derecenin üzerinde olması karmaşaya neden olur.
En temel tasarım ilkelerine bakacak olursak bunların; Bütünlük, Farklılık, Vurgu, Denge, Alan, Zıtlık, Ritim ve Oran olduğunu görürüz. Şimdi bu sekiz ilkeye yakından bakalım. Bütünlük bir tasarımın tamamının bir anlam ifade etmesidir.
İlgili 35 soru bulundu
8 – Oran/Orantı
Oran, tasarımdaki şekiller ve yazılar arasındaki denge halidir. Tasarım için son derece önemli olan oran orantı konusu, hem estetik bir görünümü ifade eder, hem de oranı sağlanan tasarımda istenen noktalar dikkat çekmeyi başarır.
Bir tasarım yüzeyi üzerinde bulunan görsel unsurların aralarındaki orantısal ilişki algı ve iletişimi doğrudan etkiler. Görsel hiyerarşi ise tasarımda vurgulamak istediğimiz mesaja göre tasarım içinde yer alan görsel unsurların ölçeklendirilmesine denir.
Tasarımda Denge Nedir? Tasarımın temel ilkelerinden biri olan denge; nesnelerin, renklerin, dokuların ve boşlukların görsel ağırlıklarını uyumlu hale getirmek ve kompozisyona ahenk içinde bir görünüm kazandırmak anlamına gelir.
Sanatta şekli, bir alanı çevreleyen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Şekiller daire, kare, üçgen gibi basit formlar ya da daha karmaşık formlardan oluşabilirler. Şekiller kimi zaman herhangi bir cismin sadece kenar çizgileri ile görüntülenmesinde kullanılırlar. Bunu siluet olarak ifade etmek de mümkündür.
5. Boşluk (Mekan)
Temel tasarım ilkeleri arasında bulunan boşluk; herhangi bir sanat çalışmasının içindeki, çevresindeki boş alan veya yüzeyidir. Boşluk, iki boyutlu, üç boyutlu; negatif ya da pozitif olabilir.
Oran, ölçüler arasındaki, uyum-denetim-gereklilik işlevlerine bağlı ilişkidir. Büyüklük, nicelik, derece bakımdan, iki öğe veya parça ile bütün arasında bulunan ölçüsel ilişki orandır. Oran, iki şey arasındaki, özellikle ölçüsel uygunluktur.
Biçim (Form) çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu olan, hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Koram , düzenli ölçü derecelenmesi, görsel hiyerarşi, kademelenme, derecelenme ve Hiyerarşi olarak da tanımlanmaktadır. Hiyerarşi; biçim, yön, ölçü, aralık gibi unsurların yer aldığı iki karşıt ucun birinden diğerine doğru kademeli olarak geçişini sağlayan düzendir. Yapısında derece farkını barındırır.
Orantı matematikte iki değişken arasındaki ilişkidir. İki değişken arasında sabit bir çarpan olması haline doğru orantı veya kısaca orantı denilir. İki değişkenin çarpım sonuçlarının sabit olması hali ise ters orantı olarak bilinir.
Bundan dolayı oran, a: b gibi iki miktar arasında söz konusu olan ilişkiyi tanımlar; burada b, 0'a eşit değildir. Örnek: 2'ye 4 oranı, 2: 4 = 1: 2 olarak temsil edilmektedir.
Aynı birimle ölçülen iki çokluğun bölme yoluyla karşılaştırılmasına “oran” denir. şeklinde gösterilir.
Hiyerarşi bir diğer adıyla koram, iki karşıt ucu uygun kademeler aracılığıyla birbirine bağlayan bir temel tasarım ilkesidir. Koram, bir tasarımda ya da sanat eserinde tasarım elemanlarının önem derecelerine göre sıralanmasıyla oluşmaktadır.
Proposiyon,soyut olarak iki büyüklük arasındaki sayısal bağıntı ya da bütünle onu oluşturan parçalar arasındaki oransal ilişkiler anlamına gelmektedir. Proporsiyon, mimarlık teorisinin merkezi bir ilkesidir. Bu birbirlerine ve bütün bir yapıyı oluşturan çeşitli nesneler ve mekanların ilişkilerinin görsel etkisidir.
Form. Görsel tasarımda form, tasarımcının bir kompozisyonun bütününde elemanları düzenleme şekli olarak tanımlanır. Herhangi bir üç boyutlu nesne olarak da tarif edilebilir. Form yükseklik, genişlik ve derinlik ile ölçülebilir.
Asimetrik dengeyi, plastik sanatlar kadar birçok mimari yapıda (Görsel 11), doğada (Görsel 12), tekstil sanatında (Görsel 13) ve yaşamın birçok alanında görebilmek mümkündür. Bir başka tanıma göre; kompozisyondaki eşit olmayan görsel ağırlıkların genelde oluşturduğu görüntüye asimetrik denge denir.
Hareket, sanatçının, gözü bir kompozisyonun içine, çevresine yada kompozisyona doğru yönlendirmesinin yoludur. Görsel bir imajda hareket, objeler imajın içinde hareket ediyormuş hissiyatı uyandırdığında ortaya çıkar.
Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Artıp azalabilir. Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Simetri; dengeli parçalar, dengeli sayfalar, aşağı yukarı aynı boyda sağ, sol, alt, ve üst boşluklar demektir. Simetrik düzenlemeler günümüzün grafik tasarım uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Renklerin birbirine olan zıtlığı olarak tanımlanan kontrast, renklerin ya da lekeler arasındaki ton farkına denir. Aynı zamanda birbirini tamamlayan renkler için de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri