Tekil temel, Sürekli temel, Radye temel, olmak üzere dört gruba ayırabiliriz.
Sürekli temeller, tek yönlü ve çift yönlü olmak üzere iki gruba ayrılır. Tek yönlü temel, iki kolondan oluşan birleşik temel ve ikiden fazla kolondan oluşan birleşik temel olmak üzere iki çeşittir. Çift yönlü temel, alan yönlü temel olarak da adlandırılır.
Temeller, “yüzeysel” ve “derin” temel olarak iki ana başlık altında toplanır. Yüzeysel temeller, duvar/perde altı temelleri, tekil temeller, bir ya da iki doğrultuda sürekli temeller ve radye temeller olarak inşa edilebilmektedirler. Derin temeller ise, kazık ve kazık gruplarının oluşturduğu temel sistemleridir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
İlgili 40 soru bulundu
Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.
Fore kazık temel, zeminin sağlam olmadığı daha çok kaygan olduğu durumlarda zemini güçlendirmek için yapılan temel çeşidi! Fore kazık denmesinin nedeni kazık benzeri bir materyal aracılığıyla zeminin altına uzun deliklerin açılması ve bu deliklerin beton ve demir ile doldurulması!
Düz radye temel, kirişli temel, mantar şeklinde temel, ters kemer şeklinde temel, hücresel temel radye temel çeşitleridir.
Radye döşeme kalınlığının 30 cm.den az olmaması uygundur. Temel kirişlerinin yüksekliği radye döşemesine nazaran oldukça fazla olacağından radye döşemeleri dört tarafından rijit kirişlerle sınırlıdır.
Yüzer temel, su kütleleri üzerine karada olduğu gibi binaların inşa edilebildiği betonarme bir yapıdır. Su üzerinde yatay olarak sabitlenebilir. Bağlama (mooring) sistemleri kullanılarak deniz seviyesi ile birlikte yükselebilen bir yapıdır.
Genel olarak, tüm temeller iki kategoriye ayrılır: sığ temeller ve derin temeller. Sığ ve derin kelimeler, temelin yapıldığı toprağın derinliğini ifade eder. Sığ temeller 3 m (1 m) kadar küçük derinliklerde yapılabilirken, derin temeller 20 – 65 m (60 – 200 m) derinliklerde yapılabilir.
Tekil temel, Sürekli temel, Radye temel, olmak üzere dört gruba ayırabiliriz.
Temeller; yapının ağırlığını ve yapıda oluşan diğer kuvvetleri zemine aktaran elemanlardır. Yani temeller binanın ağırlığını; zeminin nihai taşıma kapasitesini ve oturma sınırlarını aşmadan, sahip olduğu geniş yüzey ile zemine aktarırlar.
Radye temel, amacı deprem anında sağlam, güvenlikli ve hareketli yapısı sayesinde binayı hasardan korumak olan bir temel sistemidir. Tabi ki bununla beraber insan can güvenliğini sağlamak da esas amaçlarından biridir. Gerçek adı radye jeneral temeldir. Bu temelin özelliği temel yükünün alana eşit olarak yayılmasıdır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
“Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılması zorunlu. Konut alanı, ticari artı konut alanı olarak imar planında 3 kat üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Kirişsiz Radye Temel Nedir? Bu radye temel türü; bina yükünün az olduğu, kolon ve duvarların birbirine yakın olduğu yapılarda kullanılır. Kolonlar doğrudan beton plağa oturtulur. Kiriş kullanılmadığı için düz radye temel olarak da bilinir.
Mütemadi temel, villa tipi yapılarda en çok kullanılan temel çeşididir. Sürekli temel olarak da bilinir. Zemin etüdünün yetersi olması durumunda mütemadi temel rahatlıkla kullanılabilir. Su basman seviyesini yüksek yapmak istediğimizde bu temel çeşidini kullanabiliriz.
Radye Temel Nedir? Zeminin çok zayıf olduğu veya yer yer değişkenlik gösterdiği, yapı yüklerinin fazla olduğu, yapının bütün düşey taşıyıcı elemanlarının tek bir temele oturtulduğu temel türüdür. Radye temellerde farklı oturma riski çok düşüktür.
Kazıklı temeller, problemli zeminlerde taşıyıcı tabakanın temel çukuru kazılamayacak kadar derinde olduğu ve yüzeysel temellerin ekonomik olmadığı durumlarda kullanılan temel sistemleridir.
Yapının inşa edildiği zeminin yük taşıma kapasitesinin yeterli veya yapıya etkiyecek yüklerin küçük olduğu durumlarda; her bir kolon için ayrı ayrı yapılan tekil temellere sömel denir. Sömeller, pabuç veya münferit temel olarak da adlandırılırlar.
Temeller yüzeysel temeller ve derin temeller olmak üzere 2 başlığa ayrılırlar. Yüzeysel temeller kendi içerisinde tekil temel, sürekli temel ve radye temel olmak üzere 3 bölüme ayrılırlar.
Çelik bir teçhizatın, beton benzeri malzeme ya da ortam içerisine yerleştirilmesi işlemi ankraj olarak adlandırılmaktadır. Çelik donatılar tercih edildiğinden çelik ankraj adı da kullanılmaktadır. Donatının yerleştirileceği yerde belirli bir açı ile açılmış deliklere beton enjeksiyonu yapılmaktadır.
fore kazıklar normal şartlar altında ortalama 45 mt civarlarında yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri