Borca konu edim sözleşmeye uygun ifa edilmiş olsaydı alacaklının malvarlığının içinde bulunacağı durum ile borcun ifa edilmemesi halindeki mevcut durumu arasındaki fark “müspet zarar” olarak tanımlanır.
Temerrüt; bir borçlunun, borç sözleşmesinin kararlaştırılan hüküm ve koşullarına göre borç verene borçlarını ödeyemediği durumu ifade eder. Mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, borçlu için kredi puanının zarar görmesi, yasal işlem ve hatta iflas dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.
TBK 125. maddede borçlunun temerrüdü halinde alacaklının seçim hakları düzenlenmiş olup, alacaklı sözleşmeden dönme yolunu seçmiş ise, sözleşmenin hükümsüzlüğünden doğan zarar (menfi zarar), kapsamında kalmayan müspet zararlarını isteyemez. Sözleşmeden dönüp menfi zararların tazminini isteme hakkıdır.
Bir borçlunun, borçlanmasına dair yükümlülüklerinin birini, birkaçını veya tamamını zamanında yerine getirmemesi temerrüde düşmek olarak betimlenir. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere temerrüde düşmek, bir borçlanmaya dair herhangi bir ödemenin zamanında gerçekleştirilmemesi durumunda ortaya çıkar.
İlgili 17 soru bulundu
Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hâlidir. Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur.
Kanun borçlunun temerrüde düşmüş sayılması için, borcun muaccel olmasını yeterli bulmamakta, kural olarak alacaklının, borçluya muaccel olan borcu ödemesini ihtar etmesi şartını aramaktadır. Alacaklının borcun ifasını isteyen beyanı ihtar niteliği taşır. İhtarın geçerliliği herhangi bir şekil şartına bağlı değildir.
«Alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçlu, hasar ve giderleri alacaklıya ait olmak üzere, teslim edeceği şeyi tevdi ederek borcundan kurtulabilir. Tevdi yerini, ifa yerindeki hâkim belirler. Bununla birlikte ticari mallar, hâkim kararı olmadan da bir ardiyeye tevdi edilebilir.»
Temerrüt için ihtara gerek olmayan ilk durumda, tarafların anlaşmasıyla borcun ifa edileceği gün belirlenmiş ise o gün ödeme yapılmaması hâlinde borçlu mütemerrit olmuş sayılacaktır. Borcun ifa edileceği süre taraflarca belirlenmişse, bu sürenin dolmasıyla ifada geciken borçlu mütemerrit duruma düşer.
Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
Temerrüt kısaca borçlunun borcunu ödemekte gecikmesidir. Borçlunun borcunu ödemekte gecikmesi sorumluluğunu arttırır. Borçlunun vadesi gelen bir borcunu ödemekte gecikmesi kazaen gerçekleşen bir olaydan kaynaklansa dahi borçlu alacaklının uğradığı zarardan sorumlu olur.
- Borçlu kişinin yapması gereken ödemeyi zamanında yapmaması temerrüde düşer. Buna karşılık olarak ödemeyi alan taraf söz konusu ödemenin karşılığında yapılması gereken sorumluluğu yerine getirmez veya ifa edilmiş olan ödemeyi kabul etmezse temerrüde düşmüş olur.
Temerrüt Faiz Oranı
Diğer bir ifadeyle, 3095 sayılı Kanun'da belirlenen yıllık temerrüt faizi oranı; adi işler için yıllık faiz oranının yüzde 100 artırımlı hali, yani; %9 x 2 = %18, ticari işler için yıllık faiz oranının yüzde 100 artırımlı hali, yani; %13.75 x 2 = %27.5 oranını aşamaz.
Kanunda borçlu temerrüdünün bir diğer şartı, alacaklının ihtarı olarak belirtilmiştir. Buna göre alacaklının, alacağını talep edebileceği andan itibaren herhangi bir şekil şartına bağlı olmadan “borcun ifasını isteyen beyanı” ihtar niteliğinde olacaktır.
Öncelikle borcun vadesinin gelmiş olması gereklidir. Alacaklı tarafından borçluya borcu ifa etmesi için ihtarda bulunulması ve borcun ifasının imkânsız olmaması ile birlikte temerrüde düşen borçlunun bu durumda kusurlu olması da gerekir.
A.
Temerrüt faizi ise borçlunun, vadesinde para borcunu ifa etmemesi dolayı- sıyla geciktiği müddet için alacaklıya ödemesi gereken faizdir. Aksine sözleşmede hüküm yoksa temerrüt faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar (TTK m. 10).
2023 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı %11,75 Olarak Belirlendi.
120 uyarınca ise sözleşmede kararlaştırılabilecek en yüksek temerrüt faiz oranı ise %18 olarak aynı tutulurken ticari işlerdeki temerrüt faiz oranı 01.07.2023 tarihi itibariyle uygulanmak üzere %10,75'ten %16,75'e çıkartılmıştır.
Temerrüt, Borsada gerçekleşen işlemler ve açık pozisyonlar nedeniyle Takasbank'a yatırılması gereken tutarlar ile diğer yükümlülüklerin süresi içinde yatırılmaması veya yerine getirilmemesi halidir.
Mesela bir arabayı teslim etme konusunda alacaklı temerrüdü gerçekleşti ve borçlu kışın ortasında arabayı sokakta bıraktı,garajı olmasına rağmen ve motor bozuldu. Bu halde borçlunun yine kusuru vardır, çünkü kötü niyetli kabul edilir.
Alacaklının temerrüde düşmesi borcu sona erdirmez. Mütemerrit alacaklı sonradan ifayı kabul ederse temerrüt ortadan kalkar. Alacaklının temerrüdünün en önemli sonucu ise temerrüt alacaklıya karşı borçlu tevdi veya sözleşmenin feshi yoluyla borcundan kurtulabilir.
Kanun koyucu ise temerrüde düşen tarafa karşı, alacaklının haklarını düzenlemiştir. Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde alacaklı, aynen ifa ve gecikme tazminatının yanı sıra, sözleşmeden dönme ve menfi zararının tazminini veya borcun ifa edilmemesi nedeniyle müspet zararının tazminini talep edebilecektir.
Temerrüt faizi, taahhütlerin gerektirmiş olduğu ödemeleri yapmayan borçlu kişinin veya daha önceden belirlenmiş süre içerisinde menkul kıymetler teslimatlarını yapmayan borsa üyelerinin borcuna eklenmiş faize verilen isimdir.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Temerrüt Olasılığı Probability of Default (PD) Karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirememe olasılığıdır. Riske Esas Tutar Exposure at Default (EAD) Karşı tarafın yükümlülüğünü yerine getirememesi durumunda, yükümlülüğün teminat değeri hariç miktarına eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri