Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Evet düşer.
Temettü yani kâr payı şirketin varlıklarından, kasasından çıkan bir parayı temsil ettiği için, genellikle hisse başına ödenen temettü tutarı kadar hisse fiyatı da düşer.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir. Bunun nedeni, temettü dağıtımının yatırımcıların şirkete olan güvenini artırması ve dolayısıyla hisse fiyatlarını desteklemesidir.
Yüksek temettü ödemesi, şirketin karlılığının ve sağlam bir mali yapısının olduğunu gösterirken, düşük temettü ödemesi, şirketin zayıf bir mali yapısına işaret edebilir. Ancak, her şirketin temettü politikası farklıdır ve yatırımcılar, temettü ödeme oranlarını diğer finansal göstergelerle birlikte değerlendirmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir şirketten temettü, yani kâr payı almak isteyen yatırımcıların hak ediş için belirtilen son tarihte tüm gün boyunca portföyünde o hisseyi bulundurmaları gerekir.
Bir hisse senedinin temettüsünden yararlanmak için, ilgili şirketin hisse senedine yatırım yapmanız gerekir. Temettü, hisse senedine sahip olan herkese eşit oranda dağıtılır, bu nedenle hisse senedi sahibi olmanız temettü almanız için gereklidir. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler de temettü öder.
Ancak hisselerin dikkat çekici bir kazanç yöntemi daha vardır. Temettü yani kâr payı, hisse senedi yatırımcısının elde ettiği bir diğer kazançtır. Yani normalde hisse fiyatındaki değişimlerden elde edeceği kazanca ek olarak, belli dönemlerde dağıtılan temettülerden de bir kazanç sağlanmış olunur.
Temettü şirkete duyulan güvenin ödülüdür. Bu sebeple hissedarlar, hisse senetlerini ellerinde tutmaları konusunda daha kararlı olurlar. İstikrarlı temettü ödemeleri ise şirket performansının işareti olarak görülür, yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirilir.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile İsdemir'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamalarda yatırım döneminde olmaları nedeniyle sağlıklı nakit akışının devam etmesi için nakit kâr payı dağıtılmamasına karar verildiği ifade edildi.
Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir.
Temettü dağıtıldıktan sonra hisse senedinin değerinin düşmesi ya da yükselmesi, hisse senedi alım, satımlarıyla ilgilidir. Temettü dağıtıldıktan sonra hisse senedini satan çok olursa fiyatı düşer, alan çok olur ise fiyatı yükselir.
Sasa Polyester A.Ş. (SASA) 2023 yılında yatırımcılarına 2.940.766.824,35 TL pay dağıtımı gerçekleştirecek. Şirketin dağıtacağı ay oranı yüzde 127,71554 olurken, bedelsiz pay alımı yatırımcıları memnun etti.
Temettü miktarı sabit değildir (faizin aksine) ve şirket tarafından herhangi bir zamanda değiştirilebilir. Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir.
Bedelsiz sermaye artışı, bir şirketin ortaklarına ek hisse senetleri vermek suretiyle sermaye artışı yapması nedeniyle, hisse senetlerinin piyasa fiyatı düşse de, yatırımcıların toplam yatırım değerleri değişmez. Bu nedenle, bedelsiz sermaye artışı işlemi, yatırımcılar için genellikle pozitif bir etki yaratmaz.
Temettü, nakit olarak dağıtılacaksa şirketin ortaklarının hesaplarına otomatik olarak yatırılır. Paranın hesaba geçmesi 2 işlem gününü bulur. Dağıtılan kâr payı, 2 işlem günü sonra nakit veya hisse senedi olarak hesaba aktarılır.
Bu şirketler arasında temettü verimliliği en yüksek şirket olarak Akbank öne çıkıyor. Akbank hisse başına 1,55 TL net temettü dağıtacak. Bankanın temettü verimliliği %9,71 olarak ölçüldü. İkinci sıradaki Tüpraş hisse başına net 40,87 TL temettü dağıtacak.
Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir. Genel kurul isterse, diğer koşullar da varsa, yıllık kârın tamamının isterse bir kısmının dağıtılmasına karar verebilir. Dağıtılmayan kârlar, yedek akçelere ayırılır.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Temettü almak için kişilerin öncelikle temettü dağıtan bir şirketten hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır.
Şirketin genel kurulu kâr dağıtımına karar verdikten sonra bu kâr kısmının ortaklarına nakit olarak ya da hesaba aktarım şeklinde dağıtıldığı zaman temettü geliri elde edilmiş olur. Kişinin bunu tahsil etmemesi ise sonucu değiştirmez.
Şirketin de kar payı dağıtımı için belirlediği bir tarih vardır. Bu tarihten en az bir gün önce hisse senedine sahip olursak temettü bedelini alabiliriz. Temettü tutarları bu şekilde hesaplandıktan sonra belirlenen tarihte yatırımcıların hesabına nakit olarak dağıtılır yani yatırılır.
Şişecam Temettü Ödemesi Ne Zaman? (2023)
Şişecam'ın 4. çeyrek finansal verilerine göre 2022 yılında 19,3 milyar TL kâr elde etti. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 0.617 TL temettü dağıtacağını bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri