Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü dağıtımı; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az %20'sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir. Temettü dağıtımı yapan şirketler yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilir.
Bir hisse senedinin temettüsünden yararlanmak için, ilgili şirketin hisse senedine yatırım yapmanız gerekir. Temettü, hisse senedine sahip olan herkese eşit oranda dağıtılır, bu nedenle hisse senedi sahibi olmanız temettü almanız için gereklidir. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler de temettü öder.
Şirketlerin yıllık net dönem kârlarından vergiler ve diğer giderler düştükten sonra kalan kısmın, en az yüzde 20'sinin yatırımcılara pay edilmesi ile temettü dağıtımı gerçekleştirilir.
Şirketler genellikle yılda bir kez temettü ödemesi yapar ancak bazı şirketler yıl içinde ilave temettü ya da temettü avansı kararları alabilmektedir. Temettü ödemelerini taksitle yapma kararı alan şirketler de mevcuttur. Bu tür kararlarda yatırımcılara taksit sayısı kadar sayıda temettü ödemesi yapılır.
İlgili 42 soru bulundu
Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettünün, ödeme öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır. Büyüyen oranda temettü veren bir şirketin elde ettiği kâr rakamı da her yıl artıyor demektir. Dolayısıyla kârını sürekli artıran bir şirketin hisse senetlerine de ilgi benzer şekilde artıyordur.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Bir şirketten temettü, yani kâr payı almak isteyen yatırımcıların hak ediş için belirtilen son tarihte tüm gün boyunca portföyünde o hisseyi bulundurmaları gerekir.
Bir şirketin yüzde 40 temettü ödemesi yapacağınız düşünelim. Sizde ise bu şirketin 100 tane hissesi var. Hisseler nominal değerle ölçülür ve borsada bu değer 1 TL'dir. Buna bağlı olarak hisse başına 40 kuruş temettü alırsınız.
Şirketin de kar payı dağıtımı için belirlediği bir tarih vardır. Bu tarihten en az bir gün önce hisse senedine sahip olursak temettü bedelini alabiliriz. Temettü tutarları bu şekilde hesaplandıktan sonra belirlenen tarihte yatırımcıların hesabına nakit olarak dağıtılır yani yatırılır.
Ortaklara birinci temettü Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan hüküm gereğince yani yasal zorunluluk gereğince ayrılmaktadır. Oysa ikinci temettü genel kurul kararına bağlı olarak dağıtılacaktır. Kurumlar dönem sonunda oluşan kârlarını ya ortaklarına dağıtır ya da söz konusu kârı şirket bünyesinde tutarlar.
Şişecam Temettü Ödemesi Ne Zaman? (2023)
Şişecam'ın 4. çeyrek finansal verilerine göre 2022 yılında 19,3 milyar TL kâr elde etti. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 0.617 TL temettü dağıtacağını bildirdi.
Lot çeşitleri; mini ve mikro lot olmak üzere ikiye ayrılır. 1 lot 1 hisseye eşit olmasına rağmen, lot çeşitleri sayesinde daha düşük veya yüksek hacimli yatırımlar yapmak mümkündür. İşlem yapılan hisse senedi fiyatının büyüklüğü, lot çeşitleri sayesinde daha düşük tutarlarla alınabilir.
Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız. Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.
100%'den fazla temettü ödemesine sahip bir şirket kazandığı kârından daha fazla temettü dağıtıyor demektir.
Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir. Şirketler bunları birbirinden ayırt eder: Olağan temettüler: gelecekte de sürdürülmesi beklenir. Özel temettüler: tekrar etmesi daha az olası olanlar. Hisse geri satınalması yapılınca: Geri satın alınan hisseler şirketin kalan hissedarlarına ait sayılır.
Temettü ödemesi yapılan tarihte, hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Örneğin, 1 TL temettü ödemesi yapan bir şirketin hisse senedinin fiyatı ödeme tarihinde 1 TL azalacaktır.
Sasa Polyester A.Ş. (SASA) 2023 yılında yatırımcılarına 2.940.766.824,35 TL pay dağıtımı gerçekleştirecek. Şirketin dağıtacağı ay oranı yüzde 127,71554 olurken, bedelsiz pay alımı yatırımcıları memnun etti.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile İsdemir'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamalarda yatırım döneminde olmaları nedeniyle sağlıklı nakit akışının devam etmesi için nakit kâr payı dağıtılmamasına karar verildiği ifade edildi.
Temettü genellikle hisse sahiplerine nakit ödeme yöntemi ile ödenir. 3-6 aylık periyotlar ile ödenen temettü, düzenli temettü olarak adlandırılır. Şirketler kendi belirledikleri herhangi bir zamanda da özel temettü dağıtma inisiyatifine sahiptir. Bunun yanı sıra tüm şirketler temettü dağıtmayabilir.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
Tüpraş, 28 Eylül seans sonuna kadar portföyünde TUPRS hissesi bulunduran tüm yatırımcılarına pay başı net 6,77 TL temettü ödeyecek. Temettü ödemesi kullanıcı hesaplarına “alım gücü” olarak, dağıtımın gerçekleştiği gün (29 Eylül 2023) geçecek. Yatırımcılar dilerse nakit bakiyeyi beklemeden hisse alabilecek.
Kâr dağıtım politikasını esas alarak temettü dağıtan şirketlerin temel amacı budur. Genel olarak toparlayacak olursak temettü emekliliği, en az 10 yıl süreyle borsada işlem gören, kâr oranı yüksek ve iyi büyüme oranlarına sahip olan şirketlerin hisselerini alarak, pasif gelir elde etme yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri