Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz. Arabaların Motorları Nasıl çalışıyor?
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
İkinci el araç alırken 200.000 km üzerindeki araçlara dikkat ediniz. Dizel araçlar 1.000.000 km ye kadar kullanılsa da teknik ve mekanik problemler 200.000 km'den sonra artacaktır.
Türkiye'de 2021 yılında trafiğe kayıtlı taşıtlar toplam 329 milyar 591 milyon kilometre yol katetti. Araçların yıllık ortalama katettikleri yol 14 bin 240 km oldu. Katedilen toplam yolun yüzde 54,3'ü otomobiller ile gerçekleşti.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçlar 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satılamayacak.
Ticaret Bakanlığı'nca, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlaması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı. Kısıtlama kapsamında bugüne kadar yapılan denetimlerde, toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası uygulandı.
Herkesin kalbinin üzerindeki yağ tabakasının altında yatan rakamı merak ediyorsan benzinli için 15.000/20.000 ve dizel için 25.000/30.000 km "normal" sayılır ve bunların benzin için 2, dizel için 4 katı anormale yaklaşabilir. Tabi bu rakamları bölgeye, yaşa, başa ve kültürel geçmişe göre değişebilir.
Aracın km'den çok nasıl kullanıldığı durumu, dizel araçlar için de geçerli oluyor. Bu nedenle yüksek km'ye sahip araçların piyasa değeri düşük kabul edilebilir; ancak, aracın performansı ve değeri üzerinde km'sinin yüksek olması, doğrudan bir belirleyici sayılmıyor.
Bu tarz durumların yaşanmaması için aracınızı soğuk ve sıcak havalarda 2-3 günde bir çalıştırmak iyi olacaktır. Ayrıca normal süreçlerde haftada bir çalıştırmak yeterlidir.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Dizel bir motorun uzun ömürlü olabilmesi için kesinlikle kaliteli yakıt kullanmanız gerekir. Düşük kalitede yakıtlarda bulunan su, atıklar, yüksek kükürt oranı, biyodizel karışımlar vb. uzun vadede motorun performansını ve ömrünü azaltıp sorunlara yol açacaktır.
dCi motor için genellikle verilen geri bildirimler bu motorun düzenli bakımlar ve dikkatli bir kullanım ile 400.000 – 500.000 km aralığında revizyona uğradığı yönünde yer alıyor. Bakımı yapılmış ve hor kullanılmamış motorlar için kullanıcılar tarafından bildirilen ortalama ömrün 500.000 km olduğu söylenmektedir.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Otomobil (M1 sınıfı) ve arazi taşıtları (M1G, M2G, M3G, N1G, N2G ve N3G sınıfı araçlar) ile ilgili kısıtlama getirildiğinden dolayı, kamyon, otobüs, kamyonet, minibüs, motosiklet gibi diğer kara taşıtları 6 ay ve 6 bin km dolmadan pazarlanabilir veya satılabilir.
Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el otomobiller için getirilen 'güncel satış fiyatının üzerinde satılamaz' yasağı nedeniyle fiyatlar sıfır fiyatlarıyla neredeyse aynı.
Otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı uzatılıyor! 15 Eylül 2022'de araba satışlarında fırsatçılığın önüne geçmek için getirilen 6+6 yasası ile şirketlerin ve galerilerin sıfır aldıkları araçları 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden satmasının, yani sıfır otomobilde fırsatçılığın önüne geçildi.
İkinci el otomobil fiyatlarındaki fahiş fiyat artışının önüne geçmek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Eylül ayında yeni bir düzenleme yapılmış; düzenleme kapsamında sıfır araçlar, satın alındıktan sonraki 6 ay içinde ve 6000 km öncesi satılmaması kararı getirilmişti.
"Bilindiği üzere, bireysel satışlarda bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verilmekte olup, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet kabul edildiğinden dolayı cezai müeyyide gerektirmektedir.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz. Egzoz dumanı da bilgi vericidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri