kullanabilirsiniz. Gayet lezzetli bir salata/meze oluyor. Ufak da olsa bir tasarruf yapmış olmanın hazzı ise bambaşka. Pazı sapından başka ıspanak, semizotu gibi sebzelerin saplarını da kullanabilirsiniz bu tarif için.
Yemeklerde yaprakları, sapları ve kökleri kullanılabilen, dolması, yemeği, kavurması ve salatası gibi çok şekillerde yapılabilen pazıyı mevsimi de gelmişken daha çok pişirin ve sofralarınıza davet edin diye en nefis, en farklı tariflerini bir araya getirdik. Hazırsanız başlıyoruz.
Bir tencerenin içerisine zeytinyağı ve doğranmış soğanlar 3 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Ardından küçük küçük doğranmış pancar sapları ve yaprakları eklenir. 1 çay bardağı su, tuz ve karabiber eklenir. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir.
Pazı Kavurması Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır? Pazılar doğranarak suda haşlanır. Sonra suyu süzülür. Tencereye yağ konulur ve soğan ve sarımsak doğranarak iyice kavrulur.
İlgili 24 soru bulundu
Bir tencereye yıkanmış pazı saplarını alıp 2-3 dakika haşlıyoruz, süzgece alıp suyunu süzdürüyoruz.
Pazı kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve C Vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple kemikleri güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanında saçların canlı görünmesi ve dişlerin güçlenmesin de rol oynar. Pazının tüketilmesi ya da suyundan saç maskesi yapılması saç sağlığı bakımından faydalı olabilmektedir.
Pazı folik asit bakımından zengin bir besin türüdür. Anne adayları gebelikte pazı tüketimi yapabilirler. Fakat aşırı tüketim anne ve bebeğe zarar verebilir. Pazı ayrıca anne ve bebeğin gelişimini destekler.
Peki, ıspanak mı, pazı mı? Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler.
Küçük küçük doğrayın. Kuru soğanı doğrayıp sıvı yağda kavurun. Pazı saplarını ekleyin. Suyunu çekip yumuşayana kadar kavurun.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Pazı piştiğinde oldukça sulu bir yemeğe dönüşür. Ancak fazla sulu yemeklerden haz etmiyorsanız kavurarak suyunu çekene kadar pişirmeyi tercih edin! Üstelik kavurarak yaptığınız bu pazıyı ister yoğurtla yemek gibi tüketin, isterseniz üzerine yumurta kırıp afiyetle yiyin.
Bu yaprakları haşlayarak da yapanlar var ama siz benim dediğim şekilde yaparsanız haşlamaya gerek yok.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsakları şeker ile birlikte pembeleşinceye kadar kavurun. Pazı ve fesleğenleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Tuz ve baharatı ilave edip tatlandırın. Orta ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Kavurduğunuz pazının üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip, karıştırın. İsteğe göre pazı kavurması içine patates ya da havuçta ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız pazı kavurmasını sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Çelik bir tencereyi iyice ısıtın ve etleri tencereye alın. Etler suyunu çekip tekrar salana dek yüksek ateşte kavurun. Etler kavrulurken soğanı küp küp doğrayın ve suyunu çekmiş olan etlere ekleyin. Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun.
Soğan ve pırasalar doğranarak zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış dalganlar soğanın üzerine eklenir ve kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Kavrulmak üzereyken kırmızıbiberi ve tuzu ilave edilir. Birkaç dakika sonra ateşten alınarak yoğurtlu veya sade servis yapılabilir.
PAZI NASIL TÜKETİLMELİ? Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir ya da yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.
Pazının çeşitli ve en değişik tarifleri, Karadeniz'den çıkmış olsa da ülkemizde her yörede çok nefis yemekleri yapılır. Pazı çorbası, pazı kavurması, pazı dolması, pazı böreği ve zeytinyağlı pazı yemeği en çok pişirilen halleridir.
Vücutta olması gerekenden fazla mineral bulunması besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bu durumda da mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler görülür. Fazla tüketilen pazı, sindirim sisteminin bozulmasına neden olur.
Pazı yapraklarını yıkayıp sıcak suyun içinde bir süre bekletiyoruz, sonra soğuk suya bastırıp süzüyoruz, buzdolabı poşetlerine paketleyip buzluğa atıyoruz.
Pazı en fazla sindirim sistemine fayda sağlar. Yoğurtla beraber tüketildiğinde sindirim organlarındaki baterileri azaltır. Bağırsakların daha sağlıklı çalışması için gerekli olan bağırsak florasını korur.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri