Temettü, şirketin dönem içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortakların pay alma hakkıdır. Borsada işlem gören şirketlerde kâr payı nakit ve/veya hisse senedi şeklinde dağıtılabilir.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Temettü ödemeleri, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olabilir. Şirketler, temettü ödemeleri yaparak hissedarların yatırımlarını takdir eder ve yatırımcılarına karlı bir yatırım sunarlar.
Dağıtımın yapılacağı günün sabahına kadar şirketin hissesine katılan yatırımcılar temettü alabilmektedir. Temettü bedeli genellikle nakit ödemeler ile yatırımcıların ilgili hesaplarına otomatik olarak yatırılmaktadır. Bir başka ödeme yöntemi olan bedelsiz hisseler de yine otomatik olarak yatırım hesabına aktarılır.
İlgili 45 soru bulundu
Önemli bir kazanç kaynağıdır ve hisse senedindeki fiyat artışlarının yanı sıra ek bir gelir kaynağı oluşturur. Ancak uzun vadeli yatırımcıya fayda sağlayacağı da unutulmamalıdır. Eğer yatırımcı uzun süreli olarak belirli hisselerini elinde tutuyorsa temettü yatırımı mantıklı mı sorusunun yanıtı evet mantıklıdır.
Borsada temettü almak için öncelikle temettü veren bir şirketin hisse senedine sahip olmak gerekir. Yatırımcılar genellikle uzun vadeli bir strateji kullanarak hem şirketin performansından kaynaklı fiyat artışından hem de temettü ödemelerinden faydalanarak getiri elde etmeye çalışırlar.
Örnek olarak X şirketi hisse başına 1 TL net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyünüzde X hissesinden 3.000 adet var. 3.000 TL'niz temettü ödeneceği tarihten iki gün sonra hesabınıza geçecektir. Temettünün dağıtılacağının açıklandığı tarihte hisse senedi fiyatı ödenen temettü miktarı kadar düşer.
Temettü almak için, temettü ödemesi yapacak olan şirketin hisselerine sahip olmanız gerekir. Temettü ödemeleri, şirketin yönetim kurulunun kararıyla belirlenir ve genellikle yılda bir, iki veya dört kez yapılır. Hisse senedi fiyatına göre belirlenen bir oranla veya hisse başına sabit bir tutarla yapılabilir.
Temettü Nasıl Alınır? Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü, yatırımcılar için önemli bir kazanç kaynağıdır çünkü bu ödemeler, hisse senetlerinin fiyatının yanı sıra ek bir gelir kaynağıdır. Ayrıca, temettü, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarını teşvik edebilir ve hisse senetlerini daha çekici hale getirebilir.
Şirketin genel kurulu kâr dağıtımına karar verdikten sonra bu kâr kısmının ortaklarına nakit olarak ya da hesaba aktarım şeklinde dağıtıldığı zaman temettü geliri elde edilmiş olur. Kişinin bunu tahsil etmemesi ise sonucu değiştirmez.
Temettü hisseleri ise belirli aralıklarla temettü dağıtan hisselerdir. Bazı firmalar, bedelsiz sermaye artırımı yolunu izleyerek hisse senedi sahiplerine temettü dağıtır. Temettü tarihlerinde şirket tarafından yapılan ödemeler, firmalar için önemli bir performans göstergesidir.
Bir şirketin elinde olan varlıklar o şirketin pazar değerini ortaya koyar. Şirketin kasasındaki para da bu değerlenmenin içindedir. Şirket dönem içindekini kârını dağıttığında, kasasından para çıkışı olur. Bunun sonucunda şirketin pazar sayısal değeri, dağıtılan temettü miktarı kadar düşer.
Kârın dağıtılacağı gün hissenin ağırlıklı ortalama fiyatının 1,18 TL olduğunu kabul edersek o taktirde hissenin baz fiyatı da 0,993 TL'ye denk gelecek. Yani temettü dağıtımı oranında fiyatta bir ayarlama yapılması gerekecektir. Ancak hissenin fiyatının düşmüş olması yatırımcının zarar ettiği anlamına gelmez.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir. Bu nedenle temettülerden gelen tutarlar kullanıcı hesaplarına nakit bakiye olarak 2 iş günü sonra yansır.
Aynı örnek üzerinden devam edecek olursak; Toplam 10.000 TL dağıtılabilir kârı ve toplam 100.000 TL sermayesi (ya da 100.000 adet hissesi) olan bir şirketin hisse başına dağıtılabilir kârı 10.000 / 100.000 = 0,10 TL olacaktır. Yani, tüm ortaklar ellerindeki her bir hisse için 0,10 TL temettü alacaklardır.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
A.S. (ASELS.IS), Kasım 22, 2024 tarihli bir ex tarih ve Kasım 24, 2024 ödeme tarihi ile ₺0.09 tutarında bir temettü duyurdu.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır. 18:00 itibarıyla ise sürekli seans bittiğinde 18:05'e kadar kapanış marj yayını, emir toplama ve fiyat belirleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Buna göre, dağıtım tarihi 3 Nisan 2024, ödeme tarihi ise 5 Nisan 2024 olacak. Tüpraş'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'nu (KAP) yapılan açıklamaya göre Tüpraş, hisse başına brüt 10,38 TL, net 9,34 TL temettü ödemesi yapacak. Şirketin 4 Mart'ta açıkladığı temettü planı netlik kazandı.
Evet, borsaya uzun vadeli bakan yatırımcılar için temettü (kâr payı) verimi önemli bir gösterge. Her yıl temettü ödeyen, temettü verimi yüksek olan, her yıl büyüyen miktarlarda temettü veren, sektöründe söz sahibi olan şirketler uzun vadede yatırımcısı için 'kumbaradan' farklı değil.
Temettü, şirketin kârından belli bir bölümünü ortaklarına nakit olarak dağıtılmasıdır ki yatırımcılar için de asıl olan kâr dağıtımı budur. Bedelsiz Sermaye Artırımında, yatırımcının ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur, bedelsiz bölünme sonrası 2. iş gününde bedelsiz'den gelen lotlar hesaba otomatik olarak geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri