Hâl böyle olunca, teminat senetlerinin kambiyo senetlerine mahsus icra takibine konu edilmesi mümkün değildir. Buna karşın bono (senet) düzenlenirken onun “teminat senedi” olduğu yönünde bir ibare bulunmaması halinde ise, alacaklının kambiyo senetlerine mahsus icra takibi yapma olanağı bulunmaktadır.
Bu nedenle teminat senedinde belirtilen miktarın tahsili için borç senedinde olduğu gibi kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibi başlatılamaz. Teminat alacaklısı geçerli bir teminat senedine dayanarak ilamsız icra yoluna başvurmalıdır. Aksi halde borçlunun itirazıyla takibin iptali sağlanabilecektir.
İcra dairesi, senet üzerinde yer alan bilgileri kontrol ederek senedin geçerli olup olmadığını ve senet tutarının ödenip ödenmediğini belirler. Eğer senet tutarı ödenmemişse, icra dairesi teminat senedi tutarını borçlu kişinin banka hesaplarından veya gayrimenkullerinden tahsil etmek için harekete geçer.
Bir senedin teminat senedi vasfını taşıyabilmesi için; ya senet metninde açık olarak teminatın hangi hususta verildiği belirtilmeli ya da ayrı bir sözleşmeyle söz konusu teminat senedine atıf yapılarak senedin teminat senedi olduğunun belirlenebilir olması sağlanmalıdır.
Teminat senedi, Türk Ticaret Kanunu'nda ve Borçlar Kanunu'nda kıymetli bir evrak niteliği taşıyan belgeler arasında yer almıyor olmakta birlikte, sözleşme güvencesi çerçevesinde ticari hayatta önemli bir yer bulan ticari ve hukuki belge olarak tanımlanabilecektir.
İlgili 26 soru bulundu
-Borçlunun rızası dışında müeyyideler içeren teminat senetlerinde ciro veya icra yoluyla tahsillerde menfi tespit davasıyla senedin sorumluluğu dava konusu edilerek geçersiz hale getirilebilir.Senette ve arkasında teminat olduğunu ileri sürebilecek delil ve senet dışında teminat senedini işaret eden ayrı bir ...
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Senet alacaklılarının merak ettiği bir diğer konu ise senet geçerlilik süresidir. Kambiyo senetlerinden bono ve poliçede vade tarihi yer almaktadır. Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir.
Senet arkasında yazılı bu ibareler tek başına, onun, kayıtsız ve şartsız bir bedeli ödemek vaadi unsurunu ortadan kaldırdığından, ayrıca sözleşme bulunması gerekmez.
Teminat yatırıldıktan sonra icra müdürlüğü tarafından borçluya, icranın geri bırakılması kararı getirmek üzere mehil belgesi verilir. Borçlu, bu mehil belgesi ile icra hukuk mahkemesine başvurarak icranın geri bırakılması kararı alır.
Borçlu, borcunu karşılamaya yetecek miktarda teminat göstererek malları üzerindeki ihtiyati haczin kaldırılmasını mahkemeden talep edebilir. Bu sayede ihtiyaten haczedilen mallar üzerindeki hacizler tamamen kalkmaktadır.
Teminatın tutarı ise dosya borcunun toplam bedeli + üç aylık faiz olarak hesaplanan tutardır. Borçlu teminat için belirlenen rakamı nakit yatırabilir, banka teminat mektubu veya nakde çevrilebilecek gayrimenkul göstererek de yapabilir.
Kural olarak teminatlar haczedilemezler , Kuruma verilen teminat nakit teminat ise ( ki genelde bu böyle olmaz.) teminat serbest kaldığında ve anında haciz konulmak üzere idareye müzekkere yazılabilinir. Teminat ne için verilmiş ise o hususu teminat altına almış olduğu için haczi caiz değildir.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Senette Hapis Cezası Var mı? Ödenmeyen senet için hapis veya adli para cezası verilmesi mümkün değildir. Ancak borçlu icra müdürlüğüne giderek icra taahhüdü vermiş ise alacaklının şikayeti üzerine hapis cezası söz konusu olabilir. Taahhüdüne uyan borçlu için hapis cezası da verilmeyecektir.
Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir. İcra dairesi bu borçla ilgili bir borç dosyası açar ve 10 gün içerisinde borcunu ödemesi için bir belge yollar.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Anlaşılan para üzerinden anlaşılan tarihte ödeme yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda açık çekleri inkar eden, borçlular olabilir. Bu durumda bir avukat yardımı ile senet üstündeki bilgiler kontrol edilir ve icra takibi başlatılır.
İmzalı boş senedin sonradan doldurulması halinde söz konusu senedin taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulup doldurulmadığı önem teşkil etmektedir. Eğer imzalı boş senet, taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulmuş ise açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (TCK m. 209) oluşacaktır.
Açık senet almak bir suç olarak değerlendirilir. Açık senet, bir kişinin bir borçlu olarak bir kişiye ya da kuruluşa bir miktar para borçlandığını gösterir.
Hukuk Dairesi; kambiyo senedi düzenleme işinin TTK'da yer alması sebebi ile ticari iş niteliğinde olduğunu, bu nedenle temerrüt durumunda reeskont faizi uygulanacağını belirtmiştir.
Zira, kira sözleşmesinde senedin teminat olduğu belli olduğundan,ödeme emrine itiraz edildiğinde takip iptal edilir. Zira, teminat senedinin ne miktar için icraya konu olacağı yargılamayı gerektiren bir husustur.
Yapılan sözleşme uyarınca, mal veya hizmetin eksiksiz tamamlanacağını, taahhüdün sorunsuz yerine getirileceğini; aksi takdirde belli bir bedel ödeme sorumluluğu ile karşı karşıya kalınacağını beyan eden tarafın imzaladığı şartlı-bedelli senede teminat senedi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri