Edilgen Fiil Fatma Hanım tüm sınıfları temizledi.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Yeşerme eylemi; kendiliğinden, aşama aşama gerçekleşir. Solmak, büyümek, bayatlamak, yeşermek, uzamak, acıkmak, yaşlanmak, çürümek, paslanmak, morarmak ... Uyarı: “Onu” sözcüğünü almayan her fiil durum fiili değildir. Çünkü oluş fiilleri de nesne almazlar yani oluş fiillerinin önüne de “onu” sözcüğünü getiremeyiz.
Ona göre oluş fiilleri cümlede bir varlığa ihtiyaç duymayan, cümle kurabilmek için nesneyle birleşebilen fiillerken, kılış fiilleri cümlede bir varlığa ihtiyaç duyan, yani cümle kurmak için özneyle birleşebilen fiillerdir.
İlgili 19 soru bulundu
- İki sene içerisinde çok hızlı yaşlandı: Bu cümlede eylem yaşlanmak kelimesidir. Bu eylem oluş fiilidir. Çünkü yaşlanma eylemini gerçekleştiren bir özne bulunmamaktadır. Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir.
Herhangi bir etki altında kalmadan varlıkta kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan yapılara oluş fiili denir. Bu sebepten dolayı özne ya da belirtili nesne gibi unsurlar bu konuda ön plana çok fazla çıkmaz. Yani, 'Onu' kelimesi cümlede kullanılmaz.
“Bulmak” ve “bulunmak” fiilleri söz dizimi sırasında çeşitli kullanım özellikleriyle kalıplaşıp deyim-leşmekte ve böylece kısa ve etkili ifadenin yolu da açılmış olmaktadır. Ay-rıca bu fiiller yalnız yardımcı fiil göreviyle kullanılmayıp birleşik fiil oluş-turmakta da rol almaktadır.
-Iş/-uş-, -Il/ul-, -It/-ut-, -dIr/dur-, -tIr-/-tur- ve -In/un- çatı eklerinin yukarıda zikredilen işlevinden farklı bir kategoride değerlendirilebilecek olan iki işlevi daha vardır; ki bu, oluş fiilini kılış fiiline (kaynamak > kayna-t-mak); kılış fiilini oluş fiiline (düğümle- > düğümle-n-mek) dönüştürmektir.
öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. tıpkı durum fiilleri gibi, nesne almazlar. genellikle çok yavaş gerçekleşen hareketleri kapsar. çürümek, solmak, yeşermek, kızarmak, büyümek, yaşlanmak, uzamak gibi.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Fiillerin içerikleri ile ilgili de bilişsel, du- yuşsal, duygusal faaliyetleri bildiren coşmak, delirmek, huylanmak, korkmak gibi fiillerin oluş; düşünmek, öğrenmek, bilmek, anlamak gibi fiillerin kılış ve kılınış; alışmak, beğenmek, bıkmak, bunamak, gücenmek, özlemek, sevinmek, tiksinmek gibi fiillerin ise durum ve ...
Süreklilik Eylemi (-egel-, -edur-, -ekal-)
Eyleme “-egel-, -edur-, -ekal-” eylemleri getirilerek yapılır ve bu ey- lemler sözcüğe “eylemin sürekli yapıldığı ve sürüp gittiği” anlam- larını katar.
"ben uyudum." dediğinizde ise, uyumak sözcüğü bir nesneyi etkilemez, sadece öznenin o andaki durumunu bildirir, durum fiilidir. uyumak, bakmak, durmak, ağlamak, gülmek gibi fiiller durum fiilleridir.
Gülmek, ağlamak ise durum fiili olarak tanımlanmaktadır.
ÖZ: Türkçede bulmak ve bulunmak fiilleri bağımsız fiil ve birleşik fiil kuruluşlarıyla Türkçenin en eski dönemlerinden itibaren kullanılagel- miş kelimelerdir.
fiillere duygu fiilleri denir. İdrak fiilleri ise zihnin anlamlama faaliyetleri sonucu ortaya çıkan fiillerdir (anlamak, düşünmek, bilmek, hatırlamak vs.).
"Büyü-, kızar-, soğu-" fiilleri oluş fiilidir.
Belli bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden gerçekleşme anlamı varsa oluş fiilidir. Yeşermek,solmak,uzamak,ağarmak gibi.
A) Açmak susmak - gevşemek B) Söylemek - okumak - vurmak C) Çizmek - büyümek - oturmak D) Sararmak - süzmek - küçülmek 5. Oluş bildiren fiillerde özne aktif bir durumda değildir.
Öznenin süreklilik gösteren bir durumunu anlatan fiillerdir. Durum fiillerinde öznenin yaptığı işten etkilenen bir nesne (varlık) yoktur. Bu yüzden durum fiillerinde, fiille sorduğumuz "ne, neyi, kimi?" sorularından birine cevap alamayız. Fiilin başına getirilen "onu" sözcüğü ile durum fiili olup olmadığını anlarız.
Durum Fiilleri: Etkilenen NESNE yoktur; ÖZNENİN kendisi vardır: oturmak, uyumak… Oluş Fiilleri: HAREKET yok; ÖZNEDE meydana gelen değişiklik vardır: solmak, küçülmek…
Oluş eylemleri: Doğa olaylarının anlatıldığı eylemler bu gruba girer: (çiçek) aç-, (güneş) bat-, (gün) bit-, (gökyüzü) bulutlan-, (sular) çekil-, (sis) çök-, (gök) delin-, (güneş) doğ-, (rüzgar) es-, (hava) ısın-, (deniz) kabar-, (gök) karar-, (rüzgâr) kavur-, (lodos) kop-, (akşam) ol-, (deniz) patla-, (yaprak) sarar-, ...
İş oluş hareket bildiren kelimelere eylem ( fiil) denir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri