Denizli'nin Acıpayam ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Dodurgalar Mahallesi'nde bulunan ve saç çıkardığına inanılan Keloğlan Mağarası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 145 metre uzunluğundaki mağara, sarkıt ve dikitleriyle görsel bir şölen sunuyor.
İlmî yayınlarda yaygın olarak belirtildiği üzere; karstik yapıdaki anakaya ve topraklardan, içinde kireç bulunan su damlacıklarının uzun yıllar boyunca oluşturduğu sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağara ortamları astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmıştır.
denizli - antalya karayolu üzerinde acıpayam 'a 20 km uzaklıkta bulunan ve uzunluğu 145 metre olan bir mağaradır.1970 de keşfedilmesine karşın, turizme açılalı birkaç yıl olmuştur.
2003 yılında turizme açılan ve Türkiye'de turizme açık 14 mağaradan biri olan Keloğlan Mağarası Denizli-Antalya karayolu üzerinde 3 km içeride Dodurgalar'dadır. Denizli-Antalya ana karayoluna yakın olması nedeniyle ulaşımı çok kolay olan mağara, denizden 1110 metre yüksektedir.
Keloğlan Mağarası Denizli İli, Acıpayam İlçesi'nin 18 kilometre doğusunda bulunan Dodurgalar Mahallesi'nin 3 kilometre batısındaki Mallı Dağı'nın doğu yamacındadır. Mağara içerisinde çok miktarda dikit, sarkıt ve sütun bulunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Mağaranın gezi alanı ise 145 metredir. Kireçli anakayalardan oluşan Batı Akdeniz Torosları üzerinde bulunan Dodurgalar kasabası ve yakın çevresi, doğal olarak mağaralar bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle yöre, in ve mağaralar yönünden oldukça zengindir.
SEYAHAT HABERLERİ Tur operatörü Emre Süllü, Keloğlan efsanesini duyanların mağarayı sıkça ziyaret ettiğini belirterek, ''Bu bölgede yaşayanlar ve dışarıdan gelenler kel çobanın efsanesini duyunca Keloğlan Mağarası'na geliyor.
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Keloğlan Türbesi'nin Hikayesi.
Aslen Elazığlı olan sanatçı, lise okurken tiyatroya başladı. Ankara Halkevi'nde tiyatro kursları aldı. Rüştü Asyalı, Ankara Devlet Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü okudu. Üniversiteyi bitirdikten sonra, Ankara Radyosu Çocuk Saati'nde Keloğlan oyunlarını canlandırdı.
Biz bu videoda Acıpayam ilçesinde bulunan Keloğlan Mağarası'na gittik. Keloğlan Mağara'sı Sadettin Teksoy sayesinde büyük bir üne kavuşmuş.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara'da dünyaya gelen tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senaryo yazarı ve seslendirme sanatçısıdır. Henüz lise eğitimini tamamlarken Ankara Halkevleri Genel Merkezi'nde açılan tiyatro kurslarına başladı ve 1963'te Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinide yer aldı.
Keloğlan, Türk halk kültüründe ve masallarda adı geçen saçsız kahramandır. Çoğu zaman güldürü öğeleri taşır. Kurnazlığı ve bahtı temsil eder. Zor durumlardan aklı ve şansı sayesinde kurtulur.
Keloğlan 1971 yapımı olan bu film Konyaaltı ilçesinde çekilmiştir.
Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir.
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bulunan ve sarkıt ve dikitleriyle doğaseverlerin uğrak noktası haline gelen 145 metre uzunluğundaki Keloğlan Mağarası, bölgede anlatılan kel çoban efsanesinin ardından, özellikle saçı olmayan ve dökülenlerin ilgisini çekiyor.
Keloğlan masallarında Keloğlan, annesi ile yaşamakta olan saf bir Anadolu delikanlısıdır. Yoksulluk içindedirler ama genelde mutlu, kendi dünyalarında iki insandırlar. Keloğlan, tembel, saf ve şanssız bir kişidir. Sürekli bir iş edinme peşindedir, ancak tembelliğinin de etkisi ile başına birçok şanssız olay gelir.
Aynı zamanda Keloğlanın aşık olduğu kızdır.Uzun Sarı saçları olan Balkız günün büyük bir kızmında Keloğlan ile birliktedir. Keloğlan ve arkadaşları ile maceraradan maceraya koşar.Balkız oldukça zekidir,pratik zekası sayaesinde Keloğlanı birçok tehlikeli durumdan kurtarır.
KELOĞLAN FİLMİNİN (1971) ÇEKİLDİĞİ YERLER PART 3 - YouTube.
tuncay opçin on X: "Keloğlan çizgi filminde, Uzun adında bir hırsız vardı. Çizgi film, sırf bu yüzden yayından kaldırıldı.
1971 yılında çekilen Keloğlan filmi muhtemelen.
Mağara içerisindeki traverten gerçekten görülmeye değer. Otoparkı var. Giriş 4 lira kişi başı.
Arkeolojik araştırma
Araştırma 2002 Antalya il merkezinin kuzeybatısınnda; Paleolitik Çağ bulgularıyla ünlenen bu mağarada; I. Yalçınkaya tarafından yapılan kazılarda az sayıda İlk Tunç Çağı çanak çömleği de bulunmuştur. Mağaranın bu dönemde mevsimlik iskan gördüğü belirtilmektedir.
Kaklık Mağarası'nın yapısal özellikleri büyük bir yer altı deresinin oluşturduğu ve yer altı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu oluştuğu sanılmaktadır. Farklı ve ilginç özelliklere sahip mağara obruk gelişim özelliği gösteren içinde büyük bir traverten kitlesi görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri