Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında, Emniyet ve polis mesleğinde, Milli İstihbarat Teşkilatında çalışan fiili hizmet süresi zammı almaya müstehak kişilerin, her 360 gün sigortalı hizmetine tam 90 gün ilave edilmektedir.
(4) Fiili hizmet süresi zammı kapsamına tabi işyerlerinde ve işlerde malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına tabi çalışanlar fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlandırılır.
Alo 170 SGK Hattı Üzerinden.
Yıpranma payından en fazla yararlanan meslek grubunun madencilik olduğu ifade edilmiştir. 60 günden 180 güne kadar yıpranma payı hakkı tanınan meslekler madencilik, diş hekimi, sahil güvenlik, döküm fabrikası, eczacı, ebe, cam fabrikası, alüminyum fabrikası, kurşun işleri ve çimento fabrikası şeklindedir.
Yıpranma payı fiili hizmet süresini kapsayan bir kavramdır. Çok ağır şartlarda çalışan kişilerin çalışma süresi bir kaç kat olarak hesaplanmaktadır. Dolayısıyla bu kişiler yaptıkları işin niteliğine ve zorluğuna göre 5 ile 10 yıl arasında emekli olma şansı yakalayabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Buna göre, hesaplanan yıpranma payları 5 yılı geçmemek üzere, çalışanların prim gün sayılarına eklenecek. Bu süre de 3 yıla kadar uygulanacak. Yıpranma payında kamu, özel ayrımı ise söz konusu olmayacak.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında, Emniyet ve polis mesleğinde, Milli İstihbarat Teşkilatında çalışan fiili hizmet süresi zammı almaya müstehak kişilerin, her 360 gün sigortalı hizmetine tam 90 gün ilave edilmektedir.
Yıpranma hakkı olarak bilinen uygulama, çalışanların erken emekli olmasına olanak tanıyor. İşte bu haktan yararlanabilen meslek grupları ve yerine getirilmesi gereken şartlar!
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Sağlık çalışanlarından mesai saatlerinin dışında bir ayda 48 saatin üzerinde nöbet tutanlara aylık 7,5 gün olmak üzere yılda toplam 90 gün fiili hizmet zammı (yıpranma payı) geliyor.
4/a veya 4/c kapsamında Kanunda belirtilen bazı işler ve işyerlerinde çalışan sigortalılara söz konusu işyerlerinde çalışma sürelerinin 360 günü için kanunda belirtilen gün sayısı kadar ekleme yapılmasına fiili hizmet süresi zammı denir.
Fiili hizmet kavramı; halk arasında daha çok yıpranma payı ve eski tabirle de itibar-i hizmet olarak bilinmektedir. Genel olarak bu kavram çalışanların sigorta prim gün sayısı ve emeklilik yaş hadleri üzerinde etkili olmaktadır.
Fiili hizmet süresi zammı ile bu tür işlerde çalışan sigortalılara, Kanunda öngörülmüş olan ek prim ödeme gün sayısını ilave etmek ve yaş hadlerinden indirim yapmak suretiyle diğer sigortalılara göre daha erken emeklilik ve daha yüksek yaşlılık aylığı alma imkanı yaratılmaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü
Madde, 7 bin 500 TL maaş alanları ve EYT'lileri kapsamıyor. Memur maaş teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan önergeye göre memur, işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25 zam yapılacak. Zam 7 bin 500 TL alan emeklilere uygulanmayacak. EYT kapsamında emekli olanlar da bu artıştan yararlanamayacak.
D - Fiili hizmet süresi zammı, hizmet süresine eklendiği için bu uygulama emekliliğe esas hizmet süresini artırır. Buna bağlı olarak yaşlılık aylığı miktarı artar.
Sosyal güvencesi olmayan, herhangi bir işte çalışmayan ev hanımlarının, çalışan kişiler gibi sigortalı olarak emeklilik kazanması mümkündür.
Anneler sigorta olduktan sonra 2160 gün kazanıp 6 yıl erken emekli olabiliyor. Erkek sigortalılara tanınan askerlik borçlanmasının bir benzeri de annelere tanınıyor. Anneler sigorta olduktan sonra 2160 gün kazanıp 6 yıl erken emekli olabiliyor.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırarak emeklilik hakkına sahip olabilirler. Ev hanımları, emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler. Emekli olan ev hanımları, SGK'dan emekli aylığı alabilirler.
Yıpranma payı, belirli meslek gruplarında çalışanların mesleklerinde emeklilik öncesi yaşadıkları yıpranma ve yorgunluğun bir telafisi olarak ödenen bir tür maddi destektir. Bu destek, Türkiye'de 2008 yılında başlatılmıştır.
Yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor. EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50 ila 55 yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkı kazanacak.
Gemi insanlarına, maruz kaldıkları statik elektrik, gürültü ve zor çalışma koşulları nedeni ile belirli bir süre çalışmalarına karşılık verilen yıpranma payı (fiili hizmet zammı) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle 2008 yılında kaldırıldı.
Halk arasında yıpranma hakkı olarak da bilinen fiili hizmet süresi zammı ile ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor.
FHSZ (YIPRANMA PAYI) SİGORTA GİRİŞİNİ ÖNE ÇEKER Mİ? Fiili hizmet süresi zammı sigorta başlangıç tarihini etkilemez.
Tüm bu açıklamalar ışığında, 4/c' ye tabi fiili hizmet zammı sürelerinin hem yaş haddinden indirilmesi hem de sigortalılık süresine eklenmesi gerekmektedir. Bu durumda 1395 günlük süre 3 yıl 10 ay 15 gün olup, bu süreyi sigortalılık süresinden indirildiğinde başlangıç 01.10.1986 tarihidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri