Beyaz Rengin Anlamı ve Etkileri Beyaz renk masumiyeti, saflığı ve adaleti temsil ediyor. Gelinliklerin beyaz olması, doktorların ve öğretmenlerin beyaz önlük giymesi beyaz rengin anlamları ile ilgili. Beyaz renk aynı zamanda temizlik anlamı da taşıyor.
Kırmızı kova, kırmızı bez; enfeksiyon bulaşma riskinin yüksek olduğu tuvaletlerde klozet ve pisuvar alanlarının temizliğinde kullanılır. Sarı kova, sarı bez; tuvalet, banyo ve duş alanlarında klozet ve pisuvar haricindeki tüm ıslak alanların (lavabo, duvar) temizliğinde kullanılır.
Tuvalet ve banyoda kırmızı, pembe; mutfakta sarı, yeşil; obje ve cam temizliğinde mavi ile mor renkteki Vileda mikrofiber bezleri kullanabilirsiniz.
Ilık temiz su için mavi kova, kirli su için kırmızı kova kullanılır.Mavi kovaya uygun(üretici firma önerisine göre)konsantrasyonda, kırmızı kovaya bunun yarısı kadar sıvı deterjan konmalıdır. Paspas S şeklinde hareket ettirilerek mümkün olduğunca zeminden uzaklaştırılmadan temizlik yapılmalıdır.
Elastik, sert, pürüzsüz, kaplamalı ve kaplamasız zeminlerin bakım amaçlı temizliği için idealdi.
İlgili 43 soru bulundu
Mikrofiber bezlerin temizlikte ve diğer pek çok alanda kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle temizlik işlemlerinde tercih edilir; çünkü mikrofiber bez özellikleri arasında yer alan ince lifler; yüzeylerdeki kir, yağ, su ve diğer partikülleri daha etkili bir şekilde temizlemeye yardımcı olur.
Ofis ve Personel Odalarında eşya ve yüzey temizliği sırasında yeşil renkli, ıslak alanların temizliğinde sarı renkli, kuru alanların temizliğinde mavi renkli, tuvalet ve sifon tankı temizliğinde kırmızı renkli temizlik eldiveni ve bezi kullanılmalıdır.
ÇİFT KOVALI-PRESLİ PASPAS ARABASI KULLANIMI
Paspas ilk kez kullanılıyor ise sıcak su ve deterjanla çamaşır makinasında yıkanarak havlarından arındırılmalıdır. Paspaslama için kullanılacak su ılık olmalıdır. Temiz su için mavi kova, kirli su için kırmızı kova kullanılmalıdır.
Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir. Bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Kirli bezle temizliğe devam edilmemeli, sık sık bez değiştirilmelidir. Kirlenen bezler sıcak su ve deterjanla yıkanıp kurutulduktan sonra kullanılmalıdır.
Temizlik bezi ve kova rengi, iş alanına göre kullanılmalıdır. Mavi bez ve kova; Masa, etajer, yatak ve kenarları, cam önü, cam, tıbbi cihaz yüzeyleri ve kapı kolları, mobilya, ayna vb. Sarı bez ve kova; tuvalet hariç tüm ıslak alanlar ( banyo, duş, küvet, armatür vb.)
Bir bezle tüm yüzey silinebilir. Alternatif olarak, karbonat da klozet dışının parlamasına yardımcı olur. Dış yüzey temizliğinde dikkat edilmesi gereken nokta, klozetin içinde kullanılan tuvalet fırçasını kullanmamaktır. Mutlaka temiz bir bez ya da sünger kullanılması gerekir.
Sünger sarı bez, mutfak tezgahı, mutfak masası gibi yüzeyler üzerinden ekmek kırıntısı vb. yemek kalıntılarını süpürme özelliğine de sahiptir. Pamuklu bezler, mikrofiber bezler, ve kullan sil at temizlik bezi, mutfak temizliğinde kullanılan diğer bez çeşitleridir.
Aynı zamanda mavi renk, güvenirlilik sağlar. Özellikle de yeşil renk ile kullanılan mavi rengi, bankalar sıklıkla tercih eder. Mavi renk aynı zamanda sağlık ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Sağlamlığı da temsil eden mavi rengi tercih etmelerindeki sebep, insanlarda sağlıklı ürün izlenimi bırakabilmektir.
Elastik, sert zemin kaplamaların bakım amaçlı temizliği ve kuru temizliği için idealdir. Yüzeylerde yormadan kolayca kayma kabiliyetine sahiptir.
Bankalar mavi rengi logolarında kullanarak derinliklerini, büyüklüklerini vurgu lar. Mavi kırmızının aksine yeme içgüdüsünü engelleyen bir renk olduğundan yemek firmaları maviyi pek tercih etmezler.
Çamaşır makinesiyle yıkama mümkün değilse, çarşaflar geniş bir leğende sıcak su ve sabunla, etrafta su sıçratmadan bir sopayla karıştırarak yıkanabilir. Sıcak su bulunamıyorsa çarşafları yaklaşık 30 dakika süreyle yüzde 0.05 klorlu suda tutun. Son olarak temiz suyla durulayın ve tam kuruması için güneşte bekletin.
KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
Duş ve küvet yüzeylerini temizlemek için, banyo temizleyici, beyaz sirke ve sodyum bikarbonat kullanabilirsiniz. Bu malzemeleri karıştırarak bir macun yapabilir ve duş veya küvet yüzeyine uygulayabilirsiniz. Macunu birkaç dakika beklettikten sonra, sünger veya fırça yardımıyla yüzeyi ovalayın ve temiz su ile durulayın.
KARBONAT KULLANIN
Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir. Ardından tuvaletin içerisini ve kireç tortusu bulunan her noktayı bu macun ile kaplayın.
Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz. Dilerseniz eşit miktarda sirke ve Arap sabununu karıştırarak krem temizleyici elde edersiniz. Bu krem temizleyici ile ayna hariç tüm banyoyu temizleyebilirsiniz.
Gerek ev, gerekse ev dışı ortamlarda en sık kullanılan temizlik bezlerini mutfak bezleri, yer bezleri, cam bezleri ve toz bezleri şeklinde sınıflandırabiliriz. Mutfak bezleri içinde en çok kurulama bezleri ve masa bezleri kullanılmakta.
Ayrıca bezin malzemesi de önemlidir. Mikrofiber bezler, en iyi cam temizleyiciler arasındadır. Mikrofiber bezler, su emiciliği ve yumuşaklığı nedeniyle, cam yüzeyleri temizlemek için idealdir. Pamuklu bezler, daha sert bir yapıya sahiptir ve cam yüzeylerde çizik oluşma riski daha yüksektir.
* Sarı bez yerine mutfak temizliğinde kullanabilirsiniz. Sarı bezler kimyasal olarak polyamid, polyester ve elyaf içeriyor. Polyamid petrolden üretilir ve kalıcı ve zararlı olabilen kimyasallar ile işlenir. * Peynir, süzme yoğurt, bitkisel süt yapımında kullanmak için çok uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri