Yalan ve Körebe adlı, biri dram, diğeri komedi iki oyun yazan Cenap Şahabettin'in Hüseyin Suat'la birlikte kaleme aldıkları Küçük Beyler adlı bir de vodvili bulunmaktadır. En önemli oyunu olan Körebe, ilk kez İbrahim Şinasi'nin Şair Evlenmesi'nde ele aldığı, görücü usulüyle evliliğin tenkidini konu edinir.
Yalan ve Körebe adlı,biri dram, diğeri komedi iki oyun yazan Cenap Şahabettin'in Hüseyin Suat'la birliktekaleme aldıkları Küçük Beyler adlı bir de vodvili bulunmaktadır. En önemli oyunu olanKörebe, ilk kez İbrahim Şinasi'nin Şair Evlenmesi'nde ele aldığı, görücü usulüyleevliliğin tenkidini konu edinir.
Cenap Şahabettin'in edebi kişiliği arasındaki bilgilerde sembolizm akımından etkilendiği yer almaktadır. Hatta bu akımdan etkilendiği için de sanatçının şiirde müzik ve ahenge fazla önem verdiği görülmektedir. Sanatçı sırf bu amaçla şiir türüne “nesir-musikisi” ismini vermiştir ve kendisi bu isimle şiiri anmaktadır.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
İlgili 35 soru bulundu
Cenap Şahabettin (1871-1934) Edebiyat-ı Cedide (Servet-i Fünun) topluluğunun Tevfik Fikret'le birlikte şiirdeki en önemli temsilcisi şair, yazar, doktor.
*Cenap Şahabettin "sanat sanat içindir" anlayışını benimsemiş, sembolizm ve parnasizm akımları etkisi altında şiirler yazmıştır. *Türk şiirine sembolizmi ve parnasizmi tanıtan kişi Cenap Şahabettin'dir. *Edebiyatımızda sembolizmin ilk başarılı temsilcisi olarak değerlendirilebilir.
"Kelimelerle çizilen tablo" Aşk ve tabiat konularına ağırlık veren ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Şahabettin, "kelimelerle çizilen tablo" karakterindeki ilk şiiri olan "Benim Kalbim"i 1895 sonlarında "Hazine-i Fünun" dergisinde yayımladı.
Servet-i Fünun döneminde Tevfik Fikret'in ve diğer Edebiyat-ı Cedide şairlerinin de bazı denemeleri olmakla birlikte bu tarzın yetkin örneklerini veren Cenap Şahabettin'dir.
Nikolaidi'nin sahibi olduğu Servet gazetesinin fen eki olarak Ahmet İhsan tarafından yayımlanmaya başlayan Servet-i Fünûn'un ilk sayısı 27 Mart 1891'de çıkar. Başlangıçta günlük olarak çıkmaya başlayan dergi kısa süre sonra haftalık olarak yayımlanmaya başlanır.
Cenap Şahabettin'in el yazısıyla Elhân-ı Şitâ şiirinden bir parça.
Cenab'ın çeşitli yazılarından, bir kısım şiirlerinden ve özellikle Paris'ten gönderdiği 1912 tarihli iki mektubundan (Hisar, sy. 126, 129, Ankara 1974), din konusunda çok genel anlamı ile mistik ve panteist bir inanca sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
Körebe, dünya genelinde yaygın bir şekilde oynanan bir çocuk oyunu. Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır.
Körebenin en az 2000 yıllık bir geçmişi var. Bilinen kökeni Antik Yunan'a uzanan oyun dünyanın dört bir köşesinde benzer kurallarla oynanagelmiş. Afganistan'dan Bangladeş'e, Papua Yeni Gine'den tüm Avrupa'ya...
Cenap Şahabettin Türk şair ve aynı zamanda bir yazardır. Servet-i Fünun edebiyatının kurucuları ve önde gelen temsilcileri arasında yer alıyor. Cenap Şahabettin Manastır doğumlu olan bir şairdir. Batı etkisinde Tanzimat edebiyatında ve Fecr-i Ati'de eserlerini ortaya koymuş bir yazardır.
TEVFİK FİKRET(1867-1915)
Şiir türünde eserler vermiş bir sanatçıdır. Servet-i Fünun Edebiyatının öncülerindendir. Servet-i Fünun şiirinin de en büyük temsilcisidir. 1901'e kadar yazdığı şiirlerde “Sanat, sanat içindir.” anlayışı hakimdir.
Türk edebiyatının Batılılaşma sürecine büyük katkıda bulunan ve Edebiyat-ı Cedide, diğer adıyla Servet-i Fünun Edebiyatı'nın en büyük temsilcilerinden biri olan Tevfik Fikret'in kaleme aldığı Rübab-ı Şikeste, insana ve doğaya dair konuları dönemin yazın üslubuyla harmanlamış bir eserdir.
Servet-i Fünûn şiirinin toplumcu bir şairi olarak ön plana çıkan Fikret'in, eserlerinde bir toplum mühendisliği yaptığına temas edilmiştir. Böylece Aydınlanma ve modernleşmenin Türk edebiyatındaki önemli bir şairin metinlerine yansıması ortaya konulmuştur.
Tevfik Fikret'in özellikle Rübâb-ı Şikeste döneminde, katmerli sinestezi yöntemini kullanmayı tercih ettiği tespit edilmektedir. Bu yöntem birer edebî sinestet olan Tevfik Fikret ve Servet-i Fünûn şairlerinin edebî sinestezi alanına özgün bir katkısıdır.
Cenap Şahabettin on dört yaşında şiir yazmaya başlar. İlk olarak aruzu öğrenir. Muallim Naci ve Şeyh Vasfi gibi dönemin usta kalemlerinin etkisi ile Divan şiir geleneğinde şiirler yazar.
Ahmet Mithat, Servet-i Fünûncuların dilini eleştiren "Dekadanlar” adlı bir makale yazar(11). Bu yazısında Servet-i Fünûncuların dillerinin edebiyat ve dille haşır neşir olanlarca bile anlaşılmadığını ileri sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri