Temlik İşlevi Temlik cirosu ile birlikte poliçeden doğan bütün haklar devredilmektedir (TTK m. 684.1). Poliçeyi temlik cirosu ile elde etmiş olan hamil, poliçeyi dilerse temlik, dilerse tahsil, dilerse rehin cirosu ile yeniden ciro edebilmektedir.
Buna göre, alacağın temliki, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını, borçlunun rızasına gerek olmadan, bir sözleşmeyle üçüncü bir şahsa devretmesi şeklinde tanımlanabilir (1). Böylece, alacaklı ile üçüncü şahıs arasında kurulan sözleşmeyle, alacaklı sıfatı .
Tahsil cirosunda devir ve garanti işlevleri söz konusu değildir; sadece teşhis işlevi bulunmaktadır. Senedi tahsil cirosu ile elde etmiş olan kişi, sadece tahsil cirosu yapabilmektedir; buna karşın temlik ya da rehin cirosu yapamaz.
Ciro, kambiyo senedindeki hakkın devredilmesini sağlayan irade beyanıdır. Ciro ile senetteki tüm haklar devredilir. Ciro, teşhis ve teminat işlevi görür. Kıymetli evrakı usulüne uygun bir ciro zinciriyle elinde bulunduran kimse yetkili hamil sayılır.
Poliçeden doğan tüm hakları devretmek için yapılan ciroya temlik cirosu denir.Temlik cirosu, yukarıda bahsedilen, cironun temlik, teşhis ve teminat işlevlerinin her üçünü de ihtiva eder. Temlik cirosu, beyaz veya tam ciro şeklinde yapılabilir. Temlik cirosunda, cirodan sonra senedin devralana teslimi gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Temlik cirosu, senetten doğan tüm hakların devredildiği ciro türünü ifade etmektedir. Eğer cironun tahsil ya da rehin cirosu olduğu hususu açıkça belirtilmemişse, bu cironun kural olarak temlik cirosu olduğu kabul edilmektedir. Temlik cirosunun üç işlevi vardır: temlik işlevi, teşhis işlevi ve teminat işlevi.
Temlik; bir alacağın alacaklısı tarafından üçüncü bir kişiye alacağını devrettiğine dair devreden tarafından devralana geçtiğini belirten bir sözleşme ile yapılır. Temlik sözleşmesinin nerede gerçekleştirilmesine dair zorunlu ve geçerlilik şartı yoktur.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder. Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu.
Ciro, emre yazılı senetlerde, senette mündemiç olan hakkı devretmeye, rehin etmeye veya tahsil etme yetkisi vermeye yönelik, belirli zaman dilimleri içerisinde yapılabilen, tek taraflı, yazılı ve soyut bir irade beyanıdır. Ciro, senedin keşideci tarafından imzalanarak lehtara teslim edildiği andan itibaren yapılabilir.
Ciro silsilesinde kopukluk olmamalıdır. Çeki her devralan mutlaka çeki ciro ile devretmelidir. Dikkat: Ciro silsilesi kopmuş bir çekte, hatalı cirodan sonra yapılan tüm cirolar geçersiz sayılır. Hatalı ciro yapanlar ve sonraki cirantalar çekten doğan hakları tahsil edemezler.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Temlik, alacağı devretme anlamına gelir. Bir alacağın bütün haklarını başka bir kişiye devir etmesidir. Alacak konumunda bulunanlar, borçlu olduğu kişi ve kuruma kazanç sağladığı faturasını devreder.
Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler.
Alacağın temliki, bir alacağın, alacaklı tarafından başka bir kimseye devir edilmesidir. Böyle bir devir ile borç ilişkisindeki alacaklı taraf değiştiği gibi, alacak hakkı da eski alacaklıdan (devir eden) yeni alacaklıya (devir alan) geçer. Alacağın temliki borç ödeme, tahsil ya da güvence maksatları ile yapılabilir.
“Senet üzerinde "Ciro edilemez kaydını" nasıl ciranta koyabilirse, aynı şekilde keşideci de koyabilir. Bono, poliçe ve çek kanun gereği emre düzenlenen senetlerdir. Bu senetler üzerine ciranta tarafından konulan ciro edilemeyeceği kaydı senedi nama yazılı bir kambiyo senedi haline getirmez.
Alacağın temliki, hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden, devir eden) başka bir kişiye (temellük eden, temlik alan, temlik edilen, devir alan) devir edilmesi.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Ciro, işletmelerin kar ve zarar analizlerini yapabilmesi açısından önemlidir. Bundan dolayı “ciro nedir” sorusu işletmeler için büyük bir önem taşır. Aynı zamanda işletmelerin düzenli ve sağlıklı olarak büyüyebilmesi adına da ciro artışı periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Devir Fonksiyonu hakkı devreder. Teşhis Fonksiyonu hak sahibini belirlemeye yarar. Nitekim vadesi geldiğinden ancak şeklen yetkili hamil olan kimse ödeme talebinde bulunabilir. Teminat Fonksiyonu senedi temlik cirosu ile devreden kimse senet bedelinin ödenmemesinden dolayı hamile karşı sorumludur.
Bir şirketin belli bir dilimde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerin sonucunda elde ettiği hasılata ya da brüt gelire ciro denir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık türleri bulunmaktadır.
İktisatta elde edilen hasılatı hesaplamak için, satılan mal miktarının ve malın piyasa fiyatının çarpılması gerekir. Bu formül sayesinde elde edilen hasılat miktarına ulaşılır. Siz de Mal miktarı x Malın fiyatı formülünü kullanarak elde ettiğiniz hasılatı kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır. Brüt karı hesaplamak için cironuzdan satışlarınızın maliyetini çıkarın. Net kar hesaplamak içinse brüt karınızı almak ve vergiler dahil diğer tüm masrafları düşmek gerekir.
ALACAĞIN DEVRİ/TEMLİKİ Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.
Temlik yetkisi , bir malın hak sahibinin belirli anlaşmalar sonrası bir başka hak sahibine geçmesine denmektedir. Bu belirli anlaşmalar arasında, hak sahibinin sahip olduğu arsayı bir müteahhite, örneğin, kat karşılığında devretmesi bulunmaktadır.
Devir, alacağın bir başkasına devri, mülkiyetinin geçirilmesi. Alacağın devredilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri