2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartları tek bir nokta olarak nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştır.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezinden (Alo 199) randevu alınarak yurt içinde, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaportlar için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurt ...
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
Pasaport işlem süresi yaklaşık 6 haftadır, bu süreye gönderim (kargo) süresi dahildir. Pasaport kart işlem süresi yaklaşık 8 haftadır. Tüm pasaportlar kargo firması kullanılarak gönderilmektedir. Kargo firması teslimat sırasında kargo ücreti talep etmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
PASAPORT YERİNE GEÇECEK
14 Mart'ta Kırıkkale'de yeni kimlik kartlarının dağıtımına başlayacağız. Bu kimlik kartları, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine kullanılabilecek."
3'ü Bir Yerde Projesi ile birlikte; Pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartı ile ilgili olarak tek bir randevu portali üzerinden randevu alınabilmesi sağlanmıştır, Yeni geliştirilen randevu sistemi ile birlikte aynı güne randevu alınabilmesi sağlanmıştır.
Yeni uygulama ile birlikte kişilerin kimlik belgesi ile ehliyet belgesini ayrı ayrı taşıma zorunluluğu ortadan kalktı. Dünyada ilk ve tek uygulama olan 'Hayat Kimliğinle Kolay' uygulamasıyla yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre ediliyor.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Kimlik, pasaport ve sürücü belgesi başvuruları randevusuz alınmayacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi.
Depremden etkilenen illerde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzedeler, kendilerinin yanı sıra veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini de e-devlet'ten barkodlu olarak temin edebilecek. Barkodlu geçici kimlik belgesi, üç ay, yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli olacak.
Geçici kimlikler, normal kimlikler gibi Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla alabiliyor. Kimlikleri olmayan bireyler, yeni kimlik başvuru işlemleri sırasında, yetkililere geçici kimlik almak istediğini bildirmesi gerekiyor. Geçici kimlik belgesi talep edilmemesi durumunda, kişilere geçici bir kimlik verilmiyor.
Kimlik Kartı Kayıp Başvuruları Artık e-Devlet Kapısı'ndan Yapılabilecek.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Kimlik fotoğraflarıda artık biyometrik fotoğraf olduğu için pasaportta da aynı fotoğrafları kullanılabilirsiniz.
Umuma mahsus pasaport için talep edilen evraklar: Geçici kimlik belgesi, T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı Son 6 aylık süre içinde çektirilen 2 biyometrik fotoğraf.
Kimlik yenileme ücreti 2023 yılında; Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL.
Başvuruda kimlik kaybı nedeniyle bir ücret ödenmesi istenecektir. Bu ücret; Vergi Dairesi Müdürlüklerinden. Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla.
Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir, Kimlik Kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir.
Kayıp veya çalıntı pasaport nedeniyle yeniden pasaport başvurusu yaptığında eski pasaportunun kalan süresi yeni pasaportuna ilave edilir. Bu ek süre için defter bedeli ödemen gerekir. Kayıp olan pasaport gri veya yeşil pasaport ise direkt olarak defter bedeli ödeyerek pasaportunu yenileyebilirsin.
Pasaport yenileme işlemi için il ve ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bunun için ilgili nüfus müdürlüğünden online randevu alınabilir ya da ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'nden gerekli bilgiler edinilebilir.
1 yıl süreli pasaport harcı 1.008,30 TL, defter bedeli ise 501,00 TL oldu. Yani toplamda 1.509,30 TL ödenecek. 2 yıl için harç ücreti 1.646,10 TL, defter bedeli ise 501,00 TL olarak açıklandı. Son zamla toplamda 2.147,10 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri