Aynı dilde, bu aya, - "sıcakların başladığı ay" anlamıyla olsa gerek - "hazaran/hazuran" ismi verilmiş. 7- Temmuz: Sümer ve İbrani dillerinde "bey, efendi" anlamındaki "dummuzi" (Sümerce) ve "tammuz" (İbranice) sözcüklerinden geliyor, ancak ismi alış nedeni açık değil.
Etimoloji. Temmuz kelimesi Arapça (tammūz تمّوز) veya Aramiceden (tammūz תמוז) Türkçeye geçmiştir. Bu dillere ise Akadçadan girmiştir.
Temmuz kelimesi şu anlamlara gelebilir: Temmuz (ay) - Yılın 7. ayı, yaz mevsiminin 2. ayı. Temmuz (mitoloji) - Bir Babil tanrısı.
Roma İmparatoru olan, politik ve askeri lider Julius Caesar'a ithafen Gregoryen takviminde bu aya "July" ismi verilmiştir. Eski Türkçede "çok sıcak" ve "cehennem" anlamına gelen "tamu-z" kelimesi kullanılmaktaydı. Türkçede bu aya "orak ayı" veya "ot ayı" denmektedir.
1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı'nda büyük önder Atatürk ile büyük Türk denizcilerini saygı ve minnetle anıyor, yürürlükteki 815 sayılı Kabotaj Kanunu'nun doğru uygulanmasının takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.
İlgili 17 soru bulundu
Bastille Günü adını 14 Temmuz 1789 tarihindeki Bastille Hapishane'si baskınından alıyor.
5 Temmuz - Dünya İşkolikler Günü: Bu gün, sürekli çalışma ve işe olan bağımlılığın üzerine düşünmeyi ve iş-yaşam dengesini hatırlatmayı amaçlar. Dünya İşkolikler Günü, insanları işten uzaklaşıp dinlenmeye ve keyifli vakit geçirmeye teşvik eder.
M.Ö. 6. yüzyılda İbranilerin Babil Sürgününde, Babil ay isimleri İbrani takvimine uyarlanarak İbraniler Babil ay isimlerini kullanmaya başladı. Irak ve Levant bölgesinde kullanılan Asur takvimi Iyyar, Tammuz, Ab, Elul, Tishri, ve Adar gibi Babil takvimi ayları bu takvimde yaygın bir şekilde kullanılır.
Ağustos ay 1: Ahıska Türklerinin Halk Takviminde Ağustos ayı için Farsça Harman kelimesi kullanılır.
Eski yıl ile yeni yıl arasında kaldığı için aralık adı verilmiştir. Roma'da December ''decem''den onuncu manasına gelmektedir. Görüldüğü gibi Miladi takvimde kullandığımız ayların isimleri bir hayli ilginçtir. 1945 yılında 4696 nolu kanunla 4 ayın ismi değiştirildi.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak, demokratik siyasal düzeni hedef alan ve temel hak ve özgürlüklere yönelik güvenceleri ihlal eden 15 Temmuz hain darbe girişimini kınıyor; 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü kutluyoruz.
15 Temmuz, demokrasinin korunması ve milli birliğin önemini vurgulayan bir tarihtir. Türkiye halkının, özgürlüklerine ve demokrasiye olan bağlılığına dair güçlü bir ifade olan bu tarih, aynı zamanda milli birlik ve beraberliğin, her türlü bölünmeye ve darbeye karşı en etkili direniş olduğunu göstermiştir.
Demokrasi ve Millî Birlik Günü
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır.
Etimoloji veya kökenbilim, sözcüklerin köklerini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ortaya çıktıklarını, ilk olarak hangi kaynakta kayıt altına alındıklarını, ses ve anlam bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
Ağustos (August): Roma İmparatoru Ceaser Augustus için aya bu isim verilmiştir. Türkçeye Latinceden geçmiştir ve bu aya harman ayı da denir. Ağustos ayının Türkçe kökenleri Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'sinde bahsedilmektedir. Eylül (September): Süryani dilinde elûl, Arapçaya aylûl, Türkçeye ise eylül olarak geçmiştir.
Şubat ya da küçük ay (halk arasında gücük ay), Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker. Artık yıllar, 4 ile kalansız bölünebilen yıllardır (400 ile bölünemeyen yüzyıl başları hariç).
Ayı, toplumdaki erkek yakışıklılık anlayışını reddeden, mevcut kendi doğal erkeksiliği içinde kendisi ile barışık olan erkek biseksüelleri ya da eşcinsel erkekleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
“Ay” için Fransızca'da kullanılan kelime ise Latince “luna” yani “ay” şeklindedir, o yüzden ek bir bilgi ile yine aynı çıkarıma ulaşıyoruz.
Günümüzde kullandığımız ay isimlerinin geldikleri yerler de karışık. Hicri takvimdeki Arabi ay isimlerinin bugün hiçbirini kullanmamamıza rağmen yine de Şubat, Nisan, Haziran, Temmuz ve Eylül aylarının isimlerinin kökenleri Arapça ve Süryanice, Kasım ayının ise Arapça.
Eylül adının İngilizce karşılığı olan "September", Latince "7" anlamına gelen "septem" den gelir.
17 Temmuz Uluslararası Adalet Günü, 17 Temmuz 1998 tarihinde, Uluslararası Ceza Mahkemesi kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nün kabul edildiği tarihi anı sembolize etmektedir.
21 Temmuz - Dünya Sağlıksız Yemek Günü: Bu özel gün, sağlıksız yiyeceklerin keyfini çıkarmak ve ara sıra küçük kaçamaklara izin vermek amacıyla ayrılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri