Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عشق "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" sözcüğünden alıntıdır.
aşk - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عِشْق “şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık oldu, sarmaştı, yapıştı” fiilinin fiˁl vezninde masdarıdır. Bu fiil Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Mahbub, sevgili olan.
AŞK KELİMESİNİN KÖKENİ NEDİR? Aşk kelimesi Arapça 'aşaka "sarmalamak, sıkıca sarılmak ve aşık olmak" kelimesinden gelmektedir. Zamanla 'ışk "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" kelimesine dönüşen bu sözcük Osmanlıca'da da ışk halini korumuş, zamanla dilimize aşk olarak yerleşmiştir.
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
İlgili 42 soru bulundu
Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عشق "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" sözcüğünden alıntıdır.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Aşkım isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: "Benim aşkım, sevdiğim insan, sevgilim" anlamında kullanılan bir ad.
Sevgi ve bağlılık duygusu. Sanskritçe sev (=özenmek, hizmet etmek; sevmek, zevk almak) sözü Orta Çağda Türkçeye geçmiştir. Bu bağlamda, Kaşgarlı Mahmud, sew (=sevmek) sözünü aktarmaktadır.
Aşkın Yolculuk Hikayesi 🚎 Farsça bir kelime olan 'aşk', yine Farsça bir kelime olan 'Aşeka'dan geliyor. Aşeka 'sarmaşık' demek.
Şu an sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde de en çok kullanılan sevgiliye hitap şekli 'Aşkım'.
(Tekili: Hibb) Mahbublar, sevgililer.
beyzat-ül hıdr. Kapalı, örtülü güzel kadın.
Arapça swd kökünden gelen sawdāˀ سوداء “1. kara şey, 2. kara safra, melankoli, eski tıbba göre insanı oluşturan dört unsurdan biri, 3. akıl dışı arzu, tutku” sözcüğünden alıntıdır.
hanım - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe χānum “hükümdar eşine hitap şekli [1ci tekil kişi iyelik ekiyle]” sözcüğünden evrilmiştir. (Kaynak: Doerfer, Türk. und Mong. Elementen im Neupersisch III §1163.) Bu sözcük Eski Türkçe χān “hükümdar” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Um ekiyle türetilmiştir.
Bu bağlamda aşk kelimesinin eş anlamı olan sözcükler: Sevi. Sevda. Amor.
Arapça ḥḍr kökünden gelen ḥuḍūr حضور “1. hazır olma, mevcut olma, şimdi ve burada olma, 2. yerleşik olma, göçebe olmama, 3. rahat, asayiş” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça ḥyw kökünden gelen ḥayā(t) حياة “1. canlı olma, yaşama, 2. yaşam” sözcüğünden alıntıdır.
İngilizce empathy (en) veya Fransızca empathie (fr) biçiminden Türkçeye girmiştir. Yunanca "'en- (el) (en-)"' ("iç, içine, içinde") ve "'-patheia (el) (-patheia)"' ("duygu, acı, hissetme, algılama"; Yunanca paskhein (el) (paskhein) fiilinin perfekt kökü path- (el) (path-)'tan) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Küçük çocuklara aşkım demekte de sakınca yoktur. Büyüklere gelince, bu ifade ancak karı-koca arasında kullanılabilir.
bir tanem ne demek? Sevgi sözü: canım, ciğerim, tatlım, hayatım.
Buradan görüleceği üzere bir kişiyi ifade eden asıl kelime sevgili dir. İki sevgili birbirleri arasında aşk yaşarlar. Buna istinaden de birbirlerini birbirlerinin aşkı olarak değerlendirirler. Ve birbirlerine sevgilerinin derinliğini göstermek istercesine aşkım diye de hitap ederler.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
Onsra Güney Afrika diline ait olan bir kelimedir ve bugün de hala Güney Afrika'da aktif olarak kullanılan kelimeler arasında yer alır.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri