Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Malzemenin sertliğini gidererek tok bir yapı elde etmek ve iç gerilimleri azaltmak amacıyla menevişleme (temperleme) adı verilen ısıl işlem uygulanmaktadır. Menevişleme işlemi su verilip sertleştirilmiş çeliklerin ötektoid sıcaklığı (723°C) altındaki sıcaklıklarda belirli bir süre ısıtılmasını içerir.
Temperleme sıcaklıkları 150~650 derece arasındadır ve çelik çeşidi ile çeliğin ısıl işlemden sonra hangi gaye ile kullanılacağına bağlıdır. Çeliğin özellikleri temperleme sıcaklığının yükselmesi ile değişir. Yüksek sertlik ve mukavemet başlangıçta çok az etkilenir.
Bunun içinse önce yumurtaya sıcak sıvıdan bir ya da iki kaşık ekleyerek ısıları dengelemeniz gerekli. Ardından yumurta sarısının tamamı sıcak sıvıya ekleyebilirsiniz. İşte bu işleme; temperleme yani ısıyı dengeleme deniyor. Temperleme yapılmadığı sürece, kesilme adı verilen olay gerçekleşiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Düz cam temperleme fırını, kesimi ve işlemesi yapılmış olan camların temperlemesi için kullanılır. Düz cam, reflekte cam ve renkli camların temperlemesi yapılabilir. Cam temperleme maksimum kalitede yapılmaktadır. Birçok farklı ebatlarda modelimiz bulunmaktadır.
Demsa Isıl İşlem - Temperleme
Isıl işlem ile sertleştirilmiş bir çeliği dönüşüm sıcaklığı altında ve yüksek olmayan sıcaklıklarda. (150-650 °C) homojen olarak ısıtılarak uygun bir hızla soğutup gevrekliğini ve kırılganlığını giderip, malzemenin içindeki gerilimlerin alınması işlemidir.
Genellikle metali yumuşatmak için yapılan bir işlemdir. Metalin önce ısıtılması daha sonra yavaş yavaş soğutulması şeklinde gerçekleştirilir. Malzeme genellikle çeliktir, Ac3 +30-50 derece arası ya da Ac1 (723°C) +30 –50 derece ısıtıp sonra yavaş yavaş soğutulmasıyla tavlama işlemi gerçekleşmiş olur.
Menevişleme işlemi; çeliğin alt kritik sıcaklığının altında 700°C sıcaklığa kadar tavlanıp, istenilen belirli bir sıcaklığa kadar soğutulmasıdır. Deneyler göstermiştir ki; karbonlu çelik menevişinde, tav sıcaklığının uygun seçimi sağlanırsa , gerginlikler de o oranda azalmaktadır.
Çikolatanızı, çikolata eritici içerisinde eritin (termostatı 45°C'ye kadar çevirin). Termostatı düşürün (bitter çikolata için ± 31°C'ye veya sütlü çikolata ve beyaz çikolata için ± 29°C'ye) ve hemen ardından, ortam sıcaklığında %5 Callets™ ekleyin.
Temperleme işlemi, bu işleme özel ısıtma sistemleri ile camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır. Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır.
Menevişleme, düşük sıcaklıklarda (A1'in altında), nötür sertleştirme, çift sertleştirme, gaz sementasyon, karbonitrasyon ya da indüksiyon sertleştirme işlemlerinden sonra, istenilen sertlik/tokluk seviyesini yakalamak için yapılan bir ısıl işlemdir.
Bununla birlikte, çikolatanız 62 derece veya üzerine çıkarsa, çikolata yanar. Bu noktada, çikolatanız kurtarılamaz. Beyaz çikolata, sütlü veya bitter çikolataya göre yanmaya karşı daha hassastır, bu nedenle temperleme sırasında ekstra özen ve dikkatle kullanın.
Çikolatanızı benmari veya masa üstü çikolata eriticisi ile 40 ila 45°C arasında bir sıcaklıkta eritin. Erimiş çikolatanın 2/3'ünü mermer tezgahınızın soğuk yüzeyine dökün. ²Palet bıçak veya spatula kullanarak neredeyse sürekli hareket ettirmek suretiyle çikolatanın hareketini koruyun.
Tempermetre 1 adet soğutma hücresi ile 1 adet sıcaklık ölçüm probu bulunan ve elde ettiği sıcaklık/zaman verilerini grafiğe döken basit bir cihaz.
İç yapıda kalın ve sert tane sınırlarının bulunması, çeliklerin talaşlı yöntemle işlenmelerini zorlaştırır. Bu nedenle yumuşatma tavı, ötektoid üstü çeliklere son işlem olarak uygulanmaz.
Çeliklere ısıl işlem uygulanmasının sebebi çeliğin mekanik özelliklerini daha güçlü hale getirmektir. Uygulanan birtakım aşırı derecelerde ısıtma ve soğutma işleminin ardından çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı hale getirilen çelik ile üretilen endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
Çelik malzeme içerisindeki karbon oranına göre, G-S-K eğrisinin 20-50 C° üzerindeki sıcaklık bölgesinde ısıtılması sonucu sertleştirme işlemi yapılır. Austenit yapısı, bozulmaya zaman bulamayacak şekilde hızla soğutularak çeliğin sertleştirme işlemi yapılır.
Temperleme genellikle fazla sertliği azaltmak için sertleştikten sonra yapılır. Tavlama tavlamadan daha düşük bir sıcaklıkta gerçekleşir. Tavlanmış metallerin ocakta veya kum gibi bir malzemede kademeli olarak soğumasını hedefler. Temperlenmiş çelik hemen soğur ve her yerde sıklıkla fark edilir.
Isıtma işlemi ilk olarak fırının istenilen dereceye kadar ısıtılması ile başlar. İstenilen sıcaklığa ulaşan fırına bu kez ısıl işlem uygulanacak olan çelik parça atılır. Çelik parça fırın içinde istenilen sıcaklığa gelene kadar tutulur.
Son uluslararası araştırmalar gösteriyor ki çelik bir yapı elemanının sınır sıcaklığı 550ºC'de sabit olmayıp ısı profili ve yük olarak iki çeşit faktöre göre değişmektedir. Kritik sıcaklık bir yapı elemanının verilen yük seviyesine göre yapı çelik elemanında oluşması beklenen bozulmanın sıcaklığıdır.
Temper gevrekliği, metalürji alanında sıkça kullanılan bir terimdir. Bu terim metalürjik işlemler sonucunda ortaya çıkan malzemelerin, özellikle alaşımlı çeliklerin mekanik özelliklerini etkileyen bir durumdur. Bu terim ise malzemenin düşük sıcaklıklarda yüksek gerilme altında kırılgan hale gelmesi durumunu ifade eder.
Kimyasal cam temperleme nedir? Kimyasal temperleme, camın yüzey sertliğini arttırmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde camdaki sodyum atomlarının yüzeye yakın bölgede potasyum atomları ile yer değiştirmesi sağlanır.
Temperleme Nedir? Temperleme, alaşımın sertliğini azaltarak daha fazla tokluk elde etmek için çelik veya dökme demir gibi demir alaşımlarına uygulanan bir ısıl işlem tekniğidir. Temperleme genellikle, metalin en sert durumuna getirmek için hızlı bir şekilde soğutulması olan söndürme işleminden sonra gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri