➢ Sonraki dönemlerde de Konfüçyanizm Çin'in milli dini olarak kabul edilmiş ve göğe yapılan ibadetlerle ilişkilendirilmiştir. ➢ İmparator da kendisini «Göğün Oğlu» olarak görmektedir. ➢ Konfüçyüs'e ibadet atalara tapınmanın bir uzantısı olarak görülmüştür.
Çin, birçok dinin bir arada bulunduğu bir ülkedir. Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar.
Resmi olarak “ateist” Çin Halk Cumhuriyeti'nin anayasasında yurttaşlara “uygun tüm dini aktiviteler” için “dini inanç özgürlüğünün” garanti edildiği kaydediliyor. Çin devleti resmi olarak 5 dini inancı tanıyor: Budizm, Taoizm, İslam, Katoliklik ve Protestanlık.
Çin'de ortaya çıkmış olan Konfüçyanizm, pek çok Uzak Doğu ülkelerine yayılmış olan bir ahlaki öğreti olarak bilinmektedir. Bu ahlaki öğreti içerisinde pek çok ibadet ve ritüel olduğundan dolayı Konfüçyanizm, bir din çeşidi olarak da tanımlanmaktadır.
Yüce Tanrı olarak devlet dininde ibadet edilmiş, imparator tarafından Gök Tanrı'ya kurbanlar sunulmuştur. Çin'de yaygın olan ve Şang-ti olarak bilinen “Yüce Varlık” inancı Konfüçyüs'te de devam etmiştir. ancak o, bu yüce Varlığı ifade etmek için, daha önce belirttiğimiz “T'ien”i tercih etmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
İslâm inancına göre dinin kaynağı Allah'tır. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem'den son peygamber Hz. Muhammed'e (s.a.v.) kadar bütün peygamberlere gönderilen dinin ortak adı İslâm'dır.
i. (Fr. naturisme < Lat.) Dînî ve sosyal planda tabiatı temel kabul eden görüş: a). Bâzı tabiat unsurlarını (güneş, yıldızlar, ateş vb.) ilâhlaştırarak onlara tapmayı esas alan dînî anlayış.
Konfüçyanizm Çin'de ortaya çıkmış ve birçok Uzak Doğu ülkesine yayılmış olan ahlaki bir öğretidir. Bu öğretide birçok ritüel ve ibadet olduğu için Konfüçyüsçülük, bir din olarak da tanımlanır. Bu dinde tek tanrılı bir inanç sistemi vardır ve Tanrı ''Gök'' olarak nitelendirilir.
VI. yüzyılda Çin'de ortaya çıkmış bir dindir. Adını, kurucusu Konfüçyüs'ten (M.Ö. 551-479) almaktadır. Bu dinde ahlâkî öğretiler ön plândadır Konfüçyüsçülük, Çin halkının iki bin yıl boyunca sürdürdüğü yaşayış tarzını, değerler bütününü, dinî inançlarını ifade etmektedir.
Konfüçyüsçülük, Çin'in milli dinlerinden biridir. İnanç kuralları, kutsal metinleri, bağlıları ve ahlak ilkeleri bakımından Dinler Tarihi açısından bir din olarak kabul edilmektedir. Çin'de San Kiao (Üç Din) denilen üç dinden biridir.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Bu iki örneğin dışında bir de Marksist bir ideolojiyle siyasal yönetimlerini sürdüren Çin, Küba, Venezuela gibi ülkelerde din ve ilgili tüm faaliyetler görünür olan kültürel kısımları dışında tamamen yasaklanmışlardır.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir.
Sosyolog Ariela Keysar ve Juhem Navarro-Rivera'nın ateizm üzerine çok sayıda küresel araştırma incelemesine göre, dünya çapında 450 ila 500 milyon pozitif ateist ve agnostik vardır (dünyanın en fazla ateistine sahip Çin ile beraber (200 milyon ikna olmuş ateist) dünya nüfusunun %7'sine tekabül ediyor).
Taocu Dinler (Çin-Japon Dinleri)
Taoizm, Konfüçyanizm, Şintoizm, Chen Tao, Caodaism, Yiguandao, Chondogyo dinlerini içerir. Doğu Asya'daki Tao kavramı yoğun olarak işlenir.
olan Konfüçyüsçülük, “daha önceki dönemlerden beri Çin'de var olan tabiî dinin üzerine perçinlenmiş olan bir ahlâk sistemi” olarak da tanımlanmıştır2. Konfüçyüsçülük Çin'de Ju Chiao (Bilginlerin Öğretisi) ve K'ung Chiao (Konfüçyüs'ün Öğretisi) diye adlandırılmıştır.
Konfüçyüsçülük (Çince: 儒家; pinyin: Rújiā; lit. 'eğitimcilerin okulu, Konfüçyüs'ün öğretileri') eski bir Çin ahlâkı ve Çin felsefesi sistemi olup başlangıçta bilgin Konfüçyüs'ün öğretilerinden yola çıkarak gelişmiştir. Ağırlığı insan ahlâklı ve iyi amellerdedir.
Çin, Budizm dinine mensuptur. Bunun dışında İslam, Taoizm ve Hristiyanlık, Çin hükümetinin resmen tanıdığı diğer dinler arasında yer alır.
Jainizm, Cainizm veya Caynizm, geleneksel anlamda Jain Dharma (जैन धर्म) olarak bilinen Güney Asya kökenli din ve felsefe.
Konfüçyüs'e ilkbahar ve sonbaharda yapılan ibadet en yüksek rütbeli sivil memur tarafından yönetilirdi. İbadet tütsü, hububat ve şarap sunma ile öküz, koyun vb. hayvanların kurban olarak takdiminden ibaretti. İbadet esnasında ilâhiler söylenir, dinî müzik çalınır ve dans edilirdi.
Hinduizmin tespit edilebilmiş belli bir kurucusu bilinmediği gibi kendine mahsus bir inanç sistemi ve kitabı da yoktur. Hinduizmin temelinde Brahma (Mutlak Varlık) inancı yatmaktadır.
Tengricilik ve ya Tengrizm, Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır. Tengri, bugünkü Türkçedeki Tanrı sözcüğünün eski söyleniş şeklidir.
Orta Asya'daki en eski Türk topluluklarının inanç sistemleri atalar kültü, tabiat kültleri ve Gök Tanrı kültü olmak üzere üçlü bir din anlayışından oluşmaktadır. Bunlardan atalar kültünün çeşitli eski Türk zümreleri arasında en köklü ve en eski inançlardan birisi olduğu söylenebilir.
İslamiyet öncesinde Türklerde görülen inanç sistemleri ve dinler ; Gök Tanrı İnancı (Tengricilik), Totemizm, Şamanizm, Natürizm (Doğalar Kültü – Tabiat Varlıklarına İnanma) ve Animizm (Atalar Kültü), Budizm, Manihaizm, Hıristiyanlık, Musevilik ve İslamiyet'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri