Bunun dışında ev ve endüstriyel tip fırınların kapaklarında, cam masa ve sehpalarda, cam tabak ve pişirme tepsilerinde de kullanılmaktadır. Temperli camlar en az 3 milimetre kalınlığında olmak üzere, kullanılacağı ürüne göre yaklaşık 20 milimetreye kadar farklı kalınlıklarda üretilebilmektedir.
Kullanım alanına temperli camların ölçüleri değişkenlik göstermektedir. Standart 3 mm kalınlık ölçüsünde minimum ebat 300×400 mm, maximum ebat ise 1000×2000 milimetredir. Çapak olarak bilinen 4-12 mm kalınlıkta minimum ebat 180×350 mm iken maximum ebat 2400×3500 milimetredir.
Klasik renksiz camlardır. Kalınlıkları 3 mm den başlayarak sırasıyla 4mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 19mm olarak bulunmaktadır. Erimiş hale bulunan camın kalay üzerinde yüzdürülmesi ile üretilmektedir.
Daha basit ve anlaşılır yöntem, temperli camın yüzeyine ellerinizle dokunmaktır. Temperli camın düzlüğü sıradan camdan daha kötü olacaktır, temperli cam engebeli bir his verecektir. İki büyük temperli cam parçasını bir araya getirirseniz radyan daha belirgin olacaktır.
Ara boşluk genişliğine bağlı olarak ısıcam ünitesinin yalıtım değeri değişirimi?: Isıcam sistemleri S veya ısıcam sistemleri K ile daha iyi ısı yalıtımı sağlamak için ünite ara boşluğunu 12 mm veya 16mm tercih etmek uygundur.Daha dar ara boşluklu ünitelerde ısı yalıtım performansı azalmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Genel olarak, cam balkonlarda kullanılan camların kalınlığı 8 mm ile 12 mm arasında değişebilir.
Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır. Böylece cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir. Tam Temperli cam ile aynı fırında üretilmektedir. Daha az soğutulduğundan dolayı yüzey gerilimi azdır.
Temperli camlar, eşit kalınlıktaki normal camlara göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır. Isıya dayanıklılığı da normal camlara göre daha fazladır. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde küçük parçalara ayrılması nedeniyle kullanıcıların yaralanmasına neden olmayan Emniyet Camı sınıfında bir üründür.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8mm gibi farklı seçeneklerde üretilebilmektedir. En çok kullanılan seçenek ise genellikle 5 mm olanıdır. Tabi bu kişiden kişiye ve kullanıulacak ortamlara göre değişiklik gösterebilir.
Cam kalınlığı ölçer esas olarak camın kalınlığını ve ara hava tabakasının kalınlığını ölçmek için kullanılır. Lazer yansıma prensibi kullanılarak, camın ve hava ara katmanının kalınlığı camın bir tarafına yerleştirilerek ölçülebilir, bu özellikle kumpas gibi aletlerin ölçülmesinin zor olduğu yerler için uygundur.
Cam ölçüleri, 1. cam kalınlığı + ara boşluk + 2. cam kalınlığı şeklinde verilir. Örneğin 4 + 12 + 4 mm bir camın 1. cam kalınlığı 4 mm, iki cam arasındaki boşluk 12 mm, 2. cam kalınlığı ise 4 mm anlamına gelmektedir. Ara boşluklar yaygın olarak 12 mm yada 16 mm dir.
Isıtılan cam düz bir mekana yerleştirilmesinin ardından camın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi beklenir. Ardından da eldiven ve gözlük takılarak camın kesilmesi işlemine başlanır. Cam kesici belirlenen şekil cam üzerine çizilir. Ardından düz zeminde elle bastırılarak kesilen kısımların ayrılması sağlanır.
Temperli cam söylediğimiz gibi kırılmaz değildir. Göreceli olarak daha dayanıklıdır ve güvenlidir. Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
Temperli cam, lamine cama göre birkaç kat daha güçlüdür ve kırılma olasılığı daha düşüktür, normal düz cama göre yaklaşık 250-300 kat daha güçlüdür. Temperli cam lamine cama göre fiyat olarak daha yüksek olabilir bunun nedeni daha çok işlem görmesi ve sağlamlığıdır.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
Elbette ki temperli camlar da kırılabilir. Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir.
Görüldüğü üzere bu tarz camların etkili bir düzeyde kullanım alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı da temperli kırılmaz camlar her zaman tercih edilmektedir. Cep telefonu ekranı dayanıksız olduğu için en ufak darbede ya kırılır ya da çizilir.
6mm delikli Cam inci boncuk. Paketinde 1 kilo vardır.
Isıcam üreten pek çok firma çeşitli ihtiyaçlara göre farklı cam kalınlıklarında camlar üretmektedir. Isıcamlı cam balkonlar için ideal cam kalınlığı 12-14mm olarak belirlenmiştir.
Birinci neden ısıcamlı katlanır cam balkon sistemi 4 + 22 + 4 milim temperli Camlardan oluşur. Bu ne demek biliyor musunuz Çift cam demektir evlerinizin penceresinde kullandığınız çift camlardan oluşur Üstelik bunun temperli halidir daha sağlamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri