Temperli cam, bir tür güvenlik camı'dır. Orijinal camın, mukavemetini arttırmak için termal olarak işlenir, bu da çoğu uygulama için sıklıkla ihtiyaç duyulan daha güçlü ve daha güvenli bir cam formunu oluşturur.
Temperleme işlemi detaylı ve tekrarlı işlemler olduğu için cam kenarları pürüzsüz olur, diğer camlar gibi pürüzlü ve keskin olmaz. Camın küçük bir noktasına kesici bir aletle çizik atılır eğer beyaz ve net bir çizgi oluyorsa cam temperli camdır.
Temperli camların en önemli özelliklerinden biri bilinen sıradan camlara oranla en az 4 – 5 kat daha yüksek oranda dayanıklı olmasıdır. Ayrıca temperli camlar kırıldıklarında hiçbir zaman ufak tefek parçalara ayrılmaz. Sahip olduğu bu özelliği sayesinde pek çok yaralanma gibi durumun da önüne geçer.
Standart camlara göre tam olarak 5-6 kat daha fazla dayanıklı olan temperli camlar, kırıldığında da çevreye zarar vermez. Bundan dolayı da temperli camların her zaman güvenli camlar olarak tanımlanması da mümkün olur. Temperli camların bir diğer adı güvenli camlardır.
Çünkü katlanır ve sürme cam sistemlerinde genel olarak temperli camlar bulunuyor. Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor.
İlgili 39 soru bulundu
· temperli camlarda kendiliğinden patlama yaşanabilir. · Bu üreticiden kaynaklı bir kusur değildir. · Kendiliğinden patlamaya neden olan olgu cam hammaddesi içinde bulunan nikel sülfit parçacıklarıdır.
Temperli camlar, çeşitli amaçlarla kullanılabilen güçlü, dayanıklı ve çizilmeye karşı dayanıklı bir cam türüdür.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur.
Kullanım alanına temperli camların ölçüleri değişkenlik göstermektedir. Standart 3 mm kalınlık ölçüsünde minimum ebat 300×400 mm, maximum ebat ise 1000×2000 milimetredir. Çapak olarak bilinen 4-12 mm kalınlıkta minimum ebat 180×350 mm iken maximum ebat 2400×3500 milimetredir.
Temperli cam, ısı dayanıklılığı yönünden normal camlardan farklı olması sebebiyle fırın camlarında da kullanılmaktadır. Fırın yüksek ısılara çıktığında bile herhangi bir zarar görmeyen bu cam, kullanıldığı alanlarda insanlara büyük katkı sağlamaktadır.
Aracımız da orijinal ve yan sanayi camların arasında düşündüğümüzün aksine görüşte ve görünürde herhangi bir farklılık yoktur. Orijinal cam dediğimiz ürünlerde yan sanayi ile kıyasladığımızda tek farkın logo olmasıdır. Orijinal camlarda kullandığımız aracın kendine ait logosu kullanılmaktadır.
Duşakabin camı olarak da kullanılabilen temperli cam, güvenlik camı olarak da bilinir. Böyle adlandırılmasının en önemli nedeni dayanıklı ve güvenli olmasıdır. Çünkü bu camlar, imal edilmeleri sırasında özel işlemlerden geçiriliyor. Öncelikli olarak 600-650 derece arasında aniden ısıtılarak soğutulur.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Temperli kırılmaz cam, güçlendirilmiş camdır. Normal camlara göre daha dayanıklıdır. Camın erime sıcaklığına yakın derecede ısıtıldıktan sonra aniden soğutulmasıyla elde edilir. Bu da camın kırılmaz ve ısıya dayanıklı olmasını sağlar.
Buzlu Camlar – CAMEX. Saydamlığı giderilmiş cam türü olan buzlu camın bir yüzü özel özdekle donuklaştırılmıştır. Ayrıca kimyasal ya da mekanik işlemlerle donuklaştırılmış cama denir.
Tempered glass ("temperli cam") koruyucular ise daha iyi bir koruma isteyenlere hitap ediyor. Fiyatları son dönemde oldukça düşen bu koruyucular, çiziklere ve düşmelere karşı daha yüksek bir dayanıklılık sunuyor. Dezavantajları ise, kalın olmaları ve ekran üzerinde bazen kaba görünmeleri.
Evet; her cam gibi temperli cam da kırılabilir veya diğer tabirle patlayabilir. Temperli camlar kırılma esnasında binlerce parçaya ayrılarak, canlıları korur. Her camın kırılma özelliği vardır. Önemli olan 8 mm düz cama göre 8 mm temperli camın ne kadar dayanıklı olduğudur.
Nano Camlar aslında gerçek kırılmaz camlardır. Çünkü standart temperli camlar darbe ve şok anında kırılırlar. Nano cama göre daha uygun fiyatlı oldukları için, kırıldıklarında değiştirilirler. Ancak Nano camlar ekstra mukavemet sağlamak üzere üretildiği için elastik yapısı sayesinde kırılmazlar.
Temperli camlar sonradan hiç bir şekilde kesilemez ve dolayısı ile de sonradan delik açılamaz.
Temperli cam ekran koruyucular adi ustunde temperli cam malzemeden yapiliyor ve kalindirlar. Ikisinin de sertlik derecesi 9H olarak geciyor. Ekran koruyucu taktiginda home tusu gomulmesin ve kenarlari kalkik olmasin istiyorsan, nano glass olanlardan almani tavsiye ederim.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri