Ukrayna 5,1 milyon ton ve Rusya 3,1 milyon ton olmak üzere, iki ülke de 2021'de dünyanın en çok ayçiçeği yağı ihraç eden ülkeleriydi. Şu anda anlaşılıyor ki Rusya'nın ayçiçek yağının bir kısmı Ukrayna tohumlarından üretiliyor.
Ayçiçeği Üretimine Göre Ülkeler. Ukrayna, yılda 14.165.170 ton üretim ile dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisidir. Rusya Federasyonu 12.755.725 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor.
Rusya'nın Yisk limanından çıkış yapan 6 bin 99 ton ay çiçek yağı yüklü Lilac isimli yük gemisi, Kerç kanalını geçerek İstanbul Boğazına ulaştı. İstanbul Boğazı'ndan geçişini tamamlayan yük gemisi, Mersin'e gitmek üzere Marmara Denizi'ne açıldı.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Rusya'nın Yisk Limanı'ndan 9 Mart'ta çıkış yapan 6 bin 99 ton ayçiçek yağı yüklü Lilac isimli gemi dün sabah Mersin Limanına ulaştı ve yükünü teslim etti.
İlgili 29 soru bulundu
Marketlerde 2 adetten fazla 5 litrelik yağ satış yapılmazken, markasına ve markete göre fiyatları 139 ile 180 lira arasında satışa sunuluyor.
%100 ayçiçek yağı olan Biryağ, Trakya Bölgesi'nde özel olarak yetiştirilen ayçiçeklerinden üretiliyor.
Türkiye'de sıvı yağ sektöründe iki güçlü grup var. Biri pazarın yüzde 23'üne hâkim olan Suudi Arabistanlı, diğeri ise ABD'li firma. Yağ pazarını elinde tutan yabancı gruplar, market ve bakkallara baskıyla zam yaptırıyor.
Ülkemizde üretilen bitkisel yağların %50'si de ayçiçeğinden elde edilmektedir. Türkiye, son 10 yılın ortalamasına göre 1,5 milyon tonluk ayçiçeği üretimi ile son on yıllık ortalaması 36 milyon ton olan dünya ayçiçeği üretiminin %4'ten fazlasını gerçekleştirmektedir.
Ayçiçeği ithalatında Rusya'nın payı yüzde 51
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirdi.
Rus hükümeti Aralık 2020'de aldığı kararla 1 kilogram şekerin satış fiyatını 46 ruble, 1 litre ayçiçek yağının satış fiyatını ise 95 ila 110 ruble arasında sınırlandırmıştı. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından martta yapılan açıklamada, tavan fiyat uygulamasının enflasyona olumlu yansıdığı belirtilmişti.
Türkiye yağ ithalatının yüzde 70'i Rusya ve Ukrayna'dan
Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, bu ithalatı da ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor.
Türkiye ham yağ ihtiyacının yüzde 50'si ayçiçeğinden karşılanıyor. Ham yağ açısından ayçiçeği çok önemli bir üründür. Dünyada yıllık ortalama 26 milyon hektar alandan 42.5 milyon ton ham yağ üretiliyor."
Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biri olup, Türkiye'de genelde yağlık olarak yetiştirilir. Yağlık olarak ekiminin % 70'inden fazlası Trakya ve Marmara bölgesindedir.
Türkiye'nin yıllık yağ tüketiminin yaklaşık 1 milyon 350 bin ton civarında olduğunu belirten İdin, "Türkiye'de yıllık yağ tüketiminin 450 bin tonu Rusya'dan ithal ediliyor.
Çünkü, ayçiçeği ununun vergisi yüzde 13.5 olduğu için, daha az vergi ödenerek yağ ithal ediliyor. Aynı şekilde yüzde 9 yağ içeren küspe ithal ediliyor.
Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Türkiye'de ayçiçek yağı en ucuz yerde 5 litresi 85.01 TL'ye satılırken, inanmayacaksınız ama Avrupa'daki fiyatlar bunun yarısından bile az! Almanya'da ayçiçek yağının litresi sadece 0.75 Euro. Yani, 75 cent veya yaklaşık 6.3 Lira. Almanya'da 5 litrelik ayçiçek yağını 3.25 Euro'dan (yaklaşık 28 TL) almak mümkün.
Türkiye'de perakende sıvıyağ sektörünün lider ve en bilinen markası Yudum, 2008 yılından bu yana gıda sektöründe 15 farklı ülkede yaygın olarak faaliyet gösteren Savola Gıda San. Ve Tic.A.Ş.'nin bünyesinde yer almaktadır. Yudum İstanbul'daki ilk üretim tesisini 1974 yılında Ayvalık'a taşımıştır.
Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine başlattığı boykot kararına Türkiye'de Yudum ve Sırma'nın da sahibi Savola Group bünyesinde olan Herfy şirketi de dahil oldu. Söz konusu firma Türkiye'de Yudum, Sırma, Egemden, Brillo, Cielo ve Afia markaları altında yağ üretimi yapıyor.
BUNGE GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Orkide Yağları; ülkemizde sıvı yağ, zeytinyağı, margarin, ev dışı tüketim ve pastacılık yağları ile endüstriyel yağ ürünlerinin tümünü üreten olarak ülkemizin yerli ve milli bir markasıdır.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda İstanbul'da gözaltına alınan Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay'ın sahibi olduğu Küçükbay Yağ San. A.Ş., İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 106'ncı sırada yer almıştı.
Besler Gıda, uluslararası kalite standartları ışığında yapılandırdığı üç tesisinde Tüketici kategorisi altında Bizim Yağ, Teremyağ, Luna başta olmak üzere toplam 33 marka ve 447 SKU üretimi gerçekleştirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri