Hadis metninde bir kelimenin yanlışlığına veya bir
Bir hadisin aradaki râviler atlanarak ilk kaynağına nisbet edilmesi, diğer bir ifadeyle hadisin muallak olarak rivayet edilmesi halinde o hadisin güvenilir olmadığı kanaati uyanır. Bunu ortadan kaldırmak ve sözün nisbet edildiği şahsa ait olduğunda hiçbir şüphe bulunmadığını göstermek üzere cezm sîgası kullanılır.
Peygamber'e veya bir sahâbî yahut bir tâbiîye isnat edilen hadis demektir. Hadisi bu şekilde rivayet etmeye ta'lik adı verilir. Bir yazıda ayrı yazılması gereken harflerin birbirine karıştırılmasına, dişli harflerin dişlerinin belirtilmemiş olmasına da muallak denilmiştir.
Dinî konularda delil olarak kullanılan makbul hadis çeşidi. Sözlükte “güzel olmak” anlamına gelen hüsn kökünden türemiş bir isim olup “iyi, güzel” demektir.
Sözlükte “bir şeyin kusurunu gizlemek” anlamındaki tedlîs terim olarak “râvinin, görüşmediği ya da görüştüğü halde kendisinden hadis işitmediği hocasından işittiği zannını uyandıracak biçimde rivayette bulunması” demektir. Tedlîs yapan râviye müdellis, tedlîsle rivayet edilen hadise müdelles denir.
İlgili 21 soru bulundu
Şedde işareti harfin üzerine küçük bir şekilde yazılmaktadır. Bir harfin üzerinde Şedde işareti bulunduğu durumlarda o harfin şeddeli bir biçimde okunması gerektiğini söylemek mümkündür. Üzerinde şedde bulunan harfin ilk sesi cezimli olarak okunurken ikinci sesin ise harekeli bir şekilde okunması gerekir.
Râvinin güvenilir olduğunu ifade eden hadis terimi. Adâlet ve zabt vasıflarına sahip râviler hakkında kullanılan ta'dîl lafızlarından biridir.
Uzun bir hadisin belli bir kısmını alıp rivayet etme anlamında bir terim. Sözlükte “bölmek, parçalamak” anlamına gelen taktî' kelimesi, hadis terimi olarak birkaç konuyu içeren bir hadisin sadece ihtiyaç duyulan kısmını almayı veya bir kısmını bir yerde, diğer kısmını aynı senedle başka bir yerde nakletmeyi ifade eder.
Sözlükte “çıkmasını sağlama, çekip çıkarma” anlamındaki tahrîc fıkıh literatüründe naklî şer'î delillerin yanı sıra mezhep birikimini de kaynak kabul eden fıkhî bilgi elde etme sürecini belirtmek için kullanılır.
Haddesenâ. Hocanın (şeyhin) ağzından bizzat duyularak (semâ yoluyla) öğrenilen hadislerin başkasına rivayeti sırasında en çok, "Bize rivayet etti" anlamındaki bu lafız kullanılmıştır. Hocadan hadisi tek başına duyan kimse edâ sırasında bu sîgayı tekil şekliyle "haddesenî" diye söyler.
Buhari'deki hadis sayısı 7124, İbn Mace'deki hadis sayısı 4341, Nesai'deki hadis sayısı 5758, Tirmizi'deki hadis sayısı 3953 civarındadır.
İlelü'l-hadis, hadislerin illetleri manasına gelir. Dirayetü'l-hadis ilminin bir nev'î olarak tetkik edilen ilelü'l-hadis ilmi, herkesin anlamayacağı ve açıkça görülmeyen, illet denilen gizli kusurları konu olarak alan, bunları inceleyen ilmidir.
Sözlükte “doğru söylemek” anlamındaki sıdk kökünden türeyen ve “son derece doğru sözlü kimse” mânasına gelen sadûk kelimesi hadis terimi olarak râvinin genellikle güvenilir, bazan da zayıf olduğunu ifade eder.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre hadislerin lafızları Peygamber'e, mâna ve mefhumu Allah'a aittir.
“Cemî” çoğul olması, “müennes” dişil özellik taşıması ve “sâlim” kurallı olması yani hepsinin sonunda elif-tâ bulunması anlamına gelir. - Üçüncü grupta yer alan kelimeler de çoğul yapılar olmasına rağmen yapısal olarak ortak yönleri bulunmamaktadır.
Cezm harekesini harfin üzerine koyacağımız küçük bir yuvarlakla gösteririz. Arapçada aynı iki harf bir araya geldiğinde iki defa yazılmaz, tek harf olarak yazılır ve üzerine bir işaret (hareke) konur. ŞEDDE'Yİ TANIYALIM! İki harfi, tek harf olarak yazmayı ve iki defa okunmasını sağlayan bu harekeye «şedde» adı verilir.
Şedde kelimesi Türkçede "Arap alfabesinde bir sessiz harfin çift telaffuz edileceğini gösteren işaret" anlamına gelir.
Böyle bir araştırma sonucu râvî dürüst, kötülüklerden uzak, İslam dininin emirlerine bağlı, yasaklarından kaçınan bir kimse ise adaleti tesbit edilmiş olur. Buna ta'dil adı verilir. Eğer yalan söyleyen hafıza bakımından zayıf, dini emirlerde kusurlu ise, cerh edilmiş demektir ki böyle râvîlere mecrûh denir.
Hadisin Yapısı:
1-Sened: Biri diğerinden olmak ve nakletmek suretiyle hadisi rivayet eden kişilerin Rasulullah'a kadar sayıldığı kısımdır. Hadis rivayet edenlere ravi, bu işe rivayet, rivayet ettikleri hadise de mervi denilmektedir.
Tavsif, muayyen bir hukukî müessesenin, bir hukukî münasebetin mahiyetini, hukukî sıfatını tayin etmek demektir.
Tevatürle sabit olan Kur'an ve mütevatir hadisin inkarı dinden çıkma sebebidir. Ancak, tevatürle sabit olmayan sahih hadisin inkarı ise haber-i vahid olması yönünden küfrü gerektirmese de sünnetin bütünlüğü göz önüne alındığında fasıklık ve bid'at olarak değerlendirilir.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
TİRMİZİ KİMDİR? En güvenilir hadis kaynaklarından biri olan Tirmizi, 824 yılında bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz'de doğdu. Kendisinin belirttiğine göre Merv'den gelip Tirmiz'e yerleşen bir aileye mensuptur.
Genellikle hadisin semâ yoluyla rivayet edildiğini belirten terim. Sözlükte “bildirmek, haber vermek, anlatmak, nakletmek” anlamındaki tahdîs kelimesi terim olarak muteber bir yolla hadis nakletmeyi, özellikle de hocanın bizzat kendisinden semâ yoluyla alınan hadisi rivayet etmeyi ifade eder.
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri