Her peygamberin görevi, kendisine Cebrail ile ulaştırılan vahyi, insanlara eksiksiz bir şekilde ulaştırmaktır. İslam literatüründe bu görev, tebliğ olarak nitelendirilir. Temsil ise, peygamberlerin dinin gerekliliklerini insanlara bizzat yaşayarak göstermesidir.
Muhammed'in (s.a.v) görevlerinden biri de temsil görevidir. Yani insan için dini ve sosyal yaşantının nasıl olması gerektiğini kendi hayatıyla göstermesidir.
Cevap: Temsil : Hz. Muhammed'in Allah tarafından belirtilmiş olan hükümleri eksiksiz şekilde uygulaması ve İslam dinini temsil etmesidir.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir. Ayrıca Hz. Peygamber'in (s.a.v.) savaşlarda yapmış olduğu işler de fiilî sünnete girer.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Peygamberlerin en önemli görevleri arasında Tanrı'dan almış oldukları emirleri insanlara bildirmektir. İnsanlara emirleri tebliğ eden peygamberler böylece insanları doğru yola sevk ederler. Tanrı'nın emir ve yasaklarını insanlara iletirler. Peygamberlerin bir diğer görevi ise insanlara dine davet etmektir.
Son indirilense, Hazreti Muhammed (s.a.v) peygambere indirilen Kur'an-ı Kerim'dir. İndirilen kutsal kitap sayısına göre dört büyük peygamber Hz. Davut,Hz.Musa,Hz.İsa ve Hz. Muhammed(s.a.v)dir.
Namaz ibadeti Hz. Peygamber'den (s.a.s.) önce de var mıydı? Kur'ân'da Hz. Muhammed'den (s.a.s.) önceki peygamberlerin de namaz ibadetiyle mükellef kılındıkları belirtilmektedir (el-Bakara, 2/83; Yûnus, 10/87; Hûd, 11/87; İbrâhim, 14/37, 40; Meryem, 19/30-31, 54-55; Tâhâ, 20/14; el-Enbiyâ, 21/72-73; Lokmân, 31/17).
abdest almayı ve namaz kılmayı öğretmiştir. Peygamberimizle birlikte Hz. Hatice validemiz namaza başlamıştır.
Başsız insan olmadığı gibi, namazsız da, din olmaz. Hz. Peygamber (asm), cemâati terkedenleri şöyle yermektedir: "Vallahi içimden öyle arzu ediyorum ki, namaza durulmasını emredeyim de ikâme edilsin, sonra bir adama emredeyim halka namaz kıldırsın.
Temsil, iki şey arasındaki benzerliğe dayanıp birisi hakkında verilen bir hükmü, diğeri hakkında da vermektir veya bilinmeyen çıplak bir hakikati, ona benzeyen başka bir şeyle kıyaslamak ve o mücerret hakikati bu vesileyle idrak ettirmek demektir.
Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim.
Temsil: Peygamberlerin Allah tarafından insanların nasıl yaşaması ve nasıl davranması gerektiği ile ilgili hükümleri eksiksiz şekilde hayatlarına uygulamasıdır. Tebliğ: Peygamberlerin Allah tarafından kendisine insanlara iletmesi için gönderilmiş olan hükümleri yani vahiyleri insanlara iletilmesidir.
Muhammed (sav) şöyle buyurdu: ALLAH'ü Teala hak üzere 313 rasul müjdeleyici ve uyarıcı göndermiştir.
Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir. Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir. Ancak bu peygamberlerden 25'inin ismi Kur'an'da yer almaktadır.
İslam inancında peygamberlere esas olan toplamda 5 sıfat bulunmaktadır. Bu sıfatlar; emanet, ismet, fetanet, sıdk ve tebliğ olarak sıralanmaktadır.
Muhammed, yaklaşık üç yıl kadar devam eden bir süre içerisinde gerek evinde, gerek ıssız dağ eteklerinde, tenha olan öğle vaktinde, Harem'de namaz kılmış, bazen de Hz. Ali ile birlikte Mekke dışındaki vadilerde akşam namazını kıldığına dair rivayetler bulunmaktadır.
Adem ibadet eder miydi; mesela namaz kılar mıydı? Değerli kardeşimiz, Her peygamber gibi, Hz. Âdem aleyhisselam da ibadet ederdi, namaz kılardı.
Vahyin başlangıç döneminde -bazı kaynaklara göre Müddessir suresinin 1-3. ayetleri nazil olunca- Hz. Cebrail, Hz. Peygamber'i (asm) Mekke'nin yakınlarındaki bir vadiye götürmüş, orada fışkıran su ile önce kendisi, sonra Resûl-i Ekrem abdest almış, ardından Resulullah'a namaz kıldırmıştır.
İdris hakkında salihli, sabreden ve sadık bir peygamber olarak bahsedilmektedir. Göklerde 4. katta peygamber efendimiz ile birlikte görüştüğü rivayet edilmektedir. Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir.
Muhammed (Arapça: مُحَمَّد, Arapça telaffuz: [muħammad]; y. 570 – 8 Haziran 632), dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir.
Süleyman, İslam dinine göre en güçlü peygamberlerden biridir. Yaşamı boyunca insanları İslam'a davet etmiş, onlara Allah'ın birliğini ve tekliğini, cennet ve cehennemi anlatmıştır. Cinlere hükmeden tek peygamber olan Hz. Süleyman, İsrailiyat'a göre 53 yıl, İslami kaynaklara göre 500 yıl yaşamıştır.
Peygamberlerin masum ve ismet sıfatına haiz olmaları, Allah'ın muhafaza etmesi iledir. Yoksa nefislerinin olmayışından dolayı değildir. Onlar numune-i iktida ve rehber şahsiyetler olduğu için, Allah onları muhafaza ediyor.
Terim anlamı olarak tebliğ: Allah'ın emirlerini ve yasaklarını herhangi bir ekleme ve çıkarma yapmadan olduğu gibi insanlara ulaştırmaya, bildirmeye ve açıklamaya denir (Lakkânî, 1955: 180-181; Gölcük-Toprak, 1988: 283; Bahçeci, 1977: 281-284). Peygamberlerin en önemli görevi “tebliğ”dir.
Peygamber (sa) sadece Allah'ın emirlerini yerine getiren bir memurdur. Allah ne buyurmuşsa o onu yapmıştır. “Şâri”, kanun koyucu demektir ve hakiki anlamda Şâri' sadece Allah'tır. Bununla beraber fıkıh kitaplarında şeriatı duyuran, açıklayan anlamında Resûlüllah'a da şâri' dendiğini görürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri