Anayasanın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer almaktadır.
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
Velinin bir dilekçe ile okul müdürlüğüne başvurması gerekiyor. Birçok idare mahkemesi kararı var. Talep halinde muaf tutuluyorsunuz.
LİSELERDE 34 SAAT ZORUNLU DİN DERSİ: Liselere gelince olay biraz daha büyüyor.
İlgili 29 soru bulundu
Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
2017'de yapılan değişiklikle ortaokullarda ve liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatleri iki ders saati olarak belirlenip bazı temel derslerin saatleri düşürülürken haftada en az iki saat "din dersi" verilmesi zorunlu tutulmuştu.
1982 Anayasasının 24. maddesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve liselerde okutulan zorunlu dersler arasında yer alır hükmünü içermektedir. Bu uygulama günümüzde de devam etmektedir. Bazı çevreler bunun laikliğe aykırı olduğunu ileri sürerek seçmeli ders olarak okutulmasını uygun görmektedirler.
b) İşitme ve konuşma engelli olduklarını, Sağlık Kurulu Raporuyla belgelendirenler yabancı dil dersinden, c) Müslümanlıktan başka diğer dinlere mensup olanlar, beyanlarına göre isterlerse "Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi" dersinden, muaf tutulurlar.
Toplamda 18 AKTS krediden fazla talepte bulunması durumunda önce YÖK Zorunlu Derslerin muafiyet işlemi yapılır. 8) Öğrenci YÖK Zorunlu Dersler dışındaki derslerden en fazla 6 ders için muafiyet talebinde bulunabilir. 6 dersten fazla muafiyet talep eden öğrencinin muafiyet başvurusu değerlendirilmez.
İlköğretimde din dersleri 4. sınıfta ve haftada iki saat olarak başlamaktadır. Lisede ise haftalık ders saati bir' e düşmektedir.
İdareci şifresi ile e-okul sistemine girilerek; e-okul → hızlı not girişi → öğrencinin bulunduğu sınıf → öğrenci (muaf olan öğrenci seçilerek) → yabancı dil muaf (√) işaretine tıklanarak muafiyet kaldırılır.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim döneminde uyguladığı programa göre din derslerinin sayısı artırıldı. 16 saate çıkarılan din eğitimi ile birlikte sanat, spor gibi dersler de kaldırıldı ya da azaltıldı.
Ayrıca “Din Dersi” 1927'de ortaokulların, 1930'da ise ilkokulların programlarından kaldırıldı. 1930 ilkokul programına göre, sadece beşinci sınıf öğrencileri, velilerinin talepte bulunması halinde, program dışı olarak, haftada yarım saat verilecek Din Dersi'ne devam edebildi.
O halde 24. maddedeki zorunlu din dersine ilişkin cümle rahatlıkla şu şekilde anlaşılabilir: “İlköğretim ve lise düzeyinde din dersinin müfredatta bulunması zorunludur. Devlet, öğrencinin velisi aksi yönde irade beyanında bulunmadığı sürece tüm öğrenciler bu dersi vermekle yükümlüdür.”
İstanbul'da bir ortaokulda velilerin 'Hz. Muhammed' in Hayatı' ve 'Kuran-ı Kerim' derslerini seçmemesine rağmen, okul yönetimi tarafından “Bütün veliler böyle seçim yaptı” denilerek, zorunlu hale getirildi. Böylece iki saatlik zorunlu din dersi, altı saate çıkarılmış oldu.
Bir öğrenci bir dersten muaf ise o derse girmesine gerek yoktur. Dersten muaf olmak demek o dersin zorunluluğu olmadığı göstermektedir. Öğrenciler isterler ise muaf oldukları dersleri tekrar alabilmektedir. Eğer muaf oldukları dersi alırlar ise derse girmek ve sınava girmek zorundadırlar.
Sınavsız 2. Üniversite başvurusunu mezun olarak yapanlar, “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi”, “Türk Dili” ve “Yabancı Dil” derslerinden doğrudan muaf sayılacaklardır. Bunların dışındaki dersler için muafiyet talebinde bulunulamayacaktır.
Muafiyet işlemi yapılacak dersler, Öğrenci Otomasyonu Ders Durum Panelinde MU harf notuyla gösterilecektir. İtiraz talebi reddedilen dersler için ayrıca bir işlem yapılmayacak olup başvuru/itiraz sonuçlarını takip etmek öğrencinin sorumluluğundadır.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANMAK ÜZERE ANADOLU LİSELERİNDE OKUTULAN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMİŞTİR. Buna göre; İkinci Yabancı dil oarak okutulan Almanca dersi zorunlu ders olmaktan çıkarılmıştır.
a. Mezhebe/dine dayalı din öğretimi yaklaşımını uygulayan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Portekiz. Bu ülkelerden, Portekiz hariç hepsinde, öğrenci ya din dersini ya da alternatif bir dersi almak zorundadır.
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
Buna göre ortaokullardaki öğrencilere, “insan, toplum ve bilim”, “din, ahlak ve değerler” ile “kültür, sanat ve spor” seçmeli ders gruplarının her birinden en az bir ders seçilmesi zorunlu tutuldu. Buna göre öğrenciler, zorunlu din derslerinin yanında, seçmeli din derslerini de almak zorunda kalacak.
BİRİNCİ BÖLÜM. (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.
Avrupa'da din eğitimi
Avusturya, İngiltere, Danimarka, İrlanda, İzlanda, Kıbrıs, Liechtenstein, Malta, Monako, San Marino ve Türkiye gibi ülkelerde din dersi aynı şekilde zorunludur ancak öğrenciler belli koşullarda din dersinden muaf tutulmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri