Mikrofiber bir beze az miktarda çizik giderici bileşik uygulayın ve ardından metal damarı yönünde çalışarak çiziğin üzerine çok nazikçe ileri geri sürün. Çizik parlayana kadar devam edin. Herhangi bir bileşik kalıntısını gidermek için yüzeyi yeni, çok az nemli bir mikrofiber bezle hafifçe silin.
Granit rengi ve cinsi, yüzeyde oluşan bir çatlak derinliği ve boyutuna göre; tamir ve onarım için granit yapıştırıcıları (akemi) kullanılabilir. Çatlak derin değilse (çiziğin bir tık üstü), granit yapıştırıcısı veya epoksi tek başına rahatlıkla kullanılabilir.
Metal yüzeylerde oluşan çizikleri tırnak tamponu ile giderebilirsiniz. Diş macunu diyip geçmeyin! Çizik oluşan bölgeye yumuşak bir fırçayla diş macunu sürün ve nemli bir bezle fazla kalıntıları temizleyin. Plastik yüzeylerde oluşan çizikler fön makinesiyle giderilemez ama gizlenebilir.
Hafif çizikleri gidermek için, beyaz bir diş macunu kullanılabilir. Diş macunu, hafifçe nemli bir bezle cam ankastrenin üzerine uygulanır ve dairesel hareketlerle ovulur. Daha sonra, cam yüzeyi duru su ile iyice durulanır ve kurumaya bırakılır.
Sert ovma teli ile ovarak temizlenen çelik tencereler çizilir ve özelliğini yitirir. Daha önemlisi sağlığınız için ciddi tehlikeler oluşturur. Çelik tencereler zamanla kararır.
İlgili 30 soru bulundu
Nedeni, tencerelerinizi temizlerken yaptığınız yanlışlardır. Sert ovma teli ile ovarak temizlenen çelik tencereler çizilir ve özelliğini yitirir. Daha önemlisi sağlığınız için ciddi tehlikeler oluşturur. Çelik tencereler zamanla kararır.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Oto cam çizik giderme için karbonatta kullanabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı karbonatı suyla karıştırıp macun kıvamı elde edin. Macunu temiz bir beze döktükten sonra cama dairesel şekillerle uygulayabilirsiniz. Uygulama bittikten sonra diğer yöntemlerde de olduğu gibi ıslak bir bezle o bölgeyi temizleyin.
Çizik Giderme ( Polisaj) işlemi aracın boyasının sahip olduğu mat , örümcek ağı , çizikler , kılcal çizikler , hareler, hologramlar gibi boyanın görüntüsünü olumsuz etkileyen faktörlerden arındırılması işlemidir.
Derinliğin boyutuna göre zımpara veya doğrudan cila kullanmanız gerekebilir. Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir.
Küçük çizik ve sıyrıklar genelde 1-2 günde iyileşir ama büyük çaptaki yaralar 1 hafta kadar tedavi gerektirir.
Porselen tabaklardaki çizikleri gidermek aslında az önce anlattığımız kesme tahtası temizleme yöntemine çok benziyor. Tabağı kaplayacak kadar karbonat döküp bir limonun yarısıyla iyice ovalayın. Kağıt havlu ile sildikten sonra çiziklerin yok olduğunu göreceksiniz.
Camda çizik giderme için tırnak cilası veya metal cilası kullanılabilmektedir. Kullanılan cilaya göre uygulama da değişir. Tırnak cilası cam üzerinde yer alan çiziye sürüldükten sonra yaklaşık bir saat kurumasın beklenmelidir. Kuruduktan sonra tırnak cilası camla aseton yardımıyla temizlenebilir.
Şayet kısa süre içinde bozulma ya da çizilme meydana gelen bir granit tavanız olduysa, o tavanın granit kaplamalı bir teflon tava olduğunu bilmenizde fayda var. Granit tava çizilirse zararlı mı diyenler için bir bilgi verelim. Uzun süredir kullanılan ve bolca çizik olan tavaların ömrü tükenmiştir denilebilir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir. Granit (granit) veya ana bileşeni silisli taş, granit parlatma tozu ile cilalanabilir.
Sirke birebir ve dakikalar boyunca göze temas etmediği takdirde zarar vermez ve çizik giderici özelliği vardır. Özellikle de sirke detoksu uygulanan ciltlerde gözle görülür bir şekilde çizikler zamanla azalır.
4- Kılcal Çizikler
Bu tür çizikleri gidermek için hem parlatma özelliğine sahip hem de çizik giderme özelliğine sahip ürünleri kullanılması önerilmektedir. Çok sert olmayan orta yumuşaklıktaki polisaj süngeri ile kılcal çizikleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Yapmanız gereken, çizik olan bölgeye biraz WD-40 püskürtmek ve yaklaşık birkaç saniye beklemektir. Daha sonra aracınızın yüzeyini temizlemek için bir parça bez kullanabilirsiniz ancak temizleme yaparken mikrofiber bir bez kullanmanızı öneririz. Bu işlemi istediğiniz sonucu elde edene kadar tekrarlayabilirsiniz.
Karbonat, etkili bir temizlik malzemesidir ve yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır. Çamaşır makinesinde deterjan yerine kullanılabilir. Ayrıca bulaşık makinesinde de tercih edilebilir. Karbonat, fırın temizliğinde de kullanılır.
Güneş lekelerini azaltıcı etkiye sahip olan karbonat maskesi, hem doğal hem ucuz ve oldukça etkili bir maskedir. Cildi rahatlatmasının yanı sıra ciltte oluşan koyu lekelerin solmasını sağlar. Cildi yumuşatıcı etkiye sahip olan karbonat, antibakteriyel özelliği sayesinde ciltteki mikroorganizmalardan kurtulmayı sağlar.
Karbonat, aşındırıcı bir etkiye sahip. Bu nedenle cam yüzeyleri veya aynaları çizebilir. Bunun yerine doğal bir temizlik maddesine ihtiyacınız olursa, cam yüzeylerde sirke de kullanabilirsiniz.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam. kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pisirirken cam, celik. veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Porselen emaye ile kaplanır. Granit veya alüminyum tencere zararlı mı sorusu göz önünde bulundurulduğunda bu tencerenin sağlıklı olduğu yanıtı ortaya çıkmaktadır. Paslanmaz çelik, dökme demir ve seramik malzemeden yapılmış olan tencereler sağlıklı tencere çeşitleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri