tencere - Nişanyan Sözlük. Arapça (Mağrip) tāgra تاكرة “güveç, yassı pişirme çömleği” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük İspanyolca tagara veya tagarra “çömlek, güveç [eskimiş] ” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Türkçede özellikle Uygur sahasında isiç sözcüğü tencere, ya da kazan olarak kullanılmıştır (Eraslan, 2012:574).
çelik - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe çelik “1. vurma, dövme, 2. dövülmüş demir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Türkçe çalık “dövme, dövülmüş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe çal- “vurmak, dövmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +Uk ekiyle türetilmiştir.
Tencere (Arapça:طنجرة), içinde yemek pişirmek veya bir şeyler kaynatmak amacı ile genellikle paslanmaz çelikten üretilmiş derince, çoğu zaman yuvarlak biçimli mutfak eşyasıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Tencere nasıl yapılır veya tencere hangi maddeden yapılır? Tencere, yapıldıkları malzemelere göre çeşitlilik gösterir. Genellikle ısıya dayanıklı cam, toprak, emaye, çelik, bakır veya döküm malzemelerden oluşmaktadır.
Fransızca original kelimesinden Türkçeye geçmiş bir sözcüktür.
*bıçak < bıç- ak
bıç-: Fiil kökü, -ak: Fiilden isim yapım eki şeklinde türemiş olan kelimenin kökü ölçünlü dilde türememiş hâliyle çekime girmediği için kök açık olarak görülmemektedir.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Bu sözcük Farsça cāme جامه “giysi” ve Farsça şūr شور “yıkayan” sözcüklerinin bileşiğidir.
Orta Türkçe bardak “testicik” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bart “su testisi” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ak ekiyle türetilmiştir.
Etimoloji. (Biç/Miç) kökünden türemiştir. Biçin/Meçin/Pisin/Pistin kelimeleri maymun anlamına gelir.
Mutfak Dili
Kısaca, "mutfak" kelimesi, "mutfak" veya "ocak ocağı" anlamına gelen Latince "culina" kelimesinden türetilmiştir.
Granit tencereler, içleri alüminyum malzeme olmasından dolayı, içerisindeki, yemeğin veya gıda ürününün sıcaklığını korumada çelik tencereler kadar başarılı değillerdir. Öte yandan hızlıca soğuması gereken krema, sos, puding gibi lezzetler için ideal bir kullanım olanağı da sunar.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Sert teller ile ovulmamalıdır. * Tencereniz çelik ise: Çelik tencereleri ilk aldığınızda pişirdiğiniz tavuk, kendi duyu ile pişer ve tencerenin dibine yapışmaz. Ancak zamanla tavuğu bu şekilde pişiremez olursunuz. Nedeni, tencerelerinizi temizlerken yaptığınız yanlışlardır.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
şeker - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça şakar شکر “şeker” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Pali (geç Sanskritçe) aynı anlama gelen śakkharā sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe śárkarā शर्करा “1. çakıltaşı, 2. külçe veya kristal şeker” sözcüğünden alıntıdır.
Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]] Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir.
Et, pirinç gibi gıdaların baharatla karıştırılması ve kurutulmuş bağırsağa doldurulmasıyla üretilen sucuk, Kuman Türkçesinde “bağırsak” anlamında kullanılan sucuk (< suç-u-k) sözünden gelmektedir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Kategori III'te hiçbir Avrupa dili bulunuyor. Kategori IV ise Amharca'dan Çekçe'ye ve Nepali'ye kadar çok çeşitli dilleri içeriyor. Türkçe de zorluk derecesi olarak bu kategoriye dahil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri