Nitrasyonla yüzey sertleştirme işleminde, malzemenin yüzeyine difüzyon ile azot verilerek yüzey özellikleri değiştirilir. Azotun atom çapı karbona göre küçük olduğu için malzemenin yüzeyine nüfuz etmesi daha kolay olur.
TENIFER® uygulanan kalıplarda aşınma dayanımı ve yüzey sertliği artmaktadır. Bu da erozyon dayanımını artırır, baskı adedini ve bağlı olarak kalıp ömrünü uzatır. alaşımlı çeliklerde 3 saat önerilmektedir.
Ekstruzyon presleme sonrası pres kanalında metal parçaları aşınmaya ve yüzeyde pürüzleşmeye neden olur. İşlem sonrasında malzeme yüzeyindeki pürüzlerin giderilmesinde kullanılır. Yüzey sertliği ile temas yüzeyindeki aşınma dayanımını artırır.
Nitrürleme işlemi 350-580 °C aralığında yapılır ve soğuma oda sıcaklığında gerçekleşir. Azot yapıya girdikten sonra soğurken demir nitrürler ve çelikte bulunan diğer elementlerle alaşım nitrürleri oluşturarak çökelir. Nitrasyon işleminde martenzit, östenit ve ferrit dönüşümleri olmaz.
Nitrasyon krom, molibden, vanadyum ve alüminyum gibi nitrür oluşturucu elementleri içeren çelik çeşitlerine uygulandığında daha etkilidir. İşlem, sıcak iş, soğuk iş çelikleri ve kalıp çelikleri gibi takım çeliklerine de uygulanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
42CrMo4 (4140) (1.7225) Islah Çeliği Nasıl Sertleştirilir? 42CrMo4 çeliği yavaşça 880°C'ye kadar ısıtılır. Bu sıcaklığa yükselen 42CrMo4 çeliği yağda veya suda söndürülebilir. 42CrMo4 çeliği oda sıcaklığına (20°C) ulaşır ulaşmaz temperlenebilir.
1.8519 (31CrMoV9) nitrasyon çeliğinin kullanım sertlik değeri 27-33 HRC arasındadır.
Başka bir deyişle nitrasyon, çeliğe difüzyon yoluyla azot verme işlemidir. Bu nitrürleme işlemi, 350 – 580 santigrat derece arası sıcaklıkları arasında azotun atomik kısmının ferrit gaza geçişini kapsamakta ve oda sıcaklığında yapılan soğutma sırasında faz dönüşümü oluşmamaktadır.
Nitrasyon, ağırlıklı olarak alaşım bakımından zengin çeliklere uygulanan yüzey işlem süreci olarak tanımlanır. Her malzemenin nitrasyon yeteneği bulunur. Nitrasyon bazı çeliklerde korozyon dayanımı ve yorulma direncini artırır. Nitrasyon çeliğe difüzyon aracılığıyla azot verme işlemidir.
Gaz nitrasyon azot ve sert nitrür çökeltilerinin çözünmesine yardımcı olarak aşınma dayanımını artırmak için kullanılan bir ısıl işlem yöntemidir. Nitrasyon ısıl işlemi, yüzey işlem sürecini tanımlamak için kullanılır. Nitrasyon, ayrıca düşük sıcaklık altında yüzeyin sertleştirilmesi için tercih edilir.
Çelik parçaların sertliği, aşınma direnci ve yorulma mukavemetini iyileştiren bir işlemdir. Çoğunlukla orta karbonlu çelik paralar için kullanılır. Genellikle sertleştirilmiş tabakanın derinliği 2-6 mm civarındadır.
Krom (Cr) : Krom paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementidir. Krom, korozyon ve oksidasyon direnci sağlar. Sertleşebilme kabiliyetini artırır. Yüksek karbonlu çeliklerde aşınma direncini yükseltir.
4140 çeliğinden hazırlanan numunelere iyon nitrürleme ile yüzey sertleştirme uygulanmıştır. İyon nitrürleme yöntemi, elektriki boşalma (glow discharge) şartlarında oluşur. Bu yöntemde, malzeme yüzeyine iyonize edilmiş azotu yaymak için aktif ve reaktif plazma hali kullanılır.
Menevişleme, düşük sıcaklıklarda (A1'in altında), nötür sertleştirme, çift sertleştirme, gaz sementasyon, karbonitrasyon ya da indüksiyon sertleştirme işlemlerinden sonra, istenilen sertlik/tokluk seviyesini yakalamak için yapılan bir ısıl işlemdir.
Demsa Isıl İşlem - Yay Çeliği Islahı
Çelik parçanın, koruyucu gaz altında östenit faz sıcaklığına kadar (çoğunlukla 810-900 °C) ısıtılması ve bu sıcaklıkta parça kalınlığına göre belirli bir süre tutulup yağda soğutularak sertleşmesidir.
Borlama, geniş çapta demir, demir dışı malzeme ve sermetlere uygulanan bir yüzey sertleştirme yöntemidir. Bu yöntem, bor atomlarını ana malzeme kafesine difüzyon yolu ile girmeye zorlar ve yüzeyde sert, arayer atomlu bor bileşiklerinin olmasını sağlar.
3. Sertleştirilmiş AISI 4140 malzemesinin yüzeyindeki en yüksek çekme kalıntı gerilmesi, 45 HRC sertlikte olduğu görülmüştür. 4. Termal metot olan sertleştirme işlemi, 40, 45, 50 HRC sertleştirilmiş numunelerin yüzeyinde sırası ile 169, 299, 203 MPa çekme kalıntı gerilmesi oluşturduğu tespit edilmiştir.
genellikle üretim esnasında herhangi bir duraksama yaşanmadığı ve yeniden ısıtılmadığı için soğuk haddelenmiş çeliğe göre daha ucuzdur. Çelik soğutulduğunda belli bir oranda küçülür ve böylece nihai ürünün boyutunu ve şeklini soğuk haddelenmiş ürüne göre daha az kontrol eder.
HRC işlevi, veri kümesinin belirtilen yüzdeliğindeki (0 ve 1 hariç) değeri döndürür.
C45 (AISI 1045) (SAE 1050) (1.0503) Sertlik Değeri Nedir? AISI C45 çeliğinin kullanım sertlik değeri 45-50 HRC arasındadır.
4140 (42CrMo4) Çeliğinin Mekanik Özellikleri. 42CrMo4 (4140) çeliği içerdiği alaşım elementleri sayesinde yüksek mekanik özelliklere sahiptirler; krom ilavesi ile çelikte, korozyona ve oksidasyona karşı dayanımı, sertleşebilirliği ve aşınma direncini artırır.
Yumuşatma, ısıl işlemin temelidir. Genel olarak takım çelikleri yumuşak durumda teslim edilir. Çeliğin önce 780 – 1250 0C arası tavlanması ve daha sonra soğutulması (su verilmesi) işlemidir.
AISI 4140 çeliği (42CrMo4) genel olarak otomobil-inşaat-ziraat makine parçaları, takım tezgahları, uçak parçaları, akslar, krank milleri ve dişlilerde kullanılmaktadır.
Yani ıslahlı 4140 lama bir tür ıslah çeliği olarak bilinmektedir. Bu çelik sahip olduğu alaşımdan dolayı yüksek oranda karbon içermektedir. Bundan dolayı da sertleşmeye elverişli bir yapıya sahiptir. İndüksiyon edilebilir özelliğe sahip olan 4140 plaka son derece dayanıklı ve kaliteli bir malzemedir.
S: 4140 çeliğini AR 360 levhaya kaynaklamamız gerekiyor ve gücü denemek ve eşleştirmek için bir E120 elektrotu kullanmayı düşünüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri