Caniverm ve tenizol kıyaslanır ise tenizolun daha çok parazite etki ettiği görülür. Bu sebeple tenizol daha iyi.Her ikisindende iyi olan ise iç ve dış parazit için olan broadline ürünü,tüm parazitlere etki ediyor.Hap yutturmak zaten başlı başına işkence,veteriner yapsa bile ginede haplar tüm parazitlere etki etmiyor.
Yuvarlak, yassı, bölünmeye uygun, iki çentikli, beyaz renkli her tablet 50 mg prazikuantel ve 500 mg fenbendazol içerir. Köpek ve kedilerde, aşağıda isimleri yazılı şerit ve yuvarlak kurtların neden olduğu paraziter enfeksiyonların tedavisi ve kontrolünde antihelmintik amaçla kullanılır.
Prazikuantel: İzokinolin türevi bir antihelmintik olup, parazit tegümentini (örtü) tahrip ederek membran geçirgenliğini ve metabolik regülasyonu bozmak suretiyle parazitlerde spastik felce yol açar. Zar geçirgenliğinin bozulması ile glukoz alımını engeller ve enerji rezervlerini tüketerek parazitin ölümüne sebep olur.
Fenbendazol oral yolla verildikten sonra sindirim kanalından çok az emilir. 2 - 30 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. Uygulama sonrasında vücutta metabolize olarak sülfon ve sülfoksit türevlerine dönüşür.
Tenizol tablet tedavisine 3 gün süreyle aralıksız olarak devam edilmelidir. 3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Tenizol tablet, kedi ve köpeğe yutturulabileceği gibi, sevdikleri yiyeceklerine karıştırılıp da verilebilir. 6 haftalıktan küçük yavru kedilerde, 4 haftalıktan küçük yavru köpeklerde kullanılmamalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Tenizol oral tabletin köpek ve kedilerdeki pratik dozu 10 kg canlı ağırlık için 1 tablettir. Tedaviye günde bir defa olmak üzere, birbirini takip eden 3 gün süreyle devam edilmelidir.
İç parazitler için antiparaziter ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki 2-3 gün içinde dışkıda parazit görülmesi halinde antiparaziter tedavinin devam etmesi gerekir. Bağırsak parazitleri ince çubuk (spagetti) veya çok küçük kurtçuklar (kırık pirinç tanesi) şeklinde görülmektedir.
Kedi iç dış parazit aşısı uygulamak için farklı süreler belirlenmiştir. 1 yaşını doldurmuş kediler için her 3 ayda bir defa iç ve dış parazit aşısının yapılması gerekir. Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir.
Dışarı çıktığı zaman çok zorlanan kediler için evde uygulanabilecek iç parazit aşıları da bulunmaktadır. Bu aşıların mutlaka veteriner hekim önerisi doğrudan veteriner kliniklerinden temin edilmesi gerekir. Toz, sıvı ya da tablet formunda olan iç parazit aşılarının kedi tarafından yenmesi çok önemlidir.
Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti'nin etken maddesi olan prazikuantel, izokinolin türevi bir antihelmintik olup, parazit tegümentini (örtü) tahrip ederek membran geçirgenliğini ve metabolik regülasyonu bozmak suretiyle parazitlerde spastik felce yol açar.
Kliniğimizde 2 veya 3 ayda bir iç parazit ilaçlanması yapılmaktadır. Buna halk arasında ''kist aşısı'' denir fakat bu bir aşı değildir, uzun etkili de değildir. Parazitin alındıktan sonra enfektif hale geçene kadar bağırsakta geçirdiği süre 2-3 aydır.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.)
Caniverm ve tenizol kıyaslanır ise tenizolun daha çok parazite etki ettiği görülür. Bu sebeple tenizol daha iyi.Her ikisindende iyi olan ise iç ve dış parazit için olan broadline ürünü,tüm parazitlere etki ediyor.Hap yutturmak zaten başlı başına işkence,veteriner yapsa bile ginede haplar tüm parazitlere etki etmiyor.
Başlangıçta 15 gün ara ile tekrarları yapılan ve sonrasında 3 ayda 1 yinelenmesini önerdiğimiz anti parazit uygulamalarında amaç, parazitlerin kedilerin vücutlarındaki biyolojik yaşam döngüsünü kırmak ve sonrasında olası bulaşmalarda, etkenin insanlar ve kedimiz için zararlı hale gelmesini engellemektir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Köpek ve kedilere sosis içine konularak (veya sosis ile sarılarak), diğer yiyeceklerinin içine kırılıp karıştırılarak veya doğrudan yutturulmak suretiyle verilebilir. Müstahzarı kullanmadan önce hayvanlara herhangi bir diyet uygulamaya gerek yoktur.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Eğer kedinizi hiç dışarı çıkarmıyorsanız, risk biraz daha düşüktür ancak imkânsız değildir. Eğer eviniz zemin kat ya da pirelerin ulaşabileceği yükseklikteki giriş katta ise kedide pire tehdidinden bahsetmek mümkün. Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir.
Dış Parazit Belirtileri
Dış parazite sahip hayvanlarda kaşınma belirtisi yoğun olarak görülmektedir. Hatta yoğun kaşınmadan kaynaklı hayvanların kaşıdıkları bölgelerinde tüy dökülmeleri ve deride lezyonlar da rastlanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Genellikle oral yolla alınan antiparaziter ilaçlar hastalığın tedavisinde kullanılır. 2-3 hafta düzenli ilaç kullanımından sonra vücut, parazit canlıdan tamamen kurtulur.
Köpeklerde iç dış parazit aşısı, yavru köpekler için 6 – 8. Haftalarda yapılır. Özellikle dışarı çıkan köpekler için dış parazit aşısını mutlaka üç ayda bir yaptırmak gerekir. Köpekleri için aşı yaptırmak istemeyen evcil hayvan sahipleri, ilaç yoluyla da parazitten kurtulabilir. Aynı durum kediler için de geçerlidir.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri