TENS Elektrotları TENS'in amacı elektrotlar aracılığıyla deriyi hasara uğratmadan deri altındaki sinir liflerini kontrollü şekilde uyararak ağrı kontrolünü sağlamaktır.
Masaj aleti olarak da kullanılan ultra tens cihazı, ayaklar ve vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrının tedavisinde kullanılırken, güzellik merkezlerinde petli zayıflama, sporcular tarafından ise vücut geliştirme amacıyla kullanılır.
Boynun ön bölümüne, göz üzerine, göğüs kafesi ve kalbin yakınına, variköz damarlar ile açık yara üzerine elektrot uygulaması kesinlikle yapılmamalı. Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı.
2)Akupunktur TENS: -Düşük frekanslı, uzun süreli, yüksek şiddette uyarı verir. -Frekansı 1-5 Hz, akım geçiş süresi 150-200 mikrosaniyedir. -Etkisi birkaç saat gecikebilir, fakat birkaç saat devam eder.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
İlgili 37 soru bulundu
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir. Her TENS cihazı bu tedavi için uygun değildir.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Tens, “Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation” yani “Transkutanöz elektiriksel sinir uyarımı” anlamına gelmektedir. Deri aracılığıyla elektriksel sinir uyarımı yapar. Hissedilen ağrıya karşı vücudu doğal savunma mekanizmasını uyarır.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
TENS, alçak frekans yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrot altlarında kasların hareketleri görülecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vücut ağrı kontrol sistemini harekete geçirir.
Fizik tedavi sonrası en sık görülen ağrılar, tedavinin uygulandığı bölgede hissedilen hafif veya orta dereceli ağrılardır. Örneğin, omuz fizik tedavisi sonrasında omuzda ağrı hissedilebilir. Ancak, bu ağrılar genellikle geçici olup, tedavinin ilerleyen aşamalarında azalır veya tamamen kaybolur.
TransKutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS)
Frekansı 1-200 Hz, şiddeti 0.1-120 mA, atım süres, 50-400 mikrosaniyedir. Çoğunlukla pille çalışan, küçük taşınabilir cihazlar tercih edilmekle birlikte, FTR ünitelerinde büyük cihazlar da kullanılabilir.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Buharları gidermek amacıyla Tens Pedi kullanılabilir. Tens pedi kullanımı esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tens pedi kablosu doğru şekilde yerleştirilmesi ve ağrıyanın bölgenin net olarak belirlenmesi gerekir.
Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı (TENS); transkutanöz pulse elektrik akımı üretimiyle geniş çaplı afferent sinirlere impulsların taşınmasıyla kulla- nılan bir tedavi yöntemidir. TENS cihazının karbon elektrodları kaşıntılı alana yerleştirilerek kullanılır.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Tens cihazı alırken nelere dikkat etmeli sorusu oldukça önemli. Bunlardan ilki cihazın sunduğu özellikler oluyor. Ayrıca kullanıcıların kendi sağlık durumlarını gözden geçirmeleri ve doktorlarına danışmaları tavsiye ediliyor. Tens cihazı kullanımında frekans aralığı önem arz ediyor.
Tens cihazı, fibromiyalji, artrit, migren baş ağrısı, bel ağrısı ve boyun ağrısı gibi kronik ağrıları olan kişiler için önerilir. Ayrıca, spor yaralanmalarından kaynaklanan ağrılarda da kullanılabilir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.
TENS tedavisi veya transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, ağrı yönetimi için invazif olmayan, ilaçsız bir seçenektir. TENS tedavisi sırasında ağrı sinyallerini, kullanıcı tarafından kontrol edilen ve bir karıncalanma hissi ile değiştirir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri