Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı. Nadiren de olsa elektrotların uygulandığı bölgede gelişebilecek alerjik deri reaksiyonlarına karşı da dikkatli olunmalı.
Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz.
-Çeşitli hastalıklarda ağrının tedavisinde kullanılır; -Kronik ağrılar, -Bel ağrısı, -Artrit, -Doğum ağrısı, -Sırt ağrısı, -Cerrahi ağrı, -Migren, -Nöropatik ağrı, -Menstrüel ağrı, -Baş ağrısı, -Romatizmal ağrılar vb.
Tens cihazı, ağrı ve rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak her ne kadar faydalı olsa da, tens cihazının da bazı yan etkileri ve zararları olabilir. TENS tedavisi yan etkileri arasında özellikle deride tahriş, kızarıklık ve kaşıntı gibi sorunlar yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
TENS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz (TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
KISA YOĞUN TENS
1-15 dk. İçerisinde analjezi başlar, buna karşın uyarı sonrası analjezi oldukça kısa sürer.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Fizik tedavi yöntemi olan cihaz kullanımı ile bel ağrısı, diz ağrısı, boyun ağrısı, kalça ağrısı, bel-boyun fıtıkları, fibromiyalji, kireçlenme sorunları gibi pek çok hastalığı tedavi edilir.
Klinik tipi tens cihazı: Taşınamaz, 220 V şehir şebekesine bağlı olarak çalışır. 2, 4, 6 ve 8 birbirinden bağımsız kanallı modelleri şeklinde mevcuttur.
Fizik tedavi kimlere uygulanmaz sorusu kullanıcıların merak ettiği sorulardan biridir. Cihazlarla uygulandığı zaman kalp pili olan hastalar ve hamileler fizik tedaviden yararlanamaz. Eklem içi implantı olan hastalara, derin ısıtıcı ajanlar kullanılmamalıdır.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): Tens cihazı ağrı tedavisinde aktif kullanılan kliniklerde profesyonel ve evde kullanım için küçük boyutları olan bir cihazdır.Deri yüzeyine yakın olan sinir dokunun ve reseptörlerin uyarılarak ağrının dindirilmesini amaçlar.
Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
TENS tedavisi veya transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, ağrı yönetimi için invazif olmayan, ilaçsız bir seçenektir. TENS tedavisi sırasında ağrı sinyallerini, kullanıcı tarafından kontrol edilen ve bir karıncalanma hissi ile değiştirir.
TENS: Frekansı 1-150 Hz. olan alçak frekanslı akımdır. TENS akım geçiş süresi, frekans ve genliği ayarlanarak sinir liflerini ayrı ayrı uyarmak mümkündür.
İngilizce'de zamanlar (tensler) 12 adettir. İngilizce zamanların 4 tanesi Past (Geçmiş) zamanları ifade eder. 4 tanesi Present (Şimdiki) zamanları ifade eder. 4 tanesi de Future (Gelecek) zamanları ifade eder.
Evet, kantaron yağı dizdeki kireçlenmeye iyi gelmektedir.
Kireçlenmeye iyi gelen yiyecekler arasında kemiklerin güçlenmesini sağlayan, D vitamini içeren besinler de yer alır. Konuyla ilgili araştırmalar, D vitamini eksikliğinin eklem ağrılarının şiddetini artırdığını ortaya koymuştur.
Diz kireçlenmelerinde ağrı şiddetinin arttığı, diz çevresinde şişlik olduğu durumlarda günde 2-3 kez, 15-20 dakikalık soğuk uygulama ödem ve yangı giderilmesi için yararlıdır. Bu durumlarda sıcak uygulama önerilmez. Diz kireçlenmesinde kaplıcalar ise kronik ağrı döneminde ağrı kontrolü için kısmi yarar sağlayabilir.
Isı dengesi sağlayan tens cihazları sayesinde kendinizi daha ağrısız ve hafif bir masaj keyfine bırakabilirsiniz. Kas gevşetici formu ile vücudunuzdaki yorgunluğu alarak kendinizi daha hafif hissetmenizi sağlar.
Temel fark
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Kas güçsüzlüğünü ve ağrıyı ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan elektroterapi cihazı fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında da önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda kasları çalıştıran bir yöntem olduğu için sıkılaşma anlamında da oldukça etkili yöntemler arasındadır.
Dr. Sena Tolu, “Pandemi döneminde hastaneye başvurmak yerine ağrı kontrolünü evde TENS cihazları ile sağlamak mümkün ancak bilinçsiz bir şekilde bu cihazların kullanımı yarardan çok zarar getirebilir. Doktora danışmadan bu cihazları kullanmayın” dedi.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Elektroterapi kimlere uygulanmaz? İltihabi romatizmal hastalıkların aktif dönemleri, damar tıkanıklıkları, varis, kalp pili olanlara, açık yaralar, iltihaplı ve kanserli bölgeler üzerine uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri