4.089.408 bin $ ithalat hacmi ile Türkiye, dünya kâğıt ve kağıt ürünleri ithalatında 18. sırada yer almıştır. Dünya kağıt ve kağıt ürünleri ihracatında Avrupa Birliği ülkeleri 127.322.049 bin $ hacim ile % 46,3'lük bir pay almıştır.
Türkiye, kâğıt ve kâğıt ürünleri ithalatında dünyada 16. sırada yer almaktadır. 2008 yılından bu yana ithalat rakamlarında ekonomik konjonktüre göre çeşitli iniş-çıkışlar görülmesine rağmen 2019 yılında ülkemizin kâğıt ürünleri ithalatı 2,5 milyar dolarlık bir hacme ulaşmıştır.
Geçen yıl kağıt üretiminin Türkiye'de 240 bin ton civarında gerçekleştiğini aktaran Güven, şöyle devam etti: “Türkiye'nin ihtiyacı 700-800 bin ton civarında. Türkiye'ye kağıt en çok Endonezya, Malezya ve Çin'den geliyor.
Nitekim 1995 yılında 421 bin ton olan kağıt ithalat miktarı, 2020 yılında %495 oranında artarak yaklaşık 2.5 milyon ton seviyesine ulaşmış, selüloz ithalat miktarı ise 229 bin ton civarındayken %522 oranında artarak yaklaşık 1.4 milyon ton civarında gerçekleşmiştir.
SEKA fabrikalarının çoğunun özelleştirmeden sonra özellikle odun hammaddesi tedarik şartları, fiyat istikrarsızlığı ve yüksek enerji giderleri gibi sebeplerle selüloz üretiminden çıkması kağıt üretimi için önemli bir eksiklik olarak önümüzde durmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Kâğıt üretiminde dünyada 16. sırada yer alan ülkemiz, önemli bir kâğıt üretimine sahiptir. Günümüzde ülkelerin kalkınma düzeylerinin kâğıt üretimi ile orantılı bir ilişkisi vardır. Dünyada kâğıt üretimi sıralamasında Almanya, Hollanda, Kanada, Finlandiya ve İsveç gibi gelişmiş olan ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.
Aydın/Söke OSB'ye kurduğumuz Batı Kipaş Kağıt Tesisimiz 200 bin metrekaresi kapalı, toplamda 310 bin metrekarelik tesisimiz ham maddesi atık kâğıtlardan olmak üzere ambalaj sektöründe kullanılacak 600 bin ton karton üretecek. İlave yatırımlar ile birlikte 730 bin ton karton üretimi gerçekleştirilmiş olacak.
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu. Bu 5 kalem, toplam ithalatın yaklașık %35,5'ini, 3'te 1'inden fazlasını olușturdu.
Tablo 1'de görüldüğü üzere dünyada kağıt ve kağıt ürünleri üretimi lideri ABD'dir. Çin, Almanya ve Kanada ABD'yi takip eden ülkelerdir. Türkiye'nin ihracat hacmi ise 2.395.447 bin $'dır. İthalatta %11,1 pay ile ilk sırayı Çin almıştır.
- İlk sırayı petrol ürünleri 37,2 milyar $ ile almaktadır. - Makine 27,2 milyar $ ile ikinci, - Elektrikli makine 21,2 milyar $ ile üçüncü, - Kıymetli metaller ve motorlu taşıtlar hemen hemen aynı 17,4 milyar $ ile dört ve beşinci, - Demir çelik 16,8 milyar $, - Plastik 13,3 milyar $, ile 10 milyar $ üzerinde ithalatla ...
Türkiye'de ise, modern anlamda kağıt sanayiinin temeli 1936 yılında İzmit Kağıt Fabrikasının hizmete girmesiyle atılmış ve bugün ülke ihtiyacını hemen hemen karşılar duruma gelmiştir.
Özelleştirme İdaresi, sözleşme şartlarına uyulmadığı için fabrikayı geri almadı. 2010 yılında şirket, 5 milyon liraya aldığı Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikası'nın makinelerini 11 milyon liraya hurdacıya sattı.
Kâğıt Sektörünün üretim kapasitesi ise 3,8 milyon tona ulaşmış durumda. Türkiye'de kâğıt ihtiyacını sağlamak için yurt dışına ödenen rakam yıllık 3 milyar dolar civarında. Ülkemizde 48 adet kâğıt fabrikası bulunmakta. Kâğıt imalatında yaklaşık 2400 firma faaliyet göstermekte.
Atık kâğıdın ve selülozun ithal edilmesi ve kur farkından dolayı kağıt fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Sükan, sektörde uzun süredir yaşanan sorunların, döviz kurundaki artış gibi bazı dönemlerde gün yüzüne çıktığını belirtti.
Kağıt üretim verileri
Günümüzde modern kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kâğıt ve karton üretiminin %24'ünü yapmaktadır. Türkiye ise yıllık 2,5 milyon ton kâğıt ve karton üretimiyle 25. sırada bulunmaktadır.
Kağıt sektöründeki ilk yatırımını Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yapan firmanın bu alandaki ikinci durağı ise Aydın'ın Söke ilçesi oldu. Söke Organize Sanayi Bölgesi'nde 658 dönüm üzerine kurulan kağıt fabrikası yatırımında sona gelindi. Dev tesiste yılda yaklaşık 730 bin ton kağıt üretilecek.
Kağıt ve kağıt imalatı sektörü ambalaj sektöründe yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi ile kâğıt fiyatlarının ve tedarik maliyetlerinin artması, yayıncılık sektörünü olumsuz etkiledi. Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Başkanı Kenan Kocatürk, yılbaşından bu yana kağıt fiyatlarının yüzde 120 arttığını belirtti.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
En fazla üretilen ürünlere bakıldığında, ilk sırayı tarla ürünlerinde buğday, yaş sebzede domates, meyvede de üzüm aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon hektar alanda 19 milyon ton buğday üretildi.
Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 455 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 933 milyon dolar ile ABD, 864 milyon dolar ile İtalya, 813 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 738 milyon dolar ile Fransa takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,9'unu oluşturdu. İthalatta Çin ilk sırayı aldı.
Kipaş Holding'in Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurduğu ve martta üretime geçmeyi planladığı kağıt fabrikasında 1700 kişiye iş imkanı sağlanacak.
Maraş'ın Kahramanları Hanefi Öksüz - YouTube. Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanımız M. Hanefi Öksüz, Aksu TV'de yayınlanan "Maraş'ın Kahramanları" programına katıldı.
Türkiye 'de hammadde olarak kullanılmak üzere, atık kağıdın, 2018 yılında yaklaşık %19'luk kısmı, 2019'da yaklaşık %28'lik kısmı, 2020'de yaklaşık %33'lük kısmı, 2021'de de yaklaşık %24'lük kısmı ithal edilmiştir. 2022'de ise 1 milyon 345 bin ton atık kağıt ithal edilmiş olup, bu da toplamın yaklaşık %27'sine karşılık ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri