Frekans;bir saniyede üretilen elektriksel uyaran sayısı olup, Hertz (Hz) ile ölçülmektedir. Frekans, 1-200 Hz arasında ayarlanabilmektedir. Konvansiyonel TENS uygulamasında 30-100 Hz arası, akupunktur benzeri TENS uygulamasında ise 1-2 Hz arası uygundur38.
Alçak frekanslı TENS; Çok hafif rahatsızlık hissi vardır. Akım gözle görünür kas kontraksiyonu oluncaya kadar artırılmalıdır. Akım geçiş süresi 150-200 µsn, frekansı ise 1-5 Hz'dir.
Cihazın şiddet ayarları da kişinin hassasiyetine göre belirlenmelidir. Tens cihazının kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Cihazın kullanım süresi ve frekansı konusunda doktorunuzdan tavsiye almanız önemlidir. Ayrıca cihazın elektrotlarının temizliği de düzenli olarak yapılmalıdır.
En çok akut veya kronik ağrıların giderilmesinde başvurulan tens cihazının, Konvansiyonel yani Geleneksel Tens, Akupunktur Tens, Kısa-Yoğun Tens, Burst Tens, Modülasyon Tens olmak üzere 5 farklı modu bulunur.
İlgili 37 soru bulundu
Konvansiyonel TENS'in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
TENS uygulaması genellikle kolay uygulanabilir ve çok güvenlidir. Ancak güvenilir olmasına karşı fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminize danışmadan asla uygulamayın.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation):
Uygulama deriye yapıştırılmış elektrotlar ile yapılır. Kişinin ağrı eşiğine uygun olarak ayarlanabilir. Tedavide kullanım amacı; Ağrıyı azaltma, dolaşımda artış sağlanması.
EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.
Buharları gidermek amacıyla Tens Pedi kullanılabilir. Tens pedi kullanımı esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tens pedi kablosu doğru şekilde yerleştirilmesi ve ağrıyanın bölgenin net olarak belirlenmesi gerekir.
Not: Tens pedinin yapışma ömrü azaldı ise, musluk suyu ile yıkanabilir ve kurutulabilir ve tekrar kullanılabilir. Cilt kuru veya yağlı ise, elektrodu tens pedlerini kullanmadan önce cildi ıslak bir bezle silin, ardından elektrodları tens pedlerini yapıştırın.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
Elektrik uyarımı ile kası aktive etmek, yıllardır fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılan bir yöntemdir. Sinir hasarı nedeniyle kasın uyarılamadığı durumlarda, ya da kasın kullanılmama nedeniyle kitlesinin azaldığı ve gücünü kaybettiği durumlarda dışarıdan uygulanan bu elektrik akımları kas erimesini engeller.
Yüksek frekanslı akımlardır. 1MHz ve üzerindeki frekanslara sahip olan alternatif akımlardır. Dokuda kimyasal ve elektrokinetik uyarıya yol açmazlar, dokuda uyarı meydana getirmezler. Elektrik akımı niteliğinden ziyade elektromanyetik dalga karakterini almışlardır.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
TENS, alçak frekans yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrot altlarında kasların hareketleri görülecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vücut ağrı kontrol sistemini harekete geçirir.
TENS tedavisi veya transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, ağrı yönetimi için invazif olmayan, ilaçsız bir seçenektir. TENS tedavisi sırasında ağrı sinyallerini, kullanıcı tarafından kontrol edilen ve bir karıncalanma hissi ile değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri