Tenya, sığır etinden bulaşan ve Türkiye'de en yaygın olan türü Taenia saginata olarak da bilinen, ince bağırsakta yaşayan, yassı solucanlar takımının sestod familyasına ait, omurgasızlar şubesinden bir hayvan cinsidir.
Tenyalar: Tenyalar, çiğ veya yeteri kadar pişmemiş domuz eti ve sığır eti tüketen insanların bağırsaklarında yaşar. Kancalı kurtlar: Kancalı kurtlar, insanlara enfekte topraktan deri yoluyla bulaşır. Bağırsaktan kan emerek yaşayan bu türler genellikle belirgin bir semptoma sebep olmaz.
Bağırsak solucanı yani halk arasında “kurt, kıl kurdu, tenya, askaris” adları verilen parazitler hijyen veya iyi pişmemiş etten yapılan yiyeceklerden, ağız veya dışkı yoluyla bulaşıyor.
Bağırsak Kurdu (Kıl Kurdu, Tenya)
Yumurtayla üreyen bu canlıların çoğalması bağırsaklardan çıkıp mesaneye göç etmelerine neden olabilir. Tenya parazitlerinin boyu tedavi edilmezse 1-2 metreye kadar büyüyebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Karın ağrısı, bağırsak boşaltımında sorunlara ve kilo kaybına sebep olabilir. En yaygın belirti olarak; yutaktaki hareketleri tükürük bezlerini uyardığı için, uykuda salya akıntısı ile ortaya çıkar. Balık tenyasında Vitamin B12 eksikliği saptanır. Ayrıca tüm tenya vakalarında kanda eozinofili gözlenir.
Cüce tenyaların tedavisi 7 gün sürer. YOMESAN kullanılmadan önce kabızlık tedavi edilmelidir. Özel bir diyete gerek yoktur. Tedavi sonrası tenyaların hızlıca ve tercihen tek parça olarak atılması için son tablet kullanımından en erken 2 saat sonra maden tuzu içeren güçlü bir bağırsak boşaltıcı kullanılmalıdır.
Parazit dışkıda çıplak gözle görülebilir, birkaç santim boyunda ince bir parazittir. Parazitin yumurtaları ancak mikroskopla görülebilir. Parazitin yumurtaları dışkıda görülmez. Sabah hastanın makat bölgesine yapıştırılan seloteyp incelenerek konur.
Doktorlar ortaya çıkan şikayetler doğrultusunda parazitlerin dışkıda görülüp görülmediği sorgulayabilir. Bazı parazit türleri direkt mikroskopi ile dışkı örneğinden gözlemlenebildiği gibi bazı türler için anüs çevresinden bant ile sürüntü örneği alarak parazit yumurtalarının gözlenmesi gerekir.
Gaita numunesinin sabah saatlerinde alınması, idrar ile karışmaması, sağlık kurumundan verilen steril kap içerinde saklanması ve doktorun söylediği hususlara dikkat edilerek alınması önemlidir. Gaita parazit testi gaita numunesinin lamel üzerinde seyreltilerek mikroskop üzerinde incelenmesi ile yapılır.
Toplamda 1000-2000 arasında halka içerebilen parazit, 10 metre uzunluğa ulaşabilir. Rostellar çıkıntısı ve çengelleri olmadığından silahsız tenya olarak da bili- nir.
Mikroskobik yumurtalar bulunduran yiyecek, içecek veya parmaklar yoluyla ağza taşınabilir. Yutulan yumurtalardan çıkan larvalar, ince bağırsakta birkaç hafta içinde yetişkin kurtlara dönüşür ve daha sonra kalın bağırsağa giderek yerleşir. Kıl kurdu yumurtaları, kirli ellerde, yüzeylerde ve nesnelerde bulunabilir.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Zayıflamayla ilgili bir başka çılgınlık 1900'lü yılların başındaki 'tenya diyeti'ydi. Diyet, genelde bir kapsüle yerleştirilen tenya larvasını yutmak şeklindeydi. Larvanın bağırsaklarda büyüyerek, yiyecekleri emeceği düşünülüyordu.
Feridun Kunak, içerisinde incir kurusu, dut kurusu, kekik ve kabak çekirdeği tozu olan bağırsak parazitlerini önleyen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Sirkeyi yirmi gün bekletip süzdükten sonra buzdolabında saklanmasını söyleyen Kunak, günde bir fincan içilmesinin faydalı olacağını açıkladı.
Tenya, genellikle insan bağırsağına yerleşen "tenya" olarak da adlandırılan parazitik bir kurtçuktur. En iyi bilinenler, çiğ veya az pişmiş et yemekle bulaşır. Tenya ince bağırsağa yerleştikten sonra orada yıllarca yaşayabilir ve çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkların nedeni olabilir.
Hastalık sıklıkla anal veya vajinal bölgedeki yumurtaların kaşınma veya temas yoluyla el cildine geçip, buradan gıda alımı veya temas yoluyla başkalarına bulaşması yoluyla yayılır. Etken yumurtaları mikroskobik düzeyde olduğundan gözle görülemez ve hijyen şartlarına dikkat edilmediği takdirde kolaylıkla bulaşabilir.
Yaygın parazit belirtileri şunlardır:
Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları: Bazı parazitler ağız ve diş sağlığını etkileyebilir. Diş eti problemleri, ağız kokusu ve diş çürükleri gibi sorunlar görülebilir.
Kıl kurdu tedavisi için genellikle elma sirkesi tercih edilir. Bir bardak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilip iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım her gün 2 bardak olacak şekilde düzenli olarak içilir. Dilerseniz içeceği tatlandırmak amacıyla karışıma bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Sindirim sisteminde bulunan her bağırsak kurdu kişide enfeksiyon ya da herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Toprak yoluyla bulaşan bağırsak kurdu enfeksiyonu adı verilen bu enfeksiyon türüne neden olan en yaygın bağırsak kurdu türleri yuvarlak solucanlar, kamçılı kurtlar ve kancalı kurtlardır.
Taenia saginata: Dünyada en sık rastlanan sestodtur ve sığır etlerinin az pişmiş veya çiğ olarak tüketilmesi sonucu insana bulaşır.Halk arasında “tenya, abdest bozan, şerit” gibi farklı şekillerde adlandırılan ve Türkiye'de deen yaygın olarak karşılaşılan bu parazit yassı solucanların Cestoda familyası üyesi bir türdür ...
Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Nedir? Liv Hospital Ulus Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar, parazit) vücudumuzda meydana getirdiği hastalıkların tanı, tedavi ve takibi güncel bilgiler ışığında yapılıyor.
Tenyanın tehlikeli etkileri vardır ve kilo vermenize etkili bir şekilde yardımcı olabileceği kanıtlanmamıştır.
Kıl kurtları yumurtalarını geceleri bırakırlar. Bu sebeple sabahları anal bölgeyi yıkamak vücuttaki kıl kurdu yumurtalarının sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Duş almak, banyo suyunda birikecek yumurtalarla olası yeniden enfekte olma ihtimalini önlemeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri